Förflytta dig till innehållet

Friluftsfolkets paradis invigdes i Kimito – fler nyheter i Norrskogen

Emilia Örnmark
friluftsklädda personer på ett berg vid ett vindskydd
Kring 30 personer deltog vid invigningen av Norrskogens rekreationsområde. Det bjöds på program, korv och invigningstal.

Extra mycket folk rörde sig i Norrskogen i Kimito under fredagen – dels var det ju faktiskt höstlov – dels passade Kimitoöns kommun på att inviga det nya rekreationsområdet med program hela dagen. Norrskogen finns i närheten av Amosparken samt bostadsområdena Norrbacka och Småland.

– Det här är nog natur- och friluftsmänniskornas paradis! Konstaterade kommunens fritidschef Bosse Ahlgren vid sitt invigningstal.

man talar på ett bergEmilia Örnmark
Fritidschef Bosse Ahlgren höll invigningstalet.

Ett trettiotal hade samlats på berget vid det vindskydd som finns här, för att ta del av invigningen och äta grillkorv.

Dagen hade innan det bjudit på en guidad vandring på sex kilometer på friluftsleden, runt frisbeegolfbanan och runt den kortare friluftsleden på 3,5 kilometer.

grusväg med en karta intillEmilia Örnmark
Fram till vindskyddet går det att ta sig även med rullstol och barnvagn. Detta är från Norrbackavägen.

Ny bekantskap för Ameli, Amanda, Aada, Rita och Mats

Med bland dagens deltagare är 8-åriga Ameli Ekholm, 10-åriga Amanda Ekholm och 4-åriga Aada Ekholm tillsammans med Rita Hollsten och Mats Mäntylä.

De är alla Kimitobor, barnen går i Amosparkens skola och Silva daghem intill, men sällskapet har ändå inte rört sig just här i skogen förr.

fem personer sitter på ett bergEmilia Örnmark
Från vänster: Amanda Ekholm, Mats Mäntylä med Aada Ekholm i famnen, Rita Hollsten och Ameli Ekholm.

Rita säger att det här var program som erbjöds under barnens höstlov och då passade det bra att hänga med. De har i dag promenerat rutten på 3,5 kilometer och bland annat njutit av utsikten från ett berg.

– Man såg över träden, ända till Fröjdböle måste det ha varit, säger Rita.

Barnen svarar att de inte är trötta i benen än. Ameli säger att det roligaste var få testa vagnen för rörelsehindrade som kommunen förevisade i skogen.

Ny rutt på 6 kilometer

Rutten på sex kilometer här i Norrskogen med start från Amosparken är ny och på vägen finns tre rastplatser med bord och bänkar där man kan vila benen en stund. Dessutom är den försedd med elva CrossNature-skyltar med infotext om styrkeövningar och en QR-kod som leder till en instruktionsvideo.

Den nya frisbeegolfbanan har arton korgar i mångsidig terräng, och är utvecklad från sina tidigare nio korgar. Det längsta avståndet till korgen är 166 meter, vilket gör den banan till Kimitoöns längsta.

Frisbeegolf finns också till exempel i Dalsbruk och i Västanfjärd.

Ända fram till vindskyddet (cirka 500 meter) finns en ny anpassad väg från Norrbackavägen som lämpar sig även för personer med nedsatt rörelseförmåga. Här kan man komma fram med rullstol och rollator, men vägen lämpar sig förstås ypperligt också för barnvagn.

en vagn för rörelsehindrade på en grusvägEmilia Örnmark
Även med rullstol kommer man nu ända fram till vindskyddet i Norrskogen.

Projektet med Norrskogens rekreationsområde har Miljöministeriet stött med 15 000 euro, medan kommunen själv har stått för en lika stor del.

400 timmar arbete har Kimitoöns egen personal på fritidsenheten utfört i området – till den riktar Ahlgren ett tack.

fem personer på radEmilia Örnmark
Personal från Kimitoöns kommun som på ett sätt eller ett annat jobbat med projektet. Från vänster: fritidschef Bosse Ahlgren, idrottsinstruktör Lenita Lundström, koordinator för ungdomsarbete Jaana Eriksson samt Peter Nummelin och Tom Sjöholm. Från bilden saknas Otto Poutanen (planmästare) och Joakim Aho (idrottsinstruktör).

Ahlgren poängterar att det mångsidiga området här nyligen försetts med både Folkhälsans motionstrappa och med Kimitoöns kennelklubbs hundpark och att arbetet med att anlägga ett utegym i Amosparken intill pågår.

I Norrskogen finns från tidigare motionsspår som sträcker sig från Långdalen via Småland till Amosparken. Totalt har Kimitoön mer än 20 natur- och kulturstigar.

LÄS OCKSÅ

skog med stigarArkiv/Emilia Örnmark
I Norrskogen finns det fler rutter att välja mellan.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter