Fritid och turism ska samsas på den före detta sjöbevakningsstationen på Jussarö i Ekenäs skärgård

En stranddetaljplan för Jussarö ska göra det möjligt att anlägga en semesterby på den gamla sjöbevakningsstationen på gruvön i Ekenäs östra skärgård. För knappt tio år sedan fanns det planer på att bygga om stationen till ett rese-, semester- och kurscentrum. Man hade redan renoverat den gamla stationsbyggnaden när man märkte att gamla underjordiska oljecisterner hade läckt olja i marken under flera år. Detta ledde till att man var tvungen att riva stationsbyggnaden och flera andra byggnader som hade utgjort grunden för turistverksamheten.
Endast en byggnad kan bevaras
Fortstyrelsen arrenderade stranddetaljplaneområdet till den nuvarande fastighetsägaren år 2015. Renoveringen inleddes året därpå. Avsikten med arrenderingen var att grunda ett centrum för turistverksamheter, där sjöbevakningens stationsbyggnader med inkvarteringsutrymmen skulle utnyttjas mångsidigt för semesterverksamhet och hobbyverksamhet som fiske, dykning och naturupplevelser. I delgeneralplanen för östra Jussarö som gjordes vid samma tidpunkt grundade sig Forststyrelsens målsåttning och den slutliga planlösningen på den här verksamhetsmodellen.
I enlighet med generalplanens målsättningar startade saneringen av sjöbevakningens tidigare stationsbyggnad år 2015 och arbetet slutfördes för byggnadens del i början av hösten 2016.

På grund av saneringen av jordmånen är det inte längre möjligt att främja bevarandet av områdets gamla byggnadsbestånd och dess nyanvändning, eftersom de centrala byggnaderna med tanke på områdets verksamhet är rivna. Endast den befintliga andra strandboden är värd att bevara. Målet med stranddetaljplanen är att uppgöra en noggrannare markanvändningsplan som förutsätts i generalplanen. Utgångsläget för områdets detaljerade planering utgör en semesterby och annan användning som betjänar semester- och fritidsbruk.
I stranddetaljplanen föreslås en servicebyggnad och ett tiotal byggnader, dels för fritidsboende, dels för turism.
Byggnaderna skulle utnyttjas på ägarbasis eller genom uthyrning. På området finns befintlig infrastruktur som brygga, tre jordvärmebrunnar och en solenergianläggning som kunde utnyttjas gemensamt.
Inte huvudhamn
Utvecklandet av turistservicen på Jussarö har hittills grundat sig på den service gästhamnen vid den norra stranden har erbjudit. Via gästhamnen, dit man tagit sig med egen båt eller turbåt, har man fått tillgång till Jussarös naturområden och gruvhistoria.
Sjöbevakningsstationen har varit ett stängt området fram tills att verksamheten upphörde. Numera har sjöbevakningstornet och nätet av stigar som byggts öppnats för turism. Sjöbevakningsstationens inkvarteringsområde, som nu stranddetaljplaneras, är för tillfället privat område. Det lämpar sig inte som huvudhamn.
Dykning, fiske, jakt
På Jussarö har i delgeneralplanen anvisats två områden för turistservice som stöder varandra. Gästhamnen på området fungerar som tillfartshamn. Åtminstone tills vidare stöder sig servicen på kortvariga besök. Området i den södra viken lämpar sig däremot och kommer att utvecklas för service med mera långvariga besök, såsom kursverksamhet, naturupplevelseturism, dykning, fiske, jakt och så vidare.
Den hybridartade boendeformen som anvisas i stranddetaljplanen möjliggör boende parallellt för turismen och traditionellt semesterboende.
Planläggningsnämnden i Raseborg godkände planen på onsdagen. Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.