Förflytta dig till innehållet

Gammalt möter nytt i naturnära Långbacka i Åbo

Ville bo på området. Familjen Enroth hör till dem som byggt ett nytt hus i Långbacka. De flyttade till sin tomt år 2012, efter att ha bott i Suikkila och konstaterat att de ville bo kvar på området. Från vänster Hugo, Wilma, Sari och Björn.
Långbacka ligger fem minuter med bil från Åbo centrum. Stadsdelens gamla trähus är vackra, och en del är byggda för hundra år sedan, andra på 50- och 60-talen. Foto: Annina Suominen

Långbacka ligger fem minuter med bil från Åbo centrum. Stadsdelens gamla trähus är vackra, och en del är byggda för hundra år sedan, andra på 50- och 60-talen. Foto: Annina Suominen

Åbo har 87 stadsdelar. ÅU besöker några av dem under sommaren. I dag är vi i Åbos andra stadsdel, tidigare har vi besökt Martinsbacken, Korois, Kakskerta, Patis, Jäkärlä och Långbacka.

Långbacka breder ut sig kring Nådendals snabbväg. Det tar tjugo minuter att promenera hit från centrum, fem med bil.
Området består av många egnahemshus byggda i trä – en del av dem närmare hundra år gamla.
Men också hög- och radhus, samt flera splitternya egnahemshus tornar upp sig. Förändringen kan exempelvis ses på och nedanför Villabacksstigen, som ligger uppe på en kulle med bra utsikt.

Matti Paloposki bor i ett hus som är byggt 1928, senare renoverat. Foto: Annina Suominen

Matti Paloposki bor i ett hus som är byggt 1928, senare renoverat. Foto: Annina Suominen


Här bor Matti Paloposki med sin fru och tre barn (det fjärde har flyttat hemifrån).
Paloposki flyttade till Långbacka för 27 år sedan. Han föddes i Tammerfors och har bott på flera platser innan, som han uttrycker det, slumpen förde honom och familjen till Långbacka.
– Vi behövde mera plats och hittade ett hus här. Området är naturnära, lugnt och vackert. Först bodde vi i ett hus bredvid det vi nu bor i, men för 15 år sedan köpte vi det här huset, som är byggt 1928, och renoverade det.
Paloposki är nöjd över att bo på området, men önskar att lokaltrafiken skulle löpa bättre – i hela Åbo.
Åbo stad planerar en ny väg som ska binda samman Satakuntavägen och Nådendals snabbväg. På så vis vill staden förbereda sig på att Åbos invånare blir allt flera.
Vägplanerna har kritiserats av en del invånare, bland annat eftersom vägen klyver ett grönområde. Andra tycker att den nya vägen är en bra idé.
Paloposki berörs inte direkt av saken, men är irriterad över att staden har höga klimatmålsättningar, men ändå, som han ser det, banar väg för mera privatbilism. Han skulle hellre se större satsningar på lokaltrafiken än nya vägar.
Ville bo på området. Familjen Enroth hör till dem som byggt ett nytt hus i Långbacka. De flyttade till sin tomt år 2012, efter att ha bott i Suikkila och konstaterat att de ville bo kvar på området. Från vänster Hugo, Wilma, Sari och Björn.

Ville bo på området. Familjen Enroth hör till dem som byggt ett nytt hus i Långbacka. De flyttade till sin tomt år 2012, efter att ha bott i Suikkila och konstaterat att de ville bo kvar på området. Från vänster Hugo, Wilma, Sari och Björn. Foto: Annina Suominen


Familjen Enroth hör till dem som byggt ett nytt hus i området. De flyttade till sin tomt år 2012 och rev det gamla huset som stod där.
– Vi bodde tidigare i ett radhus i Suikkila och behövde mera utrymme. Vi ville inte flytta långt bort eftersom vi trivs i det här området, säger pappan Björn Enroth som är från Pargas.
Lugnet, närheten till centrum och den landsbygdsaktiga stämningen gör att de trivs.
– Vi känner alla som bor på samma gata, det är roligt, säger sonen Hugo som går i Katedralskolan.
Dottern Wilma går i S:t Olofsskolan, och familjen är tvåspråkig eftersom mamman Sari talar finska.
Trygg plats för barnfamiljer. Jenni Piilinen bor med tvååriga dottern Sanelma, sin man och ytterligare en dotter i Muhkuri i Långbacka.

Trygg plats för barnfamiljer. Jenni Piilinen bor med tvååriga dottern Sanelma, sin man och ytterligare en dotter i Muhkuri i Långbacka. Foto: Annina Suominen


Muhkuri är ett område i Långbacka som är lite av en doldis i Åbo. Orten ligger på andra sidan av Nådendals snabbväg och består av flera mindre vägar med en hel del egnahemshus i trä, merparten av dem byggda på 1950- och 60-talen.
Jenni Piilinen sitter i en liten lekpark med sin tvååriga dotter Sanelma. Hennes andra dotter, fem månader gamla Saima, sover i en barnvagn i skuggan av ett träd.
Piilinen har bott i Muhkuri sedan 2014. Då flyttade hon med sin man Hannu till hans bortgångne pappas hus från 1956 som de renoverade.
– Muhkuri är en lugn plats, som allt flera barnfamiljer vill flytta till. All service finns i närheten. Man kör till köpcentret Mylly på sex minuter, och man kommer snabbt till köpcentret Manhattan där det finns ett bra barnloppis. Och det är lugnt fast det är så nära centrum. Naturområdena är fantastiska.
Det finns inget daghem men en kvinna brukar ordna dagvård hemma för en del av ortens barn, berättar Piilinen.
Den närmaste skolan ligger i Kähäri.
 Aida Väistö, Sofi Kovanen och Alvar Väistö leker tillsammans på Satu Väistös egnahemshusgård i Muhkuri, Långbacka. Här trivs de.

Aida Väistö, Sofi Kovanen och Alvar Väistö leker tillsammans på Satu Väistös egnahemshusgård i Muhkuri, Långbacka. Här trivs de. Foto: Annina Suominen


En bit bort leker Alvar, Aida och Sofi på en egnahemshusgård. De två förstnämnda är Satu Väistös barn, och Sofi Kovanen är Satus systerdotter.
– Det är bra att bo här, säger Alvar och sätter tummen upp.
Den roligaste sysselsättningen för honom sommartid är att leka med kompisarna, berättar han.
Även denna familj trivs med att servicen är nära och med tryggheten, konstaterar Satu Väistö.
– Alla känner varandra, och barnen kan leka hemma hos varandra.
Väistö kommer från en liten ort norr om Uleåborg. Hon studerade i Tammerfors och träffade sin Åbobördiga man där.
– Vi saknar ingenting här i Muhkuri. Men kanske kunde det finnas en större lekpark, funderar Väistö.

Långbacka
Långbacka hade cirka 2700 invånare år 2007. Kring fem procent är svenskspråkiga.
Kvadratmeterpriset för bostäder var 1633 euro år 2018, vilket är 0,34 procent mindre än året innan. I hela Åbo var medeltalet 2439 euro under det sista kvartalet av 2018.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter