Förflytta dig till innehållet

Freja, 4, drabbas då personalbristen fortsätter på svenska Åbodagis – daghemmen tvingas vädja till föräldrarna om att hämta barnen tidigt

Pia Heikkilä
Mamma som håller ett barn i handen.
Orolig förälder. Johanna Nordlund säger att dottern Freja ibland har svårt att gå till dagis.

Freja, 4, på Cygnaeus daghem är en av dem som drabbas då personalbristen fortsätter att piska den svenska småbarnspedagogiken i Åbo.

— Vissa dagar vill hon inte gå till dagis. Och då vi kommer hit och hon möts av ny, främmande personal igen, blir hon orolig och vill inte stanna, säger Johanna Nordlund, Frejas mamma.

Hon är orolig över dottern och försöker pussla sina arbetstider så att Freja kan få kortare dagar på dagis.

–Jag jobbar sen på kvällarna när hon har somnat, fast det blir tungt, säger Nordlund.

Kvinna med munskyddPia Heikkilä
Siri Nyberg. Föreståndare på Cygnaeus daghem.

Siri Nyberg, enhetsansvarig på Cygnaeus daghem, bekräftar situationen. Hon säger att man senast för ett par veckor sedan var tvungen att vädja till föräldrarna om att hämta hem sina barn tidigare från dagis, eller lämna senare på morgnarna — om det bara är möjligt.

— Vi vill ju inte lägga ett sådant ansvar på föräldrarna. Vi är själva föräldrar och vet hur vardagen ser ut. Men vad kan vi göra? Barnens säkerhet kan inte tryggas om vi inte har tillräckligt med personal på jobb, säger Nyberg.

Johanna Nordlund säger att föräldrarna ser hur personalen kämpar.

— De gör verkligen så gott de kan, vi uppskattar det stort, säger Nordlund.

Freja har gått på Cygnaeus daghem i ett par år. Situationen har blivit klart värre under det senaste året.

— Det är under det senaste året som det blivit som värst, säger Nordlund.

Larmade hos politikerna

I november sände personalen och enhetscheferna vid den svenska småbarnspedagogiken i Åbo ett brev till politikerna i den svenska sektionen för nämnden för fostran och utbildning. Budskapet var att gränsen är nådd för vad den ordinarie personalen orkar med.

Men brevet har inte fått någon märkbar effekt.

— Läget är tyvärr fortsatt svårt, det finns ingen enkel lösning att ta till, säger Hanna Karlsson, servicechef för den svenska småbarnspedagogiken.

Vinterns omikronvåg har drabbat daghemmen och gjort en svår situation ännu värre.

— Men det är på intet sätt coronan som är huvudorsaken till personalbristen, säger Karlsson.

Då ÅU:s reporter är på väg på besök till Hallis, där Cygnaeus daghem för tillfället är beläget, ringer enhetsansvariga Siri Nyberg och vill ställa in besöket.

— Vi har krisläge här igen och jag blir tvungen att hoppa in och hjälpa till i barngruppen, säger Nyberg.

Med löfte om att fotograferingen går snabbt ställer Nyberg upp på bild. Hon försöker hålla humöret uppe, även om frustrationen över situationen märks.

— Vi enhetschefer får betalt för att jobba klockan 8-15.39 per dag. Men jag kan aldrig stänga telefonen, jag är tvungen att ta emot personalens frånvaroanmälningar för att hinna jaga vikarier till följande dag, säger Nyberg och suckar.

Ett hus med en lekplatsPia Heikkilä
Cygnaeus daghem. Utlokaliserat till Hallis, Gregorius IX väg 12.

Också Anette Hagelberg, ansvarig på Sirkkala daghem, talar om en ständigt råddig personalsituation. Föregående vecka var dock ett undantag: stabil och bra.

— Omikron har hittills inte drabbat oss särskilt hårt. Personalproblemen beror nog på andra saker, säger Hagelberg.

Bristen på personal inom småbarnspedagogik är svår i så gott som hela landet. Låg lön i kombination med det allt mer krävande arbetet lyfts fram som huvudorsaken till att branschen inte lockar.

I Åbo pinas den svenska småbarnspedagogiken dessutom av ständigt tillfälliga lösningar vad gäller lokalerna. I flera år har bristen på dagisplatser dessutom varit nästan kronisk.

— Köerna till oss bara växer samtidigt som det känns som att vi flyttar än hit, än dit, säger Siri Nyberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter