Fyra dagars kö till coronatest i Åbo i förra veckan – svårt läge i hela landet


Foto: Pixabay
Köerna till coronatest är långa runtom i landet.
Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger att man arbetar hårt i distriktet för att hålla köerna korta. De senaste veckorna har kön vuxit sig mycket längre än tidigare
— I slutet av förra veckan fick folk vänta som längst fyra dagar för att få testa sig. Men jag tror att kön är kortare för tillfället.

Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Foto: Mikael Piippo/SPT
Pietilä säger att man oftast får tid inom två dagar. Han har svårt att avgöra hur mycket kapaciteten ännu måste höjas för att vara tillräcklig
— Våra analytiska apparater går på högvarv. Vi har svårt att nå den nivån som vi borde om man inte investerar i utrustning.
Knepigt för småbarnsfamiljer
— Vi fick vänta i tre dygn på provtagningen och nu får vi vänta i ytterligare tre till fyra dygn för att få provresultatet, säger Maria Laurent.
— Förra veckans måndag försökte min man ringa coronarådgivningen tre timmar utan resultat. Det var först på tisdagen som jag lyckades boka en tid efter ytterligare tre timmar i telefonkö.
Familjen har fortfarande inte fått resultatet, men dottern är redan frisk. Laurent säger att hösten kommer bli kaotisk om man ska testa barnen direkt de har minsta lilla symtom.
— Det känns ohållbart på många plan om man hela tiden kommer bli tvungen att hålla barnet hemma.
Brist på sjukvårdspersonal
Regeringen har meddelat att man vill höja testningskapaciteten så mycket som det går. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa förra veckan att regeringen har avsatt resurser för ändamålet. Målet är att man ska få tid redan samma dag och resultatet dagen därpå.
Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), säger att kötiden varierar mycket inom olika kommuner.
— I huvudstadsregionen får folk vänta cirka två till tre dagar. Analysen tar också ungefär lika lång tid. Även om resultaten kommer från laboratoriet så är det ett problem att social- och hälsovårdscentralerna inte hinner meddela patienterna tillräckligt snabbt.
Enligt Lehtonen är bristen på sjukvårdspersonal det största problemet inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Andra områden kan automatiseras, men inte provtagningen – det är ett handarbete.
— Innan sommaren tog man personal från sjukvårdens andra områden som nu återgått till sina egna uppgifter. Man måste lösa vårdgarantin inom de andra områdena om man ska ta personal därifrån igen, säger han.
Lehtonen efterlyser ett system för där var och en kan bedöma sannolikheten att man är smittad. Det tror han kunde minska antalet tester med 90 procent, åtminstone i områden där coronafallen är få.
Brist på tillbehör
Lehtonen säger att man förra dessutom veckan hade problem i HUS-labbet med viss utrustning som fördröjt provsvaren. Men även andra laboratorier kämpar med köbildning.
Ari Miettinen, vd vid Fimlab, säger att de flesta laboratorier i landet kämpar med brist på tillbehör såsom reagenser. Orsaken är den snabba ökningen av coronatester under de senaste veckorna och dagarna.
— Det handlar om leveranskedjor. Problemet är globalt och kan inte lösas i Finland. Länder där situationen är mer kritisk har förtur, säger Miettinen.
Han säger också att de allra flesta testerna i Finland är negativa. Enligt Miettinen är det skäl att fundera på diskussionen om så kallade frivilliga tester.
— Det måste finnas kriterier för att testa sig. Kapaciteten räcker inte till för att göra onödiga tester.
Kortare köer i Österbotten
Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att de flesta av deras tester skickas till Fimlab i Tammerfors. Enligt honom får man sitt provsvar inom två dagar, vilket är helt okej.
— Kön i de österbottniska kommunerna är inte lika lång som vid de största universitetssjukhusen. Situationen kan förstås förändras om tio gånger fler personer ska testas, säger han.
Regeringen har utlovat fler anvisningar angående coronatestningen den här veckan. Pietilä väntar på anvisningarna men efterlyser konkreta åtgärder och tydlighet varifrån pengarna ska tas.
Finns nog personal att tillgå bara de betalas lön som motsvarar riskerna som man utsätts för. Ingen som vill göra gratisarbete med smittorisker.