Förflytta dig till innehållet

”Freda flyttfåglarnas leder över havet”

Arkiv
Vindmölla
"Man får inte förenkla så grovt att man tror att vindkraft skulle bevara fåglar eller andra arter", säger forskaren Per Hansson.

I sin rapport ”Flaskhalsar för flyttande rovfåglar i Fennoskandia” identifierar forskaren Per Hansson, docent i skogshushållning, flera kritiska flyttfågelleder, ”flaskhalsar”, över Östersjön.

En av dessa går rätt över Åland. Hans rapport är baserad på observationer gjorda på ideell basis av tusentals ornitologer och ger en sammanställning över hur fåglar rör sig över Sverige, Norge, Finland och Danmark.

– Fåglarna vet ju inga gränser. Vi måste hålla deras flyttvägar fria från vindkraft av etiska skäl, säger han.

Per Hansson har valt att fokusera på de rödlistade rovfågelarterna. Det är de som är de mest känsliga och de som också påverkas mest av vindkraft.

– Men det är inte bara duvhök, blå kärrhök och havsörn som använder de här lederna utan även hundratals andra arter av fåglar plus fladdermöss och även fjärilar och andra insekter, säger han.

Rödlistade rovfåglar

Enligt Per Hansson är haven kring Åland en viktig passage både för de termikflygande rovfåglarna och för flyttande sjöfåglar, som storlom, smålom, sjöorre och svärta.

– Storlommen flyger ända nedifrån Svarta havet och Kaspiska havet i sydost, där de övervintrar. De flyger över södra Östersjön, på ömse sidor om Gotland, sedan genom såväl Finska viken som Södra och Norra Kvarken på sin väg mot den arktiska tundran. Smålom har en västligare övervintring men passerar inte Södra Kvarken i så stora mängder. De drar mest via Finska viken.

Vindkraft löser inte allt

Per Hansson konstaterar att det är ett enormt tryck på att utveckla vindkraft men att den inte löser alla miljöproblem.

– Man får inte förenkla så grovt att man tror att vindkraft skulle bevara fåglar eller andra arter. Tvärtom finns det inget kraftslag som tar som så stor plats i naturen och som dödar så många flygande varelser som just vindkraften, säger han.

Närbild på en mans ansikte. Mannen har skäggstubb och glasögon.Privat
Vindkraft löser inte alla miljöproblem. Forskaren Per Hansson varnar för generaliseringar.

Per Hansson liknar fåglarnas flyttleder vid deras ”motorvägar”. Därför anser han att flyttfågellederna borde skyddas i havsplanerna på liknande sätt som fartygens farleder.

– Det marina ekosystemet slutar inte på vattenytan utan består även av luftrummet ovanför. Och vi måste freda de rutterna som fåglarna använder. Plus fladdermöss, fjärilar och andra insekter.

De här flygrutterna gäller framför allt dagflyttande arter.

– På natten är rutterna mer diffusa. Till exempel småfåglar och fladdermöss följer stjärnor och magnetfält, säger Per Hansson.

Fler studier

Han efterlyser fler studier och myndighetsinsatser för att öka kunskapen om fåglarnas rutter: hur breda de är och vilka arter som följer dem. Om inte annat så borde de ideella ornitologerna få ersättning för sina insatser, anser han.

Genom ringmärkning har man kunnat påvisa att många individer som passerar fågelstationer i södra Sverige har sitt ursprung i Finland och österut. De har alltså passerat Åland. Men det är mycket som vi inte vet om fågellivet i de områden där havsbaserad vindkraft planeras.

– Det är svårt att räkna sträck från en båt – och många fåglar sträcker dessutom när det blåser, säger Per Hansson.

Men det finns teknik med radar, som kan stå dygnet runt och observera. Per Hansson vill att de tänkta platserna utreds med den typen av teknik.

– Då kan man få en bättre bild av vilka fåglar som rör sig var.

Östersjöns flyttande rovfåglar

  • Duvhök och blå kärrhök passerar över Södra Kvarken och Ålands hav när de flyttar.
  • Havsörnen flyttar inte långt, men finska ringmärkningsåterfynd visar att också de passerar över Södra Kvarken och Ålands hav.
  • Många havsörnar häckar i Finland och övervintrar vid mellansvenska sjöar. Arten har visat sig vara överrepresenterad i olyckor med vindkraftsanläggningars rotorblad.

Källa: rapporten ” Flaskhalsar för flyttande rovfåglar i Fennoskandia”, Per Hansson (2020)

Sigrid Hedbor

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter