Gamla hus från 1800-talet är Åbos paradox – svårt för både den som vill riva och den som vill renovera

De senaste dagarna har gamla hus i Åbo centrum och deras framtida öde varit på tapeten igen.
I Kaskisbacken står husen på Kaskisgatan 3 och förfaller allt mer medan åren går.
Åbo förvaltningsdomstol förkastade Suomen Talokauppas överklagan i veckan, med hälsningen att stadsfullmäktige inte har fattat något lagstridigt beslut eftersom detaljplanen slår fast att husen ska skyddas.
Suomen Talokauppa har kopplingar till fastighetsplaceringsbolaget RP-yhtiöt, som i sin tur har kopplingar till familjen Puolimatka.
I somras gjorde Åbo stad en polisanmälan eftersom fastighetsägaren har försummat att sköta sina hus.
Redan i augusti 2019 utfärdade staden ett vite på 40 000 euro med en löpande straffavgift för varje månad som går utan att husen åtgärdas.
Också på Kaskisgatan 3 har det brunnit, liksom det på sin tid gjorde i de omtvistade trähusen i hörnet av Skolgatan och Eriksgatan.
Det sker ibland i gamla trähus som ingen vill ta ansvar för att renovera, eftersom de står på en så attraktiv plats att det skulle vara frestande att riva dem för att bygga nytt och betydligt större. Om husen står tomma är det lätt hänt att någon obehörig söker sig in för att värma sig och kanske rentav tänder en brasa.
Hur det kommer att gå med trähusen i Kaskisbacken vet vi tidigast i slutet av januari då det klarnar om Suomen Talokauppa vänder sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få tillstånd att överklaga eller inte, eller om förvaltningsdomstolens dom vinner laga kraft.
Om bolaget ansöker om att få gå vidare till högsta instans kan det ta ytterligare månader eller kanske år innan trähusens öde är klart.
Ett annat färskt exempel på omtvistade 1800-talshus i trä är byggnaderna på Österbladska tomten vid stadsbiblioteket i Åbo.
Fastighetsägaren TS-koncernen vill bygga nytt i tolv våningar och helst riva alla de gamla trähusen.
En namninsamling pågår för att skydda husen.
Det finns med andra ord fastighetsägare i Åbo som inget hellre vill än riva sina gamla 1800-talshus för att bygga nytt och stort.
Deras fastigheter står och förfaller medan överklaganden lämnas in och processerna förhalas på alla tänkbara sätt.
Sedan finns det fastighetsägare som äger gamla 1800-talshus i Åbo som skulle vilja renovera dem, men som inte får.
Ett sådant färskt exempel är Konsulinna i Åbo som vetter mot Tavastgatan med den officiella adressen Östra Strandgatan 4.
I stadens bygg- och tillståndsnämnd behandlas i dag en bygglovsansökan för andra gången.
Fastighetsägaren, stiftelsen för Aboa Vetus & Ars Nova, vill byta ut de gamla fönstren från 1800-talet till moderna. På så sätt vill man minska på slitaget från trafiken utanför och från väder och vind.
Men politikerna föreslås säga nej. Också den här gången.
Motiveringen är att inget har ändrats sedan föregående gång då motsvarande ansökan lämnades in.
Museicentralen sade nej den gången, eftersom det handlar om en skyddad byggnad. Därför borde lovet att få byta ut originalfönstren inte beviljas den här gången heller.
De här exemplen beskriver Åbos paradox.
Å ena sidan finns fastighetsägare som inget hellre vill än låta sina skyddade fastigheter förfalla, men staden säger nej, ofta med stöd av Museicentralens utlåtanden.
Å andra sidan finns fastighetsägare som vill ta hand om sina gamla 1800-talshus, men staden säger nej, också i de här fallen ofta med stöd av Museicentralens utlåtanden.
Resultatet blir utdragna konflikter som pågår i åratal och som kräver en hel del resurser vid de instanser som ska behandla samma ärende i olika tappning gång på gång.
Medan staden och fastighetsägarna tvistar förfaller husen allt mer och förfular stadsbilden, samtidigt som renoveringsbehoven blir allt större.
Alla fastigheter behandlas som enskilda fall, enligt skyddsbestämmelser och detaljplan.
Några enkla lösningar finns det inte på Åbos paradox.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.