Fullt hus i ungdomsverkstaden på Kimitoön


Bildkonst på gång. Fr.v. Jonathan Virkkula, Sara Ilveskorpi och med ryggen mot kameran blivande socionomen Janina Nordgren, och Jonas Lindberg. Ungdomsverkstaden finns i DIT-center i Dalsbruk.
Just nu är sju ungdomar inskrivna i den ungdomsverkstad som Kimitoöns kommun startade för några år sedan, för att hjälpa unga att slutföra eller påbörja studier, hitta jobb, få hälsoproblem utredda eller annars gå vidare i livet.
– Här är helt ok, inget att klaga på. Här finns allt jag tycker behövs, säger en kille som nu håller på och få sin grundskola avklarad.
Han vill vara anonym men Jonathan Virkkula säger gärna sitt namn, och tillägger att han söker jobb helst inom maskin och metall.
Jonas Lindberg har tidigare varit med på ungdomsverkstaden och tittar in för att kolla om den kanske skulle vara ett alternativ igen eftersom han fortfarande är arbetslös.
– Nu verkar det hända bra mycket mera än förr här, säger han.
Två lokala konstnärer, Sara Ilveskorpi och Paula Puikko, har en workshop i bildkonst.
– Vi har också träslöjd vissa dagar i veckan, med egen slöjdlärare i Dalsbruks skola där vi får använda slöjdsalen, säger Henrika Tytärniemi, handledare vid ungdomsverkstaden.
Hon är född Mickelsson i Dalsbruk och har flyttat tillbaka efter många år längre norrut.
– Naturen här på ön är ju fantastisk, den ska vi ta med i dagsprogrammet så mycket som möjligt – paddla, vandra till Senatsberget, laga mat ute, segla till Örö, kanske fiskefärder, säger hon.
– Vi tar gärna emot fiskespön, liksom hela och rena kläder som ungdomarna kan ha om de till exempel ska på arbetsintervju.
– I vintras hade några bara tunna jackor och sommarskor. Vi behöver bygga upp en garderob både för pojkar och flickor, säger Tytärniemi.
De som tas emot i ungdomsverkstaden är 16-29 åringar. Ofta är orsaken missbruk, mentala problem, svårt hemma, avbrutna studier eller marginalisering.
Hittar ni alla som skulle behöva hittas?
– I en liten kommun som vår tror jag nog att vi hittar de flesta, säger Vilma Pikkarainen, uppsökande ungdomsarbetare.
Hon sköter det jobbet tillsammans med Malin Eriksson. Till dem kan de unga vända sig om de vill prata, eller så kan de kontakta ungdomsverkstaden. Förstås kan också föräldrar göra det.
– Oavsett varför man kommer så försöker vi hjälpa så de unga kan gå vidare. Vi syr ihop nätverk med de kontakter som behövs, vi kan göra yrkesvalsprov eller slussa vidare, säger Tytärniemi.
Eftersom det plötsligt blev kö hit har personalen utökats med Niklas Wikman.

Henrika Tytärniemi t.h. skulle gärna se att ungdomsverkstaden fick ett egnahemshus så flera vardagssysslor kunde tas med, men nu fick det bli potatisodling på balkongen i stället. T.v. Vilma Pikkarainen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.