Garnaffär i Kimito har svårt att få tag i garn – samtidigt har kunderna mer tid för att sticka

Ett kontrollerat kaos råder i garnaffären Garnhärvan i Kimito. Stora kartonger står på golvet och garn i olika färg och kvalitet ligger i högar på borden. Den här veckan har man tagit emot två större garnbeställningar, och nu ska garn dels fram på hyllorna, dels packas i påsar till väntande kunder.
– Vi beställer nytt varje vecka nu, säger Tone Leganger, som driver affären tillsammans med Sara Wennström.

Pandemin orsakar svackor i produktionen också i den här branschen. I kombination med en ökad efterfrågan på produkter då folk har extra tid för att handarbeta, ställer det här till diverse problem.
– För vår del handlar det om att vi inte alltid får det vi beställer av våra leverantörer, eftersom de inte får in nytt till sina lager. Också fabrikerna inom den här branschen har varit tvungna att permittera, så det tillverkas helt enkelt mindre garn, förklarar företagarna.
Bristen på varor gäller inte bara garn, utan också till exempel stickor.

Isländska garn till islandströjan går åt
Att garnlagren till och med i islandströjans ursprungsland börjar sina har bland annat Yle rapporterat om. Speciellt till Finland skickar man mycket garn, och intresset för att sticka är också här stort.

Hos Garnhärvan handlar den största efterfrågan nu om just de isländska garnen, samt om garn som lämpar sig för något som verkar vara den nya finlandssvenska stickningstrenden: Strömsötröjan (designad av Lee Esselström på Yles Strömsö-program).
Medan Lettlopi är ett bra alternativ för islandströjan lämpar sig till exempel garnet Karisma från Drops för Strömsötröjan. Till en islandströja går det åt 10-15 garnnystan och för en van handarbetare tar det 30-60 timmar att sticka en sådan.

Boomen föddes innan coronan
Wennström påpekar dock att den omtalade stickningsboomen inte fötts plötsligt som en följd av coronan, utan stickandet har varit populärt redan i flera år.
– Fast nu har ju folk mer tid för att sticka, säger hon.
Webbshopping pop
Förutom att kunder gärna shoppar i Kimitobutiken går Garnhärvans webbshop allt bättre.
– Jo, vi säljer riktigt mycket där nu. Speciellt är det från fredag kväll till morgon som folk har tid att webbshoppa, säger Wennström.

Speciellt då affären i sociala medier meddelar om att man fått in något nytt, efterlängtat garn sätter det fart på kunderna. Då rasar beställningarna in, många så att beställningen sedan plockas upp i affären.
– Vi är båda småbarnsföräldrar och jobbar nu på deltid för att vara färre personer i butiken. Men nu är den lugna vardagen med de långa stickningspauserna i butiken borta. Det här året har vi hittills haft fullt upp! säger Leganger.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.