Förflytta dig till innehållet

FSD vill se satsningar på ungas psykiska hälsa – vårdskulden måste åtgärdas

Under sitt fullmäktigemöte på lördagen antog Finlands svenska socialdemokrater (FSD) en resolution om att stärka välfärdsstaten efter coronakrisen. FSD vill också höja utbildningsnivån och klimatsäkra samhället.

Under den allmänpolitiska debatten lyfte både utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) och riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) upp frågan om att vårdskulden måste åtgärdas. Minister Skinnari sade att en vårdgaranti för icke-brådskande vård behövs.

– Det skulle styra investeringar mot själva vårdarbetet och hjälpa till med att förkorta köerna inom vården.

Ville Skinnari framhäver också vikten av tillräckligt stöd för personer som tampas med psykiska problem. Han betonar att det behövs mera resurser och personal.

– Kriterierna för terapi via Folkpensionsanstaltens rehabilitering behöver lättas för att minska vårdskulden, säger Skinnari.

Utbrändheten att problem

Ett av Socialdemokraternas viktigaste mål är satsningar på snabbare tillgång till vård och rehabilitering samt psykvård med låg tröskel. Det är även enligt FSD ett led i att säkra och höja sysselsättningen.

Rebecca Åkers från Finlands Socialdemokratiska Ungdom lyfter frågan om att så många unga i arbetslivet är eller har varit utbrända. Hon hänvisar till SDP:s partikongress som förra året tog ställning för en sex timmars arbetsdag.

Åkers säger att det blivit så vanligt med utbrändhet att det i dag nästan ses som en prestige. Hon hänvisar till EU-parlamentets initiativ om en ”right to disconnect”, rätten att koppla ifrån och vara ledig när man är ledig. Hon säger att arbetstidsbanken och flextid ofta blir irrelevanta om man alltid dejourerar.

– I diskussioner om arbetslivet måste vi våga ifrågasätta de normer som finns och gränsen mellan jobb och fritid. Som beslutsfattare borde vår prioritering nummer ett, två och tre i alla politiska frågor vara människors välbefinnande.

Hon säger att arbetsklimatet vi har i dag inte är hållbart.

– Kroppen behöver vila både fysiskt och psykiskt. Vi behöver en rätt att slappna av.

en man i slips ler mot kameran i sommarväderMikael Piippo/SPT
En vårdgaranti behövs för att styra resurserna inom vården, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Kommunerna viktig resurs för unga

Minister Skinnari lyfter också de ungas välbefinnande och säger att särskilt stöd måste riktas till de grupper som mår dåligt på grund av pandemin och restriktionerna.

– Men det behövs satsningar på alla unga. Så att man också ska kunna ingripa i dolda problem på ett förebyggande sätt.

En av Socialdemokraternas stora stoltheter, godkännandet av den utvidgade läroplikten, förväntas förhindra en del marginalisering bland unga. Samtidigt ska den höja sysselsättningen i framtiden.

– Ideella organisationers arbete för de ungas välbefinnande är värdefullt och hittar ofta ungdomar som kommunens ungdomsarbete inte alltid når. Även de studerandes ork har prövats under pandemin. Det ska därför göras temporära lättnader i villkoren för studiestödet bland annat genom att antalet studiestödsmånader utökas för att kunna avklara studierna.

Skinnari lyfter fram det jobb som görs i många kommuner i form av Navigator-byråer. Navigatorn är en plats där unga kan få hjälp med arbete, studier, praktik och vardagliga frågor.

– Navigatorernas verksamhet behöver bli tydligare och finansieringen av dem ska göras permanent. På mindre orter ska motsvarande tjänster skapas inom kommunens ungdomsarbete i samarbete med bland annat skolorna, så att de är tillgängliga och de unga har information om dem.

Glad kvinna vid blommande syrenbuskeCatariina Salo/SPT
Mobbning är inte är något annat än våld och att vi ska prata med rätta termer, säger Anette Karlsson.

Mobbning är våld

FSD:s ordförande Anette Karlsson lyfter fram frågan om fysiskt och psykiskt våld under småbarnsåren och i grundskolan.

– Jag vill att vi slutar tala om mobbning, eftersom det är frågan om psykiskt och fysiskt våld som sker i skolan eller i daghemmet.

Karlsson efterlyser att man redan inom småbarnspedagogiken ska göra särskilda satsningar på att stärka barns emotionella färdigheter och interaktionsfärdigheter. Den nuvarande regeringen har utarbetat ett åtgärdsprogram för förebyggande av mobbning, våld och trakasserier.

– Psykiskt och fysiskt våld har i allmänhet minskat i vårt land, men samtidigt har formerna blivit allt mer allvarliga, säger Karlsson.

FSD ordnade sitt digitala fullmäktigemöte lördagen den 24 april.

Catariina Salo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter