Gammal båtvinsch i Förby blev skärgårdscafé


I ny användning. Café Vinschen har fått sitt namn av att här förr fanns en båtvinsch. Foto: Emilia Örnmark
”Café Vinschen” står det på en röd liten träbyggnad nere vid hamnen i Förby Marina på ön Finbylandet i sydvästra Salo.
Namnet är förstås ingen slump, utan här fungerade förr en båtvinsch för mindre skepp. Halva vinschen, byggd 1940, finns nu kvar som minne utanför byggnaden.
— Det sista fartyget vinschades här på 1980-talet, och det var skonaren Koivisto, som skulle upp för att repareras, säger Nina Nummentalo.

Nina Nummentalo. Foto: Emilia Örnmark
Hon är vd vid företaget Karl Forsström Ab, som driver bland annat Förby Marina.
Nummentalo visar mig runt i den lilla byggnaden. På övre våningen finns caféet, i gammaldags stil, men en enastående utsikt över hamnen och havet.

Från terrassen kan man följa med ruljangsen i hamnen. Foto: Förby Marina

Så här ser Café Vinschen ut på insidan. Foto: Förby Marina
Försäljningsdisken är ny, liksom golvet, men för övrigt har man bevarat det gamla rejäla, obehandlade trämaterialet i väggar och tak.
— Tidigare fylldes hela den här byggnaden av vinschen, förklarar Nummentalo.
Hon visar också källaren där själva motorn fanns och där golvet då var av jord. Nu finns här fräscha toaletter.

En del av den gamla vinschen finns nu att beskåda utanför caféet. Foto: Emilia Örnmark
Företag med långa anor
Företaget grundades redan 1882, av den finska sjökaptenen Karl Teodor Forsström. Han startade då Förby kalkgruva och i och med den också den industriella förädlingen av kalksten i Finland. Kalkgruvan stängdes 2009, efter vilket företaget fokuserar på bland annat hamnverksamhet, skogsbruk och uthyrning av fastigheter.
Caféet är nu inne på sin tredje sommar. Här får man hembakt, både sött och salt, och allt tänkbart att dricka från specialkaffen till alkoholhaltiga drycker.
Caféet har en egen besöksbrygga alldeles intill terrassen.
– Efter att restaurangen Kotkanpesä stängde här i Förby fanns det behov att ett nytt café. Eftersom den restaurangen brann ned kunde vi ha byggt nytt där, men istället valde vi att ge den här gamla byggnaden ett nytt liv med historisk anknytning.
I hamnen finns 210 båtplatser och en gästbrygga med 13 platser för kortare besök. Även bränsle kan man få här och så kan man tömma sin septiktank. Bredvid hamnen finns en allmän badplats med sandstrand, och ett stycke ifrån en brygga och ett hopptorn på tre meter.

Hopptornet längst ut. Längre till vänster finns en badstrand som inte syns i bild. Foto: Emilia Örnmark
Inför sommarsäsongen har man gjort en hel del för att fräscha upp hamnen, bland annat byggs en helt ny byggnad med duschar och toaletter. Från och med denna säsong är hamnen en Håll Skärgården Ren-accepterad Sälle-hamn.
– Vi vill satsa på att höja både säkerheten och miljövänligheten, säger Nummentalo.

Mångsidig service. I Förby Marina finns allt från bränsle och båtplatser till specialkaffe. Foto: Emilia Örnmark
Till Förby Marina, som ligger alldeles vid farleden från Hangö, kommer man med såväl båt, som bil och cykel. Speciellt sjövägen är avståndet varken till Bromarv eller till Kimitoön långt. Många av gästerna kommer just därifrån – fler av dem har sommarstugor i området. Med blotta ögat kan man se Branten i Västanfjärd tvärs över Träsköfjärden – här kan man till och med ro över.
Kommer man som båtgäst välkomnas man i en gammal portliknande strandbod, som förr varit hållplats för ångbåtar och där man vid butiksbryggan kunde köpa till exempel salt.

Vid gästbryggan välkomnas man i denna gamla strandbod. Foto: Emilia Örnmark
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.