Åbobo i Ukraina: “Livet stannar inte upp även om landet är i krig”

Åbobon Malin Ahlbeck vill en dag återvända till hemstaden Kiev i Ukraina. Ovetskapen om när kriget skall ta slut väcker en frustration hos såväl Ahlbeck som bekanta till henne.
För tillfället befinner sig Ahlbeck i Karpaterna i västra Ukraina. Normalt bor hon med en av sina söner i Åbo, men nu på sportlovet har hon rest till skidorten Bukovel.
Ahlbeck och hennes familj är fast i en oviss situation när det gäller att återvända till Kiev. Den största utmaningen är osäkerheten om när kriget ska ta slut.
– Även om det dagliga livet fortsätter så går det inte att planera framåt. Man vet inte vad som händer om en månad, säger hon.
Att exponera sig själv och familjen för regelbundna luftanfall och stress från varningslarm är inte ett alternativ. De kommer knappast att flytta tillbaka till Kiev förrän det finns en vapenvila i kriget.

Vardagen måste rulla på
– Livet stannar inte upp även om landet är i krig. Det normala med vardagen försöker man hålla fast vid så mycket som möjligt, säger Ahlbeck.
På skidorten Bukovel i Karpaterna är det färre människor än normalt. Den allmänna attityden på orten är försiktig.
– Visst känns det lite konstigt att vi har unga män och kvinnor vid fronten och samtidigt är man och åker skidor, men det är också viktigt att behålla en normalitet i livet där det är möjligt, säger hon.

Ahlbeck tror inte att kriget kommer att sluta inom en snar framtid. Hon målar upp en dyster bild av kriget.
– Folk är jättetrötta, stressade och frustrerade på kriget och hur det påverkar deras liv, säger hon.
Även om Ukraina strävar efter att återta Krimhalvön och Donbass ser Ahlbeck detta som alltmer orealistiskt.
– Jag vet inte ens om det går att återinföra de gränser landet hade 2022, säger hon.
Ahlbeck noterar en ökande acceptans av tanken att ge upp en del av de ockuperade territorierna för att nå ett slut på kriget, men hon betonar att det inte skulle vara en bestående lösning med Ryssland, och därför ett tema som ukrainare inte vill diskutera.
– Jag vill såsom alla andra tro att vi segrar till slut, men frågan är till vilket pris.
Hjälpföreningen Sisu Ukraine
Ahlbecks man, ukrainaren Sergiy But, är en av initiativtagarna till hjälpföreningen Sisu Ukraine, som samlar in pengar och förnödenheter till de hjälpbehövande i Ukraina.
– Behovet för hjälp blir bara större med tiden, säger Ahlbeck om sin mans verksamhet.
För pengarna har föreningen bland annat köpt medicinsk utrustning. Annan utrustning som går åt bland de hjälpbehövande är exempelvis bärbara generatorer, stövlar och vinterklädsel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.