Förflytta dig till innehållet

Gamla kartor riskfaktor i skärgården

Det var här i Rosklax som entreprenören Tekomo grävde sönder vattenledningen från vattenverket i Rosklax till kyrkbyn. ÅU-foto


Missödet med det brustna vattenröret i Korpo har aktualiserat frågan om hur väl Pargas stad har koll på hur vattenrörens dragningar ser ut.
Svaret är dåligt.
I alla fall vad gäller kommunens skärgårdsdelar där kartorna över vattenledningarna är inexakta och bristfälliga, säger stadsingenjör Manne Carla.
– Kartorna beskriver hur man har planerat att dra rören, inte hur det ser ut i verkligheten. Vi vet alltså inte hur rören går från punkt A till punkt B.
I Pargas är situationen bättre och där finns det mera exakta kartor ända sedan 1980-talet. Efter kommunfusionen år 2009 har också de rörarbeten som har gjorts i skärgården ritats in på digitala kartor.
Att uppdatera också de äldre kartorna är inte aktuellt, säger Pargas tekniska chef Ted Bergman. Det skulle helt enkelt bli för dyrt.
– Det är inte ekonomiskt försvarbart att gå igenom alla vattenlinjer. Man vet på ett ungefär hur ledningarna går och vid större grävarbeten bör man vara extra försiktig i närheten av vattenrören.
I det grävlov som elbolaget Caruna och dess underleverantör Tekomo hade beviljats för grävjobbet i Korpo står det att man inte ska gräva enligt kartan och att man ska kontakta Pargas stad innan man börjar gräva.
Någon sådan kontakt togs aldrig, säger Carla och företaget kan räkna med en saftig räkning för de kostnader som rörhaveriet har förorsakat Pargas stad.
Alla hushåll i Korpo får nu vatten från anläggningen för omvänd osmos i Verkan.
Vattnet kan vara grumligt till en början på grund av tryckväxlingar i vattenledningsnätet och förändringar i vattenströmningen och därför ska man låta vattnet rinna tills det blir klart. Därefter kan vattnet användas som normalt utan att det behöver kokas, meddelar Pargas stad.
Vattenverket i Rosklax har kopplats bort från vattenledningsnätet, verket kopplas tillbaka till nätet då laboratorieresultaten visar att vattnet är rent.
LÄS OCKSÅ: Korpos vattenproblem kan upprepas
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter