Förflytta dig till innehållet

FSL: Satsa hellre på fler studiehandledare än att driva igenom förlängd läroplikt

Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund (FSL). Foto: Pressfoto


Finlands Svenska Lärarförbund (FSL) skriver i ett pressmeddelande att de stöder tanken om förlängd läroplikt, men anser liksom lärarfacket OAJ att lagförslaget att göra andra stadiets utbildning obligatorisk haltar.
En kostnadsfri utbildning på andra stadiet är problematisk, inte minst på finlandssvenskt håll där kommunerna kan vara små och ekonomin ansträngd, anser FSL.
Implementeringen av den nya gymnasielagen och det sjunkande elevantalet ökar ytterligare den ekonomiska påfrestningen i kommunerna.
— Om utbildningen på andra stadiet ska bli gratis kommer vi att se negativa effekter på till exempel kursutbud och gruppstorlekar, vilket är ett hot mot jämlikheten i utbildningen. I förlängningen kan kostnaderna också påverka gymnasietätheten, säger FSL:s nyvalda ordförande Inger Damlin i pressmeddelandet.
Lärarförbundet ställer frågan om man kunde nå samma resultat genom att i stället satsa resurserna på att utveckla studiehandledningen och stödet för skolgången.

Brist på elev- och studiehandledare

För att målsättningen med en förlängd läroplikt ska uppnås, det vill säga garantera alla en utbildning på andra stadiet och möjlighet till jobb i framtiden, måste man skapa rätt förutsättningar under hela skolgången, poängterar FSL.
Genom bättre stöd och mera utförlig studiehandledning kan man göra stor skillnad för de unga som riskerar att falla mellan stolarna.
Det råder stor brist på behöriga elev- och studiehandledare. FSL:s kartläggning över lärarsituationen (2019) visar att runt 20 procent av de som jobbar som elev- och studiehandledare i de finlandssvenska skolorna är obehöriga.
För tillfället finns det ingen möjlighet för redan yrkesverksamma lärare att vidareutbilda sig till elev- och studiehandledare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter