Full fart på Almahemsflytten – Klienterna flyttar till Amos på onsdag


På tisdagen flyttades så mycket grejer som möjligt från Almahemmet (bilden) till vårdfastigheten Amos. Foto: Emilia Örnmark
Efter kommunstyrelsebeslutet i Kimitoön på måndag kväll om att flytta Almahemmets verksamhet till Amos-fastigheten på Mästarvägen har det jobbats febrilt med flytten.
För Almahemmets tf förman Katarina Forssell känns beslutet ännu lite overkligt.

För Katarina Forssell, t.f. förman på Almahemmet, innebär flytten bråda dagar. Bild: Adrienne Westerback.
Hon kunde nu berätta fritt om situationen för ÅU. Innan beslutet såg man dock gärna från kommunen att enbart tf omsorgschef Harald Holmström eller kommundirektör Anneli Pahta kommenterade läget.
— Jag är lättad över att det här nu verkligen händer. Det är skönt att det finns ett beslut, nu kan vi fokusera på en enda lösning och koncentrera oss på flytten till hundra procent, säger Forssell.
— I dag flyttar vi de saker vi kan flytta, och rengör dem enligt anvisningar för att avlägsna mikrober. I morgon flyttar vi klienterna, fortsätter Forssell.

Vårdfastighet Amos blir nya adressen för Almahemmet. Mellan Amos och Alma är det cirka 600 meter. Foto: Emilia Örnmark
Mikrober i Almakällaren
Det har visat sig att det i Almahemmets källarvåning finns rejält med mikrober, som kunnat ta sig till de övre våningarna.
— Visst har vi känt av lukt, men vi har tänkt att det är vanlig källarlukt, säger Forssell.
Man vet dock inte säkert om problemet hänger ihop med sjukskrivningar i personalen och gällande klienterna är det inte alltid möjligt att veta vilka symptom som hänger ihop med vad.
— Saken har nog diskuterats. Hemvårdspersonalen flyttade ju ut från Almahemmet, eftersom de hade sådana symptom att de inte kunde jobba där.
Enorm hjälpvilja och flexibilitet
Forssell är överväldigad och lite överraskad över de stora hjälpstyrkor som snabbt och utan förvarning finns till förfogande på Kimitoön.
Hon nämner privatföretagare inom flytt-, taxi och VVS-service samt fastighetsskötaren som ställer upp på direkten för att hjälpa till med flytten och med att uppfylla alla önskemål.

I dag, tisdag, flyttas saker. I morgon klienter. Foto: Emilia Örnmark
Från tekniska sidan får man hjälp med att bära och flytta sängar. Allt detta möjliggörs av ett välgjort planeringsarbete av den ansvariga sjukskötaren och av den som är ansvarig för vården på demenssidan.
— De har organiserat och funderat, skött allt som har med klienternas mediciner att göra, rengjort dosetter, skannat dokument, eftersom vi inte får föra ut papper härifrån, kontaktat de anhöriga och sett till att tvätten som kommer från tvätteriet finns på rätt plats.
Forssell berättar att alla kommer att jobba i kväll och i natt tills allt man kan göra i dag är klart. Målet i dag är att få till exempel lakan och vårdförnödenheter på plats.
Natten till tisdagen tvättades medicinförpackningar. På onsdag morgon ska sängar och madrasser putsas i samband med att de flyttas till den nya lokalen.
— Lunchen äter vi i Almahemmet. Efter det har klienterna taxiskjuts hit till nya platsen. Eftermiddagskaffet dricker vi här, säger Forssell, som är på plats i Amos-vårdfastigheten.
Också patientalarmsystemet ska tas i bruk på onsdagen, så att klienternas vardag är trygg.

