Gängbildning och kriminalitet skapar oro i riksdagen – Sannfinländarna ser Sverige som avskräckande exempel

Kriminalitet och gängbildning bland unga är ett ämne som oroar oppositionen starkt, så starkt att hela riksdagens frågetimme på torsdagen kantades av frågan.
Sannfinländarna är tydliga med sin åsikt: Finland borde ha lärt sig av ett se på storebror i väst, men det har inte skett.
– Finland går i Sveriges fotspår och utvecklingen följer en bekant kurva. Invandrarbrottsligheten ökar år efter år. Varje år är förklaringarna desamma och samma misstag upprepas, sade sannfinländarnas Juha Mäenpää under torsdagens frågetimme.
– I Yles intervju i går tvingades inrikesministern själv medge att personer med invandrarbakgrund i regel är överrepresenterade i vissa brott.
Också partikamraten och partiordförande Jussi Halla-aho drog paralleller till Sverige. Han sade att inget västerländskt land har lyckats i integreringen av personer från Afrika och Mellanöstern.
– Inrikesministern försäkrar att läget är bättre här än i Sverige. Självklart är det, eftersom problemgrupperna här är mindre. Men de växer hela tiden. Vi är där Sverige var för 15 år sedan. Sverige är nu där vi kommer att vara om 15 år, sade Halla-aho.
Utslagning orsakar problemet
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) svarade på kritiken genom att hänvisa till polisens tidigare uttalanden.
– Varje våldsdåd är allvarligt och bör dömas. Jag lyssnar gärna på sakkunniga, och poliserna säger att de bakomliggande orsakerna till problemen är utslagning och ojämlikhet, sade Ohisalo.
– Det är därför regeringen med all sin kraft vill motarbeta utslagning.
Ohisalo säger att välfungerande integrering av invandrare också är ytterst viktig. En central och konkret åtgärd är enligt henne att satsa på mer blandad bostadspolitik.
– Vi bör bygga bostäder så att det inom ett område bor olika slags människor, och olika människor då dagligen möter varandra.
Ohisalo anklagade också Sannfinländarna för att stå emot åtgärder som kunde minska på social utslagning i samhället. Hon exemplifierade med att Sannfinländarna sagt nej till såväl blandad bostadspolitik, som till ett coronatillägg till utkomststödet för dem som har det allra svårast ekonomiskt.
– Den politik ni har fört har lett till utslagning och ojämlikhet, sade Ohisalo.
– Det är en avkylande politik i sin helhet.
Arrestering av unga föreslås
Också oppositionspartiet Samlingspartiet ville diskutera kriminalitet bland unga.
– Folk är oroliga och rädda, med Sverige som exempel. Om vi ingriper nu så kan vi undvika att läget försämras. Nu behövs både tydliga gränser och hjälp, sade partiordförande Petteri Orpo.
Att polisens resurser ökas är bra, men det räcker enligt Orpo inte ifall knepen saknas. Samlingspartiet föreslog därför ett det skulle bli möjligt att arrestera unga som begår brott.
– Det skulle innebära att de här minderåriga som begår brott kunde omhändertas i form av arrestering. På så vis kunde de få personlig hjälp för att stoppa denna brottsliga väg.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade att arresteringen kan låta som ett bra sätt, men hon tvivlar på om en sådan metod är förenlig med FN:s barnkonvention. Regeringen har i nuläget inte utrett den frågan, men Henriksson försäkrade att regeringen tar kriminalitetsproblemet på största allvar.
– Vi behöver nu många åtgärder. Vi behöver få med socialarbetarna och skolvärlden. Vi behöver bättre samarbete mellan myndigheterna och bättre individuell handledning för de unga, sade Henriksson.
– Både kärlek och gränser är vad som nu behövs.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.