Från uppstickare till störst – Dansteater ERI i Åbo firar 30 år med nytt verk om samer


Seiti baserar sig på en slagverkskomposition om samerna. Koreografen Tiina Lindfors (i mitten på bilden) förälskade sig i Kalevi Ahos komposition och ville göra ett dansverk till musiken. Foto: Jari Laurikko
Det var kärleken till konsten som fick dansarna Tiina Lindfors, Eeva Soini och Lasse Sairela att grunda en egen dansteater i Åbo år 1989.
– Glöden till konsten måste vara ledstjärnan, annars blir man bara helt matt över hur många bergskedjor man måste klättra över, säger Tiina Lindfors.
Dansteater ERI verkade de första åren utan egen lokal. Nu 30 år efter starten firar dansteatern i egen lokal på Universitetsgatan 7 som de har renoverat och utvidgat i tre omgångar.
Publikantalet är något helt annat i dag än vid starten. Lindfors berättar att i början när de inte ännu hade egen lokal och inga pengar kunde det ibland vara flera människor på scenen än i publiken.
I dag ses Dansteater ERI:s föreställningar av 30 000 personer årligen. Fastän de har förstorat teatern och publikplatserna under åren skulle inte så många få rum i lokalen på Universitetsgatan, utan i publiksiffrorna ingår också de gästföreställningar och samarbetsprojekt som ERI gör på andra håll.
Dansteater ERI är i dag den största dansteatern i Finland med sju fastanställda dansare.
– De tuffaste personerna är de som klarar av att grunda en egen teater. Jag har gjort och upplevt så mycket redan så jag kan säga det och behöver inte vara blyg, konstaterar Lindfors.
Och orken finns kvar.
– Det är så otroligt givande och vi har tillit till att den konstnärliga kraften, stilen och kunskapen bär vidare mot en galant framtid för ERI.
Lättsamt först, tyngre tema i andra akten
Dansteater ERI firar 30-årsjubileet med en galaföreställning i två akter som är helt olika. Första akten är lättsam, och byggs upp av små berättelser från ERI:s historia och innehåller mycket humor. Det kontrasteras mot den andra tyngre akten som utgörs av det nyskapade dansverket Seita. Verket kom till på grund av Lindfors kärlek till kompositören Kalevi Ahos slagverkskonsert Sieidi (Seita på samiska).
– Verket tilltalar min konstnärssjäl både med sitt budskap och med själva musiken.
Lindfors säger att dansverket lyfter fram det tekniska kunnandet hos ensemblen.
– Verket är ett briljerande dansens storverk, men här finns också frågorna om hur samerna har behandlats illa av majoritetsbefolkningen. Detta berättas genom att avspegla deras mytologi om till exempel heliga berg och källor.
– I min tolkning är det en kvinnofigur som kommer till sitt folk och hon speglar också den stora karga naturens urkraft och styrka som dessa människor levde så nära inpå.
Mot slutet av föreställningen utvidgas perspektivet till resten av världen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.