Förflytta dig till innehållet

FSS-ordförande: Bristen på insyn i studentexamensnämnden är ett bekant problem

Bicca Olin, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Foto: De gröna


14.6 rapporterade ÅU om lärares misstankar om att bedömningen av studentexamen inte alltid är konsekvent. Samtidigt anses insynen i studentexamensnämnden vara otillräcklig.
Bicca Olin, ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund (FSS), berättar att frågorna har diskuterats också inom förbundet.
– Studentexamensnämndens bristande transparens är ett välbekant problem, man har väldigt lite insyn i deras arbete. Det är också väldigt underligt att det inte finns någon yttre övervakning av studentexamensnämnden, med tanke på att deras verksamhet i praktiken finansieras av abiturienterna genom examensavgifterna.

Vill ha representation

FSS arbetar därför för att få in en representant för gymnasiet i studentexamensnämnden. I dagens läge är studerande representerade i en grupp som följer upp digitaliseringen av studentexamen, men den har ingen egentlig beslutanderätt.
– Nämnden säger att man inte vill mörka något, men då borde man kunna vara mer öppen. Det gäller inte bara bedömningen, man borde också lyssna mer på studerande i fråga om hur proven utformas.
Olin berättar att lärarnas berättelser om inkonsekvens i bedömningen stämmer överens med de erfarenheter som FSS fått ta del av. Hon förespråkar bland annat fler flervalsfrågor i proven, vilket skulle göra det lättare att göra en objektiv bedömning av examen.
– Men vi har också hört om skolor där lärarna konsekvent gett för höga preliminära betyg, för att de kanske övervärderar sin egen kunskap. Jag menar inte att det behöver stämma i just det här fallet, men det är ytterligare en dimension av problematiken.

Hoppas på avgiftsfri omprövning

En fråga som också väckt diskussion inom förbundet är kontrollbedömningen. I nuläget kan man få sitt betyg omprövat för 50 euro. Avgiften försätter abiturienterna i en ojämlik situation, menar Olin.
– Omprövningen borde vara avgiftsfri och abiturienterna borde få se grunderna för bedömningen.
Olin anser också att omprövningen borde bestå av en ny bedömning av själva provsvaret. I dagens läge går omprövningen i stället till så att censorerna tar ställning till om den ursprungliga bedömningen gått rätt till.
Enligt Olin vore det också positivt om bedömningen ändrades så att censorerna rättar varsin uppgift och inte hela prov. Det är ett alternativ som har diskuterats inom studentexamensnämnden. Tack vare digitaliseringen kan det bli praktiskt genomförbart, sade nämndens ordförande Jari Lavonen i ÅU 14.6.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter