Förflytta dig till innehållet

Gå och tvätta munnen med tvål

kvinna med glasögon och randig topp

Det är alls inget nytt fenomen, men vuxna människors oacceptabla beteende på sociala medier fortsätter att väcka förundran.

Vad tar det åt folk?

Varför tror en del att man i de sociala mediernas namn kan kläcka ur sig vad som helst, på ett både sårande och kränkande sätt?

När blev vi sådana?

Turun Sanomat (8.5.2023) skriver om riktade trakasserier med ett färskt exempel från Salo.

Där har riktade trakasserier blivit en del av vardagen för vissa av stadens anställda.

Det hemska är att de osakliga påhoppen, som ofta handlar om personangrepp, har fått en del tjänstemän att fundera både en och två gånger på vad de säger eller tar ställning till, för att undvika att bli måltavlor.

– Jag blir tvungen att överväga vad det är klokt att säga om något, så att jag inte provocerar, säger Mika Mannervesi , stadsutvecklingsdirektör i Salo till tidningen.

Det är hemskt, eftersom den som är anställd av en stad är anställd av stadsborna, då tjänsteinnehavarens lön betalas med skattepengar.

Tjänsteinnehavaren jobbar med andra ord i stadsbornas tjänst, för dem.

Det betyder förstås samtidigt att stadsborna har rätt att förvänta sig en viss nivå på de tjänster som en stad levererar och ordnar för sina invånare.

Samtidigt är det alltför lätt att på sociala medier idiotförklara folk, och flåset i vissa Facebookgrupper påminner om det som förr kunde hända i avlägsna hörn på skolgårdar dit den rastövervakande lärarens blickar inte nådde.

Det var sällan frågan om bra saker.

Att någon eller några ägnar sig åt omfattande smutskastning av en viss tjänsteinnehavare på sociala medier är både förkastligt och oförsvarbart.

Det handlar också om vilken typ av samhälle vi vill ha. Ett öppet samhälle är inte det samma som ett samhälle där vem som helst kan ösa ur sig vad som helst om någon annan.

Ett öppet samhälle borde handla om respekt.

I Salo är det enligt TS speciellt de som jobbar med stadsutveckling som är måltavlor för de osakliga och riktade trakasserierna.

Det gör det hela ännu mer sorgligt.

Stadsutveckling handlar ju om att försöka se framåt, om att utveckla, kanske i bästa fall rentav förbättra.

Att de tjänstemän som ska jobba med den typen av frågor känner att de hellre tar en munkavle på sig än säger vad de tycker och sakligt försöker förklara vad som är på gång blir fel på alla sätt.

Hur ska man kunna utveckla något om man inte får eller vill eller kan eller vågar säga hur man tänker?

Det är som bekant alltid lättare att se flisan i sin grannes öga än bjälken i det egna.

Det är lättare att skrika att något är fel än att komma med konstruktiva förbättringsförslag.

Det gäller framför allt dem som lever för att hetsa andra på nätet.

Det skulle det vara frestande att ibland be vissa så kallade vuxna människor att tvätta munnen med tvål, och framför allt att tänka efter, innan de aktiverar sig i kommentarsfälten nästa gång.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter