Garnhärvan blir nytt café i Dragsfjärd


En gammal dröm blir snart verklighet för Tone Leganger t.v. och Sara Blomqvist.
Mittemot kyrkan i Dragsfjärd öppnar snart Kimitoöns första garnaffär med café. Med soffor där man kan slå sig ner, sticka lite, känna och lukta på garn till salu. Och förstås dricka kaffe med sött eller salt till.
– Inga överdådiga bakverk men hembakt, lite vardagsmys, förklarar Tone Leganger.
Hon och hennes kusin Sara Blomqvist har alltid varit handarbetsintresserade och länge haft en dröm om en garnaffär med café ”sedan någon gång om 20 år”.
– Nu blev vi båda utan jobb, och Jorma Haritonov (som för några år sedan köpte Ytterkulla gamla skola) råkade höra om vår dröm att starta ett café. Han öppnade för ett par somrar sedan ”Café Yttis”. Nu får vi börja sköta caféet medan hans anställda koncentrerar sig på pizzor, säger Leganger.
På vintern får garnen som finns till salu mera plats, på sommaren får de lite flytta på sig. Men ändå ska det finnas garn till salu hela året och inte vilka garn som helst.
– Vi vill ta in garn med historia.Till exempel sådant som har färgats för hand av kvinnor i Uruguay och därmed gett dem en skälig inkomst. Isländska garn och garn av alpackor. Vi kommer också att färga finskt ullgarn själva, i påskpastell- och andra ljusa färger. Till hösten ska vi sedan färga med växter, säger Leganger.
Huvudsakligen ska garn av ”Drops design” säljas. Det blir alltså garn som inte nu finns till salu på ön.
– Lite tillbehör blir det också. Vi vet att det finns verkligt många som handarbetar på Kimitoön men de träffas ju inte. Så vi tänkte att nu ska vi skapa en träffpunkt där man kan ha stickningen eller virkningen med, sitta ner en strund och träffa likasinnade, säger Tone Leganger.
Hon och kompanjonen Sara Blomqvist var tidigare anställda av ett företag som skötte caféet i Söderlångviks gård. Då det samarbetet upphörde blev det också slut på Legangers och Blomqvists caféjobb.
– Nya jobb är det ont om på ön. Det som erbjuds finns i Salo, det är ungefär det närmaste. Men det går inte för mig som har vuxit upp i Norge och inte kan finska så bra, säger Leganger.
Garnaffären och caféet får namnet Garnhärvan, öppnar troligen till påsk och ska vara öppet året om. Och naturligtvis är också andra än handarbetsintresserade välkomna.

Inte nog med att det blir mera verksamhet i Ytterkullas ”storskola” (det före detta större skolhuset) utan också i det renoverade uthuset ska det börja hända. Här hoppas Jorma Haritonov få i gång försäljning av sådant som Kimitoöns unga snickare gör.
– Det blir alltså två unga företagare bakom garnaffären och caféet. Jag låter dem ta över caféverksamheten för att de ska få ett bättre kassaflöde, bara garnförsäljning är det kanske svårt att klara sig på. Sedan hoppas jag att hantverksprodukter särskilt i trä kunde börja säljas i vårt renoverade uthus, säger Haritonov.
I hans regi fortsätter satsningen på pizzor. Nya pizzaugnar har under vintern installerats och Café Yttis matsal lite förstorats. Det blir öppning en vecka före valborg.
Vad annat händer här?
– Vi har fällt de drygt 60 år gamla björkarna längs landsvägen, de höll helt enkelt på att bli för gamla. I stället ska vi plantera japanska körsbärsträd där, sådana blommar vackert på våren, säger Haritonov.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.