Gamla chokladfabriken blev en företagaroas – de planerade bostäderna får vänta


Pasi Tenho. Foto: Monica Forssell
Bilar som kör in och ut. Några män i arbetsoveraller som dricker kaffe på gården och en nyfriserad kund. Hantverkare, små byråer, stora byråer, loppmarknad, textilproduktion.
I det som en gång i tiden var ett bryggeri och sedan blev en choklad- och godisfabrik samsas i dag en salig blandning olika företag.
Hela 200 olika företag räknar Pasi Tenho, en av Leaf centers fastighetsägare, med.
I den gamla chokladfabriken vill Tenho se bostäder i framtiden, men, betonar Tenho – det kommer att ta flera år innan något händer.
-Vi talar säkert om tio år innan vi börjar göra något. Egentligen har vi inget intresse av att just nu göra något då hela huset är fullt av hyresgäster. Det är ett bra objekt som sådant för oss just nu, säger Tenho.

Här ska det bli bostäder i framtiden. Den uppdaterade detaljplanen godkänner också att det byggs balkonger, men de måste kamoufleras med vildvin. Foto: Monica Forssell
Det var 2006 som Leafs godistillverkning upphörde i Kärsämäki och samma år köpte Tenho och hans företagskumpaner rasket. På fabriksområdet finns flera olika byggnader med olika lång historia. Totalt handlar det om tiotusentals kvadratmeter golvyta.
Några år efter affären påbörjades en process för att förändra detaljplanen i området och i våras godkände Åbo stadsfullmäktige en förändring som nu tillåter att fabriken görs om till bostäder. Stötestenen för politikerna var de balkonger som ägarna vill kunna förse fabriksbyggnaden som vetter mot Kärsämäkivägen med, men också balkongerna godkändes till slut.
Många företag har långa hyreskontrakt
Tenho medger att planerna på bostäder nog väckt en del oro hos de nuvarande hyresgästerna, men tillsvidare finns ingen orsak att oroa sig. Under de senaste åren har det utförts en hel del stora renoveringar i fastigheterna och många företag har långa hyreskontrakt.
I framtiden räknar man med att cirka 190 personer ska kunna bo i den gamla fabriksbyggnaden och att det ska finnas 370-740 arbetsplatser i området.
Fabriken – en företagaroas
I det lilla trähus som står vid ingången till fabriksområdet och som kallats för Karkkitupa, på svenska ungefär ”Godisstugan”, såldes det förr godis som tillverkats på godisfabriken.

Trähuset kallades i tiden för ”Huoltotupa” eller ”Karkkitupa”. I dag säljs det inte godis i huset utan renoverade möbler. Foto: Monica Forssell
Huset, som hör till de äldsta på området, var från början också Hellas grundares, Rudolf Gardbergs och hans familjs hem.
Nu står möbeltapetserare Kristiina Raumanen och renoverar och klär om gamla möbler i en del av huset.
Alla funderar säkert på var de ska hitta nya utrymmen. Och fast något företag skulle bli kvar kommer det att innebära en stor renovering att göra om fabriken till bostäder.
Liksom de andra byggnaderna i området är också godisstugan skyddad och i den detaljplan som Åbo stadsfullmäktige godkände i våras står att husets fasad inte får ändras. Som bostad får huset ändå användas.

