Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Fullmäktige: Åbolands sjukhus blir en del av ÅUCS

Från och med årsskiftet är Åbolands sjukhus inte längre ett affärsverk utan en del av Åbo universitetscentralsjukhus. Fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt klubbade igenom beslutet på tisdagen. Foto: Mikael Piippo/SPT

Det tvåspråkiga sjukhuset Åbolands sjukhus i Åbo blir en del av Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) från och med januari 2020. Det beslöt fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på tisdagen.

Sjukvårdsdistriktets fullmäktige röstade om frågan. Endast Kimitoöns och Pargas representanter i fullmäktige röstade för en remittering av fusionsförslaget. Sagu hade inga representanter på plats i fullmäktige. Alla andra kommuner i sjukvårdsdistriktet var för en sjukhusfusion.
— Det gick som vi befarade. Det är hemskt svårt att få till stånd ändringar i fullmäktigesalen när ett förslag gått så här långt, säger Niklas Guseff (SFP), en av Kimitoöns representanter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige.

Besvär till förvaltningsdomstolen möjliga

Kimitoöns och Pargas representanter ansåg att en sjukhusfusion innebär en väsentlig ändring av verksamheten vid Åbolands sjukhus och åberopade paragraf 11 i sjukvårdsdistriktets grundavtal. Enligt paragrafen kräver ett beslut om en nedläggning eller en flytt av ett sjukhus eller en väsentlig ändring av sjukhusets verksamhet att två tredjedelar av rösterna från delägarkommunernas representanter är för beslutet.
Kimitoön och Pargas har möjlighet att lämna in besvär om sjukvårdsdistriktets beslut till förvaltningsdomstolen. Enligt Niko Aaltonen (Saml), ordförande för sjukvårdsdistriktets fullmäktige, finns det alltid en risk för att fullmäktigebeslut behandlas i rätten.
— Alla beslut kan överklagas. Sådant sker ibland och då behandlas besvären på olika nivåer av rättssystemet, säger Aaltonen som representerar Åbo i sjukvårdsdistriktets fullmäktige och röstade för en sjukhusfusion.

Kläm om att säkra sjukvård på svenska

Beslutet att införliva Åbolands sjukhus i ÅUCS är en del av sjukvårdsdistriktets omorganisering av den svenskspråkiga specialiserade sjukvården. Från och med årsskiftet är Åbolands sjukhus inte längre ett kommunägt affärsverk utan ett sjukhus som hör till ÅUCS organisation.
Efter omröstningen föreslog Svenska folkpartiets (SFP) grupp i sjukvårdsdistriktets fullmäktige att beslutet förses med en kläm om att sjukvårdsdistriktet skapar stadgor för hur specialiserad sjukvård på svenska kan garanteras vid Åbolands sjukhus och i sjukvårdsdistriktet även i framtiden. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige godkände förslaget enhälligt.

”Vi har inget intresse av att försämra den svenskspråkiga servicen”

Sjukhusfusionens kritiker är oroliga för att en införlivning av Åbolands sjukhus i det betydligt större ÅUCS skulle försämra den svenskspråkiga servicen vid Åbolands sjukhus.
Tjänstemän vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har å sin sida intygat att man värnar om den svenskspråkiga betjäningen även om en sjukhusfusion blir av.
— Vi har fortsättningsvis precis samma lagstadgade språkliga skyldigheter som tidigare och vi har inget intresse av att försämra den svenskspråkiga servicen, sade förvaltningsöverskötaren Wiveka Kauppila som koordinerar sjukvårdsdistriktets svenskspråkiga service till SPT förra veckan.

”Det är viktigt att vi kan betjäna på svenska”

Göran Honga som blir sjukvårdsdistriktets vikarierande direktör från och med den 16 juni tog inte ställning till om Åbolands sjukhus borde vara ett affärsverk eller en del av ÅUCS.
Honga betonade dock vikten av att svenskspråkig service inte enbart erbjuds vid en sjukhusenhet.
— Jag åtar mig att se över den svenskspråkiga specialiserade sjukvården i sjukvårdsdistriktet. Största delen av sjukvården sker annorstädes än vid Åbolands sjukhus och det är viktigt att vi kan betjäna på svenska även vid andra enheter, sade Honga innan fullmäktige dryftat Åbolands sjukhus öde.

Läs också: 

Dela artikeln

En kommentar: “Uppdaterad: Fullmäktige: Åbolands sjukhus blir en del av ÅUCS

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter