Full fart från första början


Avvaktar inte. Ski Team Kimitoöns Jan Uggeldal, Matias Nylund och Tobias Nylund siktar på framskjutna placeringar i Vasaloppet, då är en snabb start viktig. Foto: Johan Backas
– Det var nog lättare att spela fotboll, konstaterar Tobias Nylund som pustar ut vid idrottsplanen i Dalsbruk efter ett 60 kilometers träningspass med Jan Uggeldal och Matias Nylund i Ski Team Kimitoön.
Brorsan Matias håller inte med.
– Jag har nog varit tröttare efter många fotbollsmatcher än jag var efter till exempel Botniavasan. Men det är så annorlunda trötthet, säger Matias.
Hela trion har i tiderna spelat fotboll i FC Boda, men de senaste åren har gått helt i skidåkningens tecken. Vasaloppet är årets huvudmål, alla träningar och tävlingar genomförs med tanken att toppa formen inför den svenska långfärdsklassikern.
På fredag åker trion till Sverige för att på söndag avverka de 90 klassiska kilometrarna.
– Natten mellan lördag och söndag är årets värsta. Jag ser inte alls fram emot det, säger Jan.
Övernattningen sker i Malung, ungefär en timme ifrån starten i Sälen.
– Fy sjutton för smörgåsarna man trycker i sig efter väckningen 3.30. En timme senare startar vi mot Sälen och för sedan skidorna till starten, säger Matias.
I år får han sällskap i elitledet av Jan, och Tobias får starta i första ledet, alltså direkt efter elitledet.
– Det är bara Matte som stampar på stället, vi andra har gjort framsteg i år, flinar Tobias.
För Matias är det inte hemskt lätt att toppa de senaste årens framgångar. I fjol slutade han på 79:e plats, och året innan 114:e efter att ha tappat en skida och brutit en stav.
– Jag hoppas bli bland de 150 bästa i år. Det kanske låter dumt att ha lägre målsättning än fjolårets placering, men det krävs så lite för att förstöra loppet. Om någon framför en faller i spåret i starten ryker direkt tiotals placeringar, säger han.

Inget att skylla på. Matias Nylund, Tobias Nylund och Jan Uggeldal prisar de senaste veckornas fina träningsförhållanden i Dalsbruk. Foto: Johan Backas
Jan Uggeldal ska efter en 203:e och en 204:e placering nu in bland de 200 bästa. Tobias som i fjol slutade 596:e hoppas på en plats i topp-500.
Han jobbar som överstyrman på Västanfjärdrederiet Helmer Lundströms m/s Antonia.
Arbetsskiftena på fem veckor arbete – fem veckor ledigt gör att tränandet inte alltid är så lätt. Men i år har han skaffat en Skierg-stakmaskin till fartyget.
– Lite vilja krävs det nog att gå till gymmet för ett hårt stakpass i full sjögång och då man ätit dåligt, funderar Tobias.
– Men jag tror inte det är hemskt många andra sjömän som är bland de 500 bästa i Vasalaoppet, säger Matias.
Träningsförhållandena i Dalsbruk har varit bättre i år än de senaste vintrarna. De senaste veckornas snö har gett flera kilometrar i spåren, men stakmaskinen har ändå fått sig sina omgångar.
– Jag vågar inte lämna bort den. Det är svårt att få lika tunga träningar i spåret, säger Matias.
Den nya snökanonen i Dalsbruk gjorde att det funnits spår där sedan mitten av januari, i början var det 700 meter långt.
Då skidar man inte 60 kilometer på en dag?
– Nej, men nog 30, skrattar Jan.
Nu då det går att runda träsket mäter spåret 12 kilometer. Pargasbon Micke Ramstedt, som ska skida sitt 20:e Vasalopp, har tagit med sig en effektivare pistmaskin från Pargas till Dalsbruk för att göra spåren ännu bättre.
– Det är nästan för perfekta förhållanden nu, det finns ingenting att skylla på, säger Matias.
Träningstimmarna ligger kring 300 sedan senaste Vasaloppet. Mycket av det är löpning och rullskidsåkning, i somras med trögare hjul än tidigare så att det påminner mer om riktig skidåkning.
Den sista långa genomköraren körde trion i helgen. Då blev det 60 kilometer på skidor runt Stora Masugnsträsket i Dalsbruk på drygt tre timmar, strax efter att Iivo Niskanen säkrat Finlands enda OS-guld.
Jan Uggeldal är övertygad om att den finska skidfantomen Niskanen inte skulle vinna den svenska långloppsklassikern.
– Det är helt annat att skida 90 än 50 kilometer, fast han är bra på stakandet är toppen i Vasaloppet bättre. Det är klart att han skulle vara bra, men han skulle inte vinna, säger Uggeldal.

I fin form. Jan Uggeldal, Tobias Nylund och Matias Nylund torde vara i minst lika bra form som i fjol. Nu gäller det bara att hållas frisk. Foto: Johan Backas
Men guldet gav en kick åt trions träning, och de tror att framgången kan betyda mycket för skidåkningen i Finland.
– Jag tror nog det är många som snörde på sig pjäxorna och gav sig ut på en skidtur, inspirerade av Niskanen. Det är viktigt för de unga att det finns framgångsrika idrottare, säger Uggeldal.
För Kimitoöåkarna består den här veckan av några korta intensiva pass och så en del skidtestande. De tar med sig några par skidor till Sverige, även om de redan vet vilka de kommer att använda.
Serviceteamet består av Mats Johansson som vallar skidorna innan han ger sig av till Paralympiska spelen i Pyeongchang, där han ska valla det kinesiska lagets skidor.
Micke Johansson är langare av sportdryck och allmän fixare för resten av åkarna.
Som alltid är det starten som orsakar mest huvudbry. Med tusentals skidåkare i de 52 spåren på bredd är det mycket som kan gå fel. Och att ta det lugnt är inget alternativ om man vill åt en framskjuten placering.
– Det är chockerande hur hårt man måste skida direkt. Det är full fart de tre första kilometrarna, säger Jan.
– När jag kommit till skylten som visar att 87 kilometer återstår har jag velat avbryta men inte vågat, säger Matias om sin erfarenhet från tidigare år.
När åkarna kommit upp på myrarna börjar det bära flackt neråt, så då gäller det att hitta en bra rygg att följa. Det är ändå knepigt med farthållningen eftersom åkarna inte har en aning om på vilken position de befinner sig.
– Det gäller att hålla sig vid Britta Johansson Norgren som brukar ligga i topp av damerna, då vet man att placeringen är kring 100 och man får mycket tv-tid, säger Matias.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.