Förflytta dig till innehållet

Gängkultur en av flera möjliga orsaker till ökat antal brott bland unga – Åbopolis: ”Vi ser inslag från Sverige”

Arkiv/Kim Lund
Överkommissarie Stephan Sundqvist säger att gängkulturen västerifrån har nått Åbo och att det kan vara en av flera orsaker till ökad brottslighet bland unga.

Antalet brott som begås av unga har varit stort under den senaste tiden. I september fick Västra Nylands polisinrättning kännedom om 543 brott som begåtts av personer under 18 år. Det är över 18 brott per dag. I oktober var motsvarande siffra 375 eller 12 brott dagligen.

– Årets statistik hittills visar att de flesta brotten har varit snatterier. Det näst vanligaste brottet på listan är misshandel, det tredje vanligaste är äventyrande av trafiksäkerheten och det fjärde vanligaste är olaga hot, säger kommissarie Hannu Väänänen.

Beträffande misshandelsfallen är polisen oroad över det stora antalet fall men också över av att gärningarna är brutala.

– I januari–oktober 2023 fick vi kännedom om 533 misshandelsfall som personer under 18 år gjort sig skyldiga till. En del av de unga har gjort sig skyldiga till flera brott. Något som beskriver våldet bland unga är att om en myndig person gjorde sig skyldig till samma gärning skulle följden var flera års fängelse, säger Väänänen.

Stark hotkultur

Även om antalet misshandelsfall verkar stort är inte alla fall enligt Väänänen med i polisens statistik. Alla unga vågar inte berätta för sina närstående att de blivit offer för brott, eftersom de är rädda för hämnd.

– Det finns en stark hotkultur bland unga. Många vågar inte ens berätta för sina föräldrar vad de har varit med om. Det är sorligt. Det här kallar vi för dold brottslighet. Vi uppmanar föräldrarna att samtala om detta fenomen med de unga. Vi betonar själva också detta både i samband med brottsutredning och till exempel på de aktuella skolbesöken där vi träffar femteklassare i Västra Nyland, säger Väänänen.

”Blivit ett tidsfördriv”

Väänänen kan ännu inte säga om året blir exceptionellt vad beträffar brottsstatistiken för unga.

– Men en stigande trend kan skönjas. Vi ser en tillväxt. Antalet brott går i stor utsträckning hand i hand med hur mycket barn och unga det finns på orten. Men vi ser samma trend över hela vårt område. Enligt min information är det också ett nationellt fenomen, säger Väänänen.

Vad det beror på är svårt att säga.

– Det funderar polisen och våra intressegrupper på hela tiden. Vi har en känsla av att det har blivit som en hobby eller ett tidsfördriv bland unga. Det har också att göra med att befolkningen växer på vårt område. Då ökar också brottsligheten.

Enligt polisen är det fråga om en liten mängd unga som begår allt fler brott.

– Största delen av de unga mår bra men det finns en del som mår dåligt. Och den gruppen kanske blir större.

Enligt Väänänen har en del av brotten med alkohol och rusmedel att göra. Men rusmedlens roll har blivit mindre.

– Allt fler brott begås inte under påverkan av alkohol eller narkotika. De begås på nyktert huvud. Det är en intressant observation. Traditionellt har ju många brott i Finland begåtts under påverkan. Men bland unga syns det inte på samma sätt även om det görs mycket affärer med droger, e-cigaretter och kläder bland dem.

”Tapa ittes!” har blivit så vanligt att ingen längre reagerar på det

Stephan Sundqvist, överkommissarie

Överkommissarie Stephan Sundqvist på Sydvästra Finlands polisinrättning säger att man ser samma trend i Åbotrakten.

– Inte så att det skulle vara ett fenomen just denna höst. Det är mer en trend som började för några år sedan, som stigit stadigt och som har blivit väldigt tydlig under detta år.

Sundqvist säger att det antagligen beror på flera saker.

– Man talar mycket om illamåendet bland unga. Det kan ha med pandemin att göra. Det var många annars också utsatta ungdomar som halkade efter under distansskolan och fick problem med kompisar och kanske rusmedel. Vi ser också kulturella inslag i första hand från Sverige. En macho- eller gängkultur börjar få ett litet fotfäste också här. Till den hör att man idoliserar kriminell verksamhet, droger och våld och är ute efter en viss position i en grupp människor.

På Åbopolisen är man speciellt orolig över att rånbrotten har ökat, det vill säga att man stjäl med hot om våld.

– Men alla andra typer av brott har också blivit vanligare bland unga. Speciellt sådana som har med mobbning att göra som misshandel, lindrig misshandel och skadegörelse. Det förekommer också mycket ärekränkning bland unga fast det är ganska sällan de fallen kommer ända till oss. Det har blivit ett ganska tufft klimat bland unga. Man pratar i hårda ordalag. När allt är sagt måste man hitta på någonting ännu värre. ”Tapa ittes!” (Ta livet av dig, red. anm.) har blivit så vanligt att ingen längre reagerar på det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter