Förflytta dig till innehållet

Fyra eller sex dagars arbetsvecka? Mångbottnad fråga, tycker lokala experter

Arkiv/ÅU
två personer
En fyra dagars arbetsvecka kan motiveras med att arbetsorken ökar, enligt Åbo handelskammares vd Kaisa Leiwo. Men frågan är komplex. Patrick Anckar, företagare med lång erfarenhet samt arbetslivsprofessor, tycker inte att det finns tillräckligt med forskning som visar om en fyra dagars arbetsvecka är rationellt och ekonomiskt effektivt sett ur ett längre perspektiv.

Grekland inför sex dagars arbetsvecka, i Danmark testas fyra dagars arbetsvecka på kommunala arbetsplatser.

Hur borde Finland tänka om färre eller fler arbetsdagar? Vi frågar två lokala experter.

Åbo handelskammares vd Kaisa Leiwo tror inte att frågan om fyra dagars arbetsvecka är aktuell för företagen i Finland.

– En fyra dagars arbetsvecka kan motiveras med att arbetsorken ökar. Jämvikten mellan arbete och fritid förbättras, vilket är positivt och aktuellt nu då orken i arbetslivet diskuteras flitigt. Det har lyfts fram några exempel på företag som upplevt positiva effekter av minskad arbetstid, bland annat i IT-branschen där produktionen och arbetseffektiviteten har ökat.

Men produktionen måste vara bra för att arbetstiden ska kunna minska utan att ekonomin blir sämre.

– Och så är det inte i Finland just nu. Inte är vår konkurrenskraft bra heller. Om produktionen ökar kan diskussionen om fyra dagars arbetsvecka vara mer relevant. Till exempel har Tyskland flera goda exempel på där fyra dagars arbetsvecka varit positiva för företagen men de har en helt annan ekonomisk utveckling.

Mångbottnad fråga

Företag i Åboregionen har tidigare efterlyst ökat arbetskraftsinvandring och att Finland har en åldrande befolkning och låg nativitet påverkar också.

– Vi måste beakta vem som ska göra arbetet befolkningen åldras och barn inte föds. Till exempel i vårdbranschen tror jag inte att det är möjligt att införa fyra dagars arbetsveckor. Samtidigt är det en ansträngande bransch och fyra dagar skulle garanterat förbättra de anställdas ork. Men vem gör arbetet den femte dagen?

Men om minskad arbetstid leder till bättre ork i arbetslivet, kan det inte i längden förbättra Finlands konkurrenskraft och tillväxt?

– Det är ett helt relevant och korrekt argument. Men problemet är till exempel vårdbranschen, där det inte är möjligt att inte göra jobbet en dag i veckan. Många föreställer sig säkert att man skulle få samma lön för fyra dagars arbete men det kräver att produktiviteten är bra. Om det inte är så måste lönen sänkas. Och vem är redo att få mindre lön?

Frågan är komplex och Leiwo säger att det inte finns entydiga svar.

Hon väntar också med spänning på vilka följder Greklands sexdagarsvecka får.

Tillväxt och efterfrågan de största frågorna för företagen nu

Frågan om färre eller fler arbetsdagar i veckan har inte väckt någon större diskussion bland medlemmarna i Åbo handelskammare, enligt Leiwo.

Bristen på arbetskraft var länge den överlägset viktigaste frågan för företagarna.

– Men sedan ett år sedan ungefär har tillväxt och efterfrågan varit de mest aktuella frågorna.

Tidsbundet eller prestationsinriktat

En fyra dagars arbetsvecka är en vacker tanke men frågan är vem som betalar, säger i sin tur Patrik Anckar, entreprenör och arbetslivsprofessor vid Åbo universitet med lång erfarenhet av företagande.

– Om man går från fem till fyra dagar så bör man jobba in tiden och i princip göra fem dagars jobb på fyra dagar. Stressen riskerar öka om man arbetar mer på kortare tid. Då kommer man till frågan om jobbet är tidsbundet eller prestationsinriktat. Många företag har övergått till att man ska utföra sina arbetsuppgifter oavsett hur mycket tid det tar. Men förstås är det en helt annan sak om man har en tidsbunden produktionslinje.

– En annan fråga är vem som sköter jobbet den dag som blir över? Inför vi endagsjobb? Tänker man på företagarna är det dyrare om en person arbetar en dag och en annan fyra dagar.

Orealistiskt ha samma lön

Han tror inte heller att det är realistiskt att tänka sig att lönen förblir densamma om man arbetade fyra dagar i veckan.

– Företagens inkomster minskar då med i princip 20 procent samtidigt som kostnaderna förblir på samma nivå.

Anckar tycker inte att det finns tillräckligt med forskning som visar om en fyra dagars arbetsvecka är rationellt och ekonomiskt effektivt sett ur ett längre perspektiv. Också han lyfter fram att den finska konkurrenskraften inte är i skick.

Han upplever också att det är tråkigt att folk ser arbetet som ett nödvändigt ont.

– I framtiden blir det vanligare att skapa sina egna arbetsplatser. Företagande har redan blivit populärare.

Anckar vill också att vi i Finland pratar mera om hur företagarna mår.

– Jag sitter i flera styrelser för bland annat familjeföretag. Där funderar vi alltid på hur de anställda mår.

Kortare/längre arbetsveckor testas

  • Grekland inför sex dagars arbetsvecka och Danmark testar fyra dagars arbetsvecka.
  • I Danmark gäller testen kommunalt anställda på flera arbetsplatser och innebär samma mängd arbetstimmar, alltså förlängda arbetsdagar. Liknande tester har gjorts inom näringslivet tidigare.
  • I Grekland gäller sex dagars-testet privatföretag vars verksamhet pågår dygnet runt. De anställda kan arbeta två timmar längre per dag eller en hel extra arbetsdag med 40 procents lönehöjning. Krympande arbetsför befolkning och brist på kunnig arbetskraft hör till motiveringarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter