Går det åt skogen på Kimitoön?

Tekniska nämnden i Kimitoöns kommun har lyckats höja kommunens och sin profil. Mest överraskad verkar kommunen vara.
Diskussionen kring den skog som Kimitoöns kommun äger har pågått en längre tid. Det finns olika åsikter bland politikerna om hur skogen ska skötas.
Kimitoöns kommun äger cirka 370 hektar skog. Det här kan jämföras med till exempel Föreningen Konstsamfundet som äger cirka 7 000 hektar mark på Kimitoön. Av arealen utgör ungefär 4 300 hektar skog.
Frågan om hur kommunens skog ska skötas handlar i det här fallet inte om ekonomi, det är i högsta grad en fråga om politiska värderingar och vilken syn man i allmänhet har på frågor om miljö och natur.
Problematiken har uppstått i samband med att kommunen ska uppgöra en ny skogsbruksplan. Enligt de senaste vändningarna i frågan verkar många saker kring ärendet vara orediga. Det är märkligt att beslutsprocessen verkar vara både oklar och outredd. Frågan lyder om alla som deltog i omröstningen i tekniska nämnden visste vad de egentligen beslöt om?
Det är alltid en bra sak, om de politiker som fattar ett beslut i en kommunal fråga, fattar vad de fattar beslut om. Kommunala beslut har ofta långtgående konsekvenser för kommunen och kommuninvånarna, därför är det viktigt vara väl insatt i de frågor som ska behandlas.
Det är också viktigt att alla i de beslutande organen känner till hur beslut fattas och hur de ska formuleras. Nu verkar även denna del vara virrig.
Det är kommunens beslutsfattare som ska bestämma hur man tänker sköta kommunens skog. Det är närmast beslutsprocessen som i det här fallet skapar en underlig bild av kommunen. Man kan ställa frågan om det bland beslutsfattarna finns tillräcklig kunskap om hur kommunala beslut formellt sett ska fattas?
Kommunala processer och beslut är formbundna för att möjliggöra både lagliga och ändamålsenliga beslut. Därför är också formuleringarna viktiga. Ärendet som gäller skogsbruksplanen i Kimitoöns kommun är inte avslutat, om avsikten är att kommunen ska godkänna en skogsbruksplan. De beslut som hittills fattats i kommunen torde inte innehålla ett beslut där man godkänt en skogsbruksplan.
Sakfrågan om att skydda eller freda en del av kommunens skog har väckt starka känslor i kommunen. Frågan är principiellt viktig och därför bör kommunen fundera på vilket organ som ska fatta beslut om de stora riktlinjerna.
Frågeställningen aktualiserar också frågan om hur många beslutande organ en liten kommun ska ha. Vilka frågor ska fullmäktige i en kommun fatta beslut om?
Det återstår att se hur kommunen löser situationen. Oberoende av vilken lösning man lyckas hitta, kommer kommunen inte att samla många stilpoäng. I framtiden kunde det löna sig att först utreda både sakfrågan och processen och sedan fatta ett beslut. Nu har kommunen först fattat ett beslut och sedan börjar man utreda vad och hur man borde göra.
Man får hoppas att kommunen får ordning på ärendet och att besluten i framtiden inte går åt skogen.
Det är nog bara en del personer inom SFP som inte verkar ha på klart vad saken handlar om. Eller rättare sagt, som inte vill ha på klart vad saken handlar om.
Simola, du är riktigt ute o cyklar med din kolumn, riktigt onödigt att hävda att du vet mer om kommunens förvaltningsstadga än tekniska nämndens medlemmar. Alla var eniga om var beslutet ska fattas, ledande tjänstemän så väl som tekniska nämndens ordförande. Tills beslutet inte blev som de ville. Det hade varit snyggare att bara be om förtydligande av beslutets innehåll om tjänstemännen har svårt att tyda beslutet.
DE som nu marrar för att de inte får som de vill förlöjligar beslutsprocessen och invånarnas tydligt uttalade vilja. Vi hoppas demokratin sköter saken till slut.
Janne Salonen borde läsa kommunens förvaltningsstadga. Där hittar han alla förklaringar som behövs.
Tom Simola går åt skogen i sin antydan om att nämndens medlemmar inte vet vad de bestämt.
Tjänsteinnehavaren ska komplettera skogsplanen inom ramarna för nämndens beslut.
Om nämndens beslut hade varit att godkänna förslaget, inklusive 27 hektar skyddad skog, så hade ingen frågasatt nämndens beslutsbehörighet i frågan. Ingen har heller kunnat förklara varför nämnden inte skulle ha den behörigheten.
Kommunstyrelsen har inte använt sin övertagningsrätt av ärendet och kan inte mera göra det heller. Så tekniska nämndens beslut kan heller inte hamna i fullmäktige.