Kristiina Raumanen är en av initiativtagarna till öppet hus i Leaf center. Foto: Monica Forssel
Raumanen är lite av en spindel i nätet då det gäller sammanhållningen bland företagarna i området och hon säger att hon märker att de framtida planerna på bostäder i chokladfabriken väcker tankar bland hyresgästerna
-Alla funderar säkert på var de ska hitta nya utrymmen. Och fast något företag skulle bli kvar kommer det att innebära en stor renovering att göra om fabriken till bostäder.
Leaf center
- Rudolf Gardberg började tillverka godis i Amalienborgs före detta bryggeri i stadsdelen Kärsämäki i Åbo år 1916. Fabriken hette Hellas.
- Fabriken hade över 90 arbetare och tillverkade 485 000 kg karameller per år.
- 1931 togs fabriken över av Heikki Huhtamäki och fortsatte under namnet Huhtamäki-Hellas
- 1989 köptes verksamheten av Leaf
- Godistillverkningen lades ner 2006
Raumanen håller i trådarna för ”öppet hus” i Leaf center den 23-24 maj. Det är tredje gången som det välbesökta evenemanget ordnas. Före detta anställda, släktingar till de tidigare fabriksägarna och andra nyfikna sticker sig då gärna in
-Fortfarande är det många som kommer in här och minns affären, säger Raumanen och pekar på en fläck på golvet. Där stod en gång disken.
Billig hyra
Mira-Tex , som tillverkar travdresser det vill säga tävlings- och träningsplagg för travsporten, har sina produktions- och lagerutrymmen i den långa fabriksbyggnaden som löper längs med Kärsämäkivägen.

Mira-Tex fabrik fanns tidigare i Runosbacken, men flyttade 2013 till Leaf center. Foto: Monica Forssell
-Vi trivs här, säger vd Niklas Törn, men tillägger att utrymmet håller på att bli för litet för företaget och att man som bäst söker en lämplig tomt för att kunna bygga en helt egen hall någonstans.
Inom sin nisch är Mira-Tex en av världens största tillverkare och det mesta av det som produceras i iden gamla chokladfabriken i Kärsämäki i dag, går på export.

Mira-Tex tävlings- och träningsdresser är skräddarsydda. Mönsterarken till stamkundernas dräkter hänger i långa rader. Niklas Törn uppskattar att antalet mönsterark rör sig kring 20 000. Foto: Monica Forssell
–Lite opraktiskt är det med förråd på fjärde våningen. Det blir en hel del att bära säger Törn. Men hyran är billig.
För ett liknande utrymme i ett nytt hus i Åbo skulle hyran ligga kring 7-8 euro per kvadratmeter, tror Törn. I den gamla chokladfabriken är hyran ungefär hälften så låg
Törns åsikt om planerna att i framtiden förvandla fabriksfastigheten till bostäder är att det kanske inte är så dumt.
-Varför inte? Kanske det här huset till och med lämpar sig bättre som bostäder? Tjocka väggar, breda fönsterbräden och från våningarna längre upp har man en fin utsikt över bland annat S:t Marie kyrka.

Från de översta våningarna har man fin utsikt, säger Niklas Törn. Foto: Monica Forssell
”Otroligt ställe”
det som en gång var bryggeriet Amalienborgs flasktvätteri och senare chokladfabriken Hellas matsal finns nu café- och lunchrestaurang KahviTella.
-Det här är ett helt otroligt ställe, säger Erja Sahlström, som driver stället tillsammans med sin dotter.
I salen samsas arbetare, företagare och deras kunder men också helt vanliga stadsbor för att äta och dricka kaffe.
-Jag tror det är miljön som lockar, säger Sahlström.

Den gamla personalmatsalen med sin tyrolskkinspirerade inredning ska bestå. Foto: Monica Forssell
Salen är skyddad och den tyrolskinspirerade inredning som skapades i matsalen på 1940-talet är intakt. Också i den nya detaljplan som Åbo stads fullmäktige nyligen godkände måste interiören i den gamla matsalen bibehållas. Det betyder att varken bostäder eller kontorslokaler blir aktuella här utan utrymmet kvarstår sannolikt som café- och lunchrestaurang.

Erja Sahlström har inget emot att det i framtiden finns bostäder i chokladfabriken. Foto: Monica Forssell
Matsalen var fabrikspersonalens hjärta – nu är den Sahlströms. Hon ser med tillförsikt på framtiden och säger att hon inte egentligen tänkt så mycket på de kommande bostäderna i den gamla chokladfabriken.
– Det blir väl helt bra med bostäder där.
Stadsdelarna Kärsämäki och Takakirves firar så kallad stadsdelsvecka den 21-27 maj. Under den här veckan ordnas det olika slag av program i området. Bland annat håller en rad företagare i Leaf center öppet hus på onsdag och torsdag (23-24.5). I KahviTella ställs gamla fotografier från Kärsämäki ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.