Förflytta dig till innehållet

Fritidssekreteraren: Ett nytt skolcampus behöver en rejäl multifunktionell sal

Mikael Enberg har kartlagt nyttjandegraden i Pargas alla jumpasalar. Foto: Anja Kuusisto


Skulle du vilja boka tid för ett innebandy- eller futsalgäng i Pargas får du nöja dig med att spela efter klockan 22 på en vardagskväll eller på lördagskvällen efter klockan 20.
Det här beskriver bokningsläget för Sarlinska skolans gymnastiksal i dag.
Den är långt ifrån den enda gymnastiksalen i staden, men den är liksom övriga salar i väldigt flitigt bruk, både dagtid och kvällstid.
I planerna på ett nytt skolcampus i Pargas ingår att Sarlinska skolan ska rivas, liksom dess gymnastiksal – men i skisserna på ett nybygge finns ingen gymnastiksal.

Höga nyttjandeprocenter

Sarlinskas sal används nu 100 procent dagtid och 90 procent kvällstid.
Pargas idrotts- och ungdomsgård, Piug, är fullbokad av föreningar alla vardagar klockan 16–22, på veckosluten spelas där matcher och turneringar.
Dagtid används Piug framförallt av finska högstadiet och gymnasiet. Hallens nyttjandegrad är 70 procent av timmarna under måndag–fredag klockan 8–16, medan nyttjandegraden kvällstid är 95 procent då Piug räknas som tävlingsidrottens värld.
– I nuläget använder Sarlinska skolan och PSG Sarlinskas sal 55 timmar i veckan enbart för eget bruk dagtid. Räddningen är att salen går att dela då det under vissa lektioner finns två grupper där, säger stadens fritidssekreterare Mikael Enberg.
– I Piug finns vissa möjligheter att utöka användningen dagtid, men den kan på inget vis ersätta frånvaron av en gymnastiksal såsom Sarlinskas.

Anja Kuusisto

Sarlinskas sal är i användning alla skoldagar och dessutom alla kvällar i föreningars bruk. Foto: Anja Kuusisto

Kartlade användningen av alla salar, både stadens och andras

Orsaken till att Enberg har fått i uppdrag att kartlägga alla idrottshallar och gymnastiksalar i Pargas  är stadens planer på skolcampuset för såväl svensk- som finskspråkiga högstadier som gymnasier.
I de planerna ingår alltså ingen gymnastiksal.
En multifunktionell idrottshall syns som en option i skisserna, och det ska betonas, de är enbart skisser i nuläget. Det är i mars 2020 som beslut ska fattas om hur skolcampuset ska bli.
– Ur min synvinkel är det en omöjlig tanke att man skulle gå in för ett nytt skolcampus utan en stor gymnastiksal, säger Enberg, trycket på de nuvarande salarna är redan så stort.

Idrottshall eller multifunktionshall möjlig för två miljoner

Optionen för en gymnastiksal/idrottshall ses i skisserna som en separat byggnad.
I de kalkyler på skolbyggets kostnader som staden har laborerat med, 14 eller 17 miljoner, ingår idrottshallen inte.
17 miljoner behövs om skolcampuset skulle byggas för fyra skolor, mindre om där ska bli endast två, det vill säga svenkst och finskt för årskurserna 7–9. En idrottshall/sal har uppskattats kosta ytterligare två miljoner.

Små skolor med inga eller för små salar hyr in sig på annat håll

Det finns också gymnastiksalar i finska högstadiet, i Malms skola, i lågstadiet Koivuhaan koulu. Alla dessa salar är mindre och fyller en del av skolornas egna behov, men enbart en del. Både finska lågstadiet liksom stadens periferiskolor är också hyresgäster dagtid i PIF-center. Då tar de buss till PIF-center, vilket också kostar.
PIF-center är den enda hallen vars kvadratmeteryta liknar salen i Sarlinska skolan. Men avståndet till PIF-center från det planerade skolcampuset utesluter centret som en lösning, och centret är privatägt.
– Sarlinskas sal har en hög användningsgrad också till annat, inte enbart för gymnastiktimmar, påminner Enberg.
– Då salen är den enda stora används den för jul- och examensfester och under sex veckor av skolåret är den reserverad för studentskrivningar.

Jumpasalen är i användning till och med på rasterna

Nytt för hösten är det under varje vecka hålls rastprogram med motion där för högstadieelever – att sporra till motion och välmående ligger i stadens intresse.
En färsk nationell undersökning visar att 30 procent av 12–16-åringarna i Pargas är överviktiga.
– Här finns ett brett utbud idrottsgrenar och många väldigt aktiva, men sanningen är att vi inte alls är bäst i klassen när det gäller ungdomarnas hälsa, säger Enberg.
Eftersom skolcampuset nu är i planeringsskedet hoppas Enberg att många aspekter kommer till tals. Hans egen åsikt är klar: en större gymnastiksal är väldigt viktig, och behövs också för konserter, större föreläsningar med mera.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter