Fritt fall för turismbranschen i Lappland – omsättningen för Visit Inari rasade med 90 procent och 90 huskyhundar väntar på att få dra släde igen

— Vi har endast två gäster på hotellet i dag. Jag har därför dukat fram två frukosttallrikar i stället för en buffé, säger Tuukka Lappalainen på Hotel Inari.
Klockan är nio på morgonen, men ett beckmörker bäddar fortfarande in Enare träsk och Hammastunturis vidsträckta skogar. Två timmar senare badar det snöbeklädda landskapet i ett blåskiftande, overkligt ljus som varar i endast tre timmar.
Sedan är det mörkt igen. Innebörden av det enaresamiska ordet skammâ (polarnatt) etsar sig fast i hjärnbarken.
Familjeföretaget Visit Inari driver ett hotell och en stugby i Enare. Bolaget ordnar också utflykter med snöskoter, hundspann eller rensläde. Spannturerna marknadsförs som safarier och säljs i det bredvidliggande kontoret som har tapetserat sina skyltfönster med bilder på huskyhundar.
— Förra vintern hade vi full rulle från morgon till kväll med turistgrupper som köpte olika utflykter. Nu har vi på sin höjd en eller två grupper per dag, säger Pekka Aikio på Visit Inari.

90 procent av omsättningen försvann
En liten grupp med franska och tyska studerande från Helsingfors ska göra en tur med bolagets snöskotrar. Den här vintern är det främst utlänningar som är bosatta i Finland som gästar Enare. Aikio ger dem en körlektion och drillar dem i trafiksäkerhet. Sedan bär det av till skogen.
— Vår omsättning i december för ett år sedan var cirka 800 000 euro. Nu kommer vi att landa på cirka 80 000 euro, säger Tommi Lappalainen, delägare i Visit Inari.
I normala fall har Visit Inari cirka 200 bokningar på hotellet och i stugbyn under nyårshelgen. Nu har de endast 20 bokningar.
— All vår verksamhet går på förlust just nu. Vi har varit tvungna att permittera två tredjedelar av personalen. Vi vill trots det hålla dörrarna öppna också denna julsäsong, säger Lappalainen.
Utöver Visit Inari påverkas också regionens underleverantörer av situationen. De samiska renskötarna får inga beställningar på turer med renspann och när turisterna uteblir rasar likaså efterfrågan på lokala livsmedel i kommunens restauranger. I mitten av december lanserades nya direktiv som begränsar antalet restauranggäster med en fjärdedel.
— Vi har tack vare statligt coronastöd tappat endast 30 procent av vår omsättning för restaurangens del. Med hotellet är det värre ställt, säger hotelldirektören Kaisu Nikula på Hotel Kultahovi i Enare.

700 miljoner euro back
På grund av pandemin och alla reserestriktioner är det ytterst få utländska turister som besöker Lappland i år. Den inhemska turismen har inte heller uppvägt bortfallet i nämnvärd grad under vintersäsongen.
— Enligt våra beräkningar kommer turismbranschen att förlora upp till 700 miljoner euro 2020 på grund av pandemin. Branschen går alltså miste om två tredjedelar av sina inkomster, säger verksamhetsledare Nina Forsell på resebranschorganisationen Lapin Matkailuelinkeinon Liitto.

I förbundets enkät i oktober uppgav cirka 60 procent av alla aktörer inom turismindustrin i Lappland att de kommer att ha svårigheter att klara sig längre än tio månader. Efter det har situationen förvärrats ytterligare.
— Krisen slår hårt mot företagen i Enare. Upp till 80 procent av omsättningen inom turismnäringen i övre Lappland kommer från den utländska turismen under högsäsongen, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.
Rastlösa hundar väntar på snö
Kumpuniemis bolag företräder över 100 företag i resebranschen i övre Lappland i Enare, Utsjoki och Sodankylä. Enligt Kumpuniemi är situationen i till exempel Saariselkä och på andra skidorter förhållandevis god, trots att pandemin har förlamat branschen på övrigt håll i Lappland. Vädrets makter spelar företagarna spratt i år och ödelägger en del av deras planer.
— Det är väldigt lite snö här i västra Enare just nu. Vi skulle behöva minst 20 centimeter snö för att kunna trygga säkerheten när vi åker hundspann, men snötäcket är för närvarande högst 10 centimeter i de närliggande skogarna, säger Lappalainen då SPT besöker Enare i mitten av december.
Visit Inari äger cirka 90 huskyhundar som just nu är sysslolösa på grund av det dåliga snöläget och de sinande turistströmmarna. Bolagets hundgård är förlagd till en naturskön plats i närheten av Riutula invid Muotkatunturi ödemarksområde.
— Som du märker är hundarna fulla av verksamhetslust, säger hundskötaren Mikael Waltari med ett skratt.