En hel del städning återstod i Amos ännu på tisdag eftermiddag. Foto: Emilia Örnmark
Brister i Amos-byggnaden ska åtgärdas
Då det sist var diskussion om att hyra Amos-fastigheten uppdagades vissa brister i den nya byggnaden.
Det handlade till exempel om nivåskillnader på några centimeter mellan badrum och sovrum i patientrummen, vilket gör det svårt att använda personlift eller rullstol.
Detta ska dock åtgärdas.
De sängar som används i Almahemmet är för breda för dörröppningarna (både dem i Amos och dem i Almahemmet), men eftersom man får använda de sängar som redan finns i Amos-fastigheten borde detta nu gå klart.
— I Almahemmet kunde vi inte få ut de sängliggande patienterna för att till exempel ta del av ett uppträdande, men i den nya byggnaden borde det gå bra. Fast korridorerna är lite trängre.
Dock finns en ganska lång lista på sådant som vid Amos-fastigheten behöver åtgärdas snabbt. Enligt Forssell är det största problemet brist på förrådsutrymme.
— Det finns ingen plats för till exempel rullstolar eller för byksäckar med fuktig tvätt. Dem kan vi ju inte förvara ute i kylan, säger Forssell, och tillägger att en barack på gården skulle lösa problemet.
Mer svårlösta problem är att det i Amos bara finns ett badrum, medan det i Almahemmet finns två. Plats för att putsa pottämbar, vilket ställer höga krav på hygien, finns inte heller. Där behövs alltså nya lösningar.
Forssell är dock övertygad om att allt kommer att lösa sig, tack vare duktiga vårdare och sjukskötare.
— De ställer upp och jobbar extra, säger Forssell, men poängterar att vårdarna inte fungerar som flyttpersonal, utan de koncentrerar sig på klienterna.

Den tomma Amos-fastigheten ska snart få nya invånare. Foto: Emilia Örnmark
Hur reagerar klienterna?
Det man ännu inte vet är förstås hur klienterna kommer att reagera på flytten.
Från Almahemmets tre avdelningar kommer man nu att få klara sig med två, vilket betyder nya gruppsammansättningar.
Demensavdelningen, som tidigare varit avskild, kommer att bli större.

Vårdfastigheten Amos. Foto: Emilia Örnmark
Tack, Emilia för artikeln. Den belyser vad som sker, och tack Katarina Forsell för informationen. Jag kan bara inte förstå att den har undanhållits kommuninvånarna, varför? Lycka till på ”nya” stället både klienter och personal.
Precis ! Det här har jag också funderat över , och andra med. Hur går det sedan om vi ”smittar” ner en hyresvärds byggnad? Vad säger hälsoinspektören. Har man ens frågat hen?
Då hälsoinspektören säger detta i sin rapport; ”Esitettyjen asiakirjojen ja tarkastuskäynnin perusteella Alma kodissa ylittyvät Sosiaali- ja terveysministeriön
asetuksen asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista mukaiset toimenpiderajat useissa tiloissa
mikrobien osalta ja rakennuksessa on selkeitä kosteusvaurioita. PAH-yhdisteitä ei ole mitattu sisäilmasta. Käytetyt
rakennusmateriaalit ja niiden kunto antavat syyn epäillä, että myös näiden osalta toimenpideraja ylittyy.
Altistuminen on todennäköistä ja haitan poistaminen edellyttää mittavia korjaustoimia. Em. johdosta
terveydensuojeluviranomainen katsoo, että Alma-kodin käyttö on kiellettävä. Ottaen huomioon rakennuksen
painesuhteet, on ilmeistä, että vaurioituneista rakenteista sekä alapohjan materiaaleista ja täyttömaasta ja
ulkoseinärakenteesta kulkeutuu epäpuhtauksia sisäilmaan.”
Funderar jag på en sak; kan man verkligen flytta inventarierna från ett hus med mikrober utan att inventarierna ”mögelsaneras? Vanligen betyder det ju nya möbler och inventarier. Flyttar man nu möglet till nya utrymmen? Vad säger experterna?