Tiotals hundar tumlar omkring och jagar varandra lekfullt medan andra snällt väntar på sin tur i sina inhägnader. Mina försök att fotografera de lekande hundarna på nära håll faller inte i god jord. Varje gång jag sätter mig på huk för att ta en närbild stöter någon av hundarna till kameran med sina lurviga tassar.
— I vanliga fall brukar våra hundar springa cirka 10 till 12 kilometer om dagen. Nu får de nöja sig med att röra på sig här i närheten av hundgården. Därför är de lite rastlösa, säger Waltari urskuldande.
Bolaget Visit Inari har trots det inte övervägt att göra sig av med spannhundarna för att pressa ned de fasta kostnaderna. En husky kostar i genomsnitt 500 euro. Att utfordra 90 hungriga hundar i väntan på coronavaccinet är inte helt gratis.
— Nej, vi har inte för avsikt att sälja våra hundar eller göra oss av med dem. Vi inväntar bättre tider, säger Tommi Lappalainen.
Bubblan sprack
Samma pragmatiska inställning präglar stämningen bland många företagare i Enare. I souvenirshopen Lahjatalo Näkkäläjärvi i Enare kyrkby har en stor del av kommersen kommit på avvägar under pandemin.
— Vår försäljning är ungefär en tiondel av vad den var för ett år sedan vid samma tid på året, säger bolagets ägare Iisko-Matti Näkkäläjärvi.
Familjeföretagets andra souvenirshop finns i Ivalo. I sortimentet ingår allt från ylletröjor, hantverk, knivar och renskinn till mjukisdjur och krimskrams.
— Efter att gränsen till Ryssland stängdes förlorade vi alla lördagsturister som i vanliga fall kör från Murmansk till Enare för att tillbringa helgen här, säger Näkkäläjärvi.
Trots att pandemin har försvårat företagets sits tar han situationen med ro.
— Vi har i likhet med Asterix och Obelix utgått från att himlen kan ramla ned när som helst. Företaget har därför byggt upp en liten buffert för svåra tider. Nu lever vi på den bufferten, säger Näkkäläjärvi.

Oklara spelregler
I skuggan av turismnäringens ekonomiska realiteter är det en del ortsbor som anser att turismnäringen var överhettad innan coronaviruset trasslade till det för dem.
— Man kan egentligen säga att vi har återgått till det normala efter tio års expansion i branschen. Om det inte hade varit pandemin så hade det varit något annat som hade knäckt tillväxten, säger Näkkäläjärvi krasst.
De flesta företagare i branschen har redan försonat sig med tanken att den här vintern är förlorad. Men nu seglar nya orosmoln upp på himlen. Enligt företaget Inari-Saariselkä föreligger en risk att även nästa vinter blir en katastrof, trots att coronavaccinet är i antågande.
— Många utlänningar bokar sina resor till Lappland ett år i förväg. Då måste de veta redan nu vilka spelregler som gäller för dem som kommer från riskländer och om de ska genomgå coronatest, trots att de är vaccinerade mot coronaviruset, säger vd Marja Kumpuniemi på Inari-Saariselkä.
Enligt henne hotar tåget att gå för den finska turismbranschen om statsminister Sanna Marins (SDP) regering förhalar beslutet om de reserestriktionerna som gäller i Lappland nästa vinter.
— Vi borde satsa på den ekonomiska återhämtningen och försäljningen av nästa vinters resor till Lappland redan nu. Det kan vi inte så länge vi svävar i ovisshet om de restriktioner som ska införas, säger Kumpuniemi.
Nyckeltal för turismen i Lappland
Omsättningen i turismbranschen i Lappland 2019 var 1 miljard euro.
Branschen sysselsätter 8 000-10 000 personer i Lappland.
Enligt resebranschorganisationen Lapin Matkailuelinkeinon Liitto förlorar turismnäringen i Lappland upp till 700 miljoner euro i uteblivna inkomster under 2020.
I synnerhet företagen i övre Lappland drabbas hårt eftersom de till 80 procent är beroende av utländska turister under högsäsongen.
Cirka 60 procent av alla aktörer inom turismindustrin i Lappland uppger att de kommer att ha svårigheter att klara sig längre än tio månader.
Vissa företagare i Enare har förlorat 30-90 procent av sin omsättning under julsäsongen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.