Från och med onsdag blir den tunga trafiken enkelriktad på Rävsundbron – räkna med längre restid till och från Pargas

Trafikljusen blinkar gult fram tills klockan 12 på onsdag. Trafiken dirigeras också manuellt mellan klockan 6 och 19 fram till fredagen.
Efter det gäller det att vara extra vaksam då man närmar sig Rävsundsbron, eftersom de nya och unika trafikljusarrangemangen som ska se till att den tunga trafiken hålls enkelriktad tills den nya bron tas i bruk i slutet av år 2025, börjar gälla.
NTM-centralen har publicerat den här videon för att illustrera de nya arrangemangen:
Allt över 20 ton ska vänta – utom bussarna
I det här fallet räknas alla fordonskombinationer över 20 ton som tung trafik, undantaget bussar som fortsättningsvis får köra över bron med den övriga trafiken.
Det nya arrangemanget kommer att medföra köande, längre körtid mellan Pargas och Åbo – och säkert ett och annat grått hårstrå för bilisterna.

Sakkunniga har kommit fram till att det först och främst är de gånger två tunga fordonskombinationer möts på bron som förorsakar de oönskade skiftningarna och rörelserna i brons konstruktioner som man till varje pris nu vill undvika.
Tunga trafiken har minskat det senaste året
Med anledning av de nya trafikarrangemangen ordnade NTM-centralen i Egentliga Finland i går i samarbete med Pargas stad och polisen ett informationstillfälle på webben riktat till logistikföretagen, pressen och andra samarbetspartners. Under tillfället presenterades konceptet och man svarade på frågor.
– Det här arrangemanget behövs för att trygga att den nuvarande bron håller tills den nya står klar. Vi vill också försöka undvika att bygga en reservbro, som skulle ta ungefär sex månader att färdigställa från det att ett sådant beslut fattas, konstaterade Ari Salo, broingenjör vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Detta trots att den tunga trafiken enligt mätningarna minskat med omkring 25–30 procent i jämförelse med januari månad i fjol.
Trafikljusen kan justeras om vid behov
Enligt Aku Reini på NTM-centralen har man kalkylerat att de väntplatser för den tunga trafiken som nu byggts på båda sidorna om bron ska vara tillräckliga med tanke på hur den tunga trafiken löper längs Skärgårdsvägen, men han medger att det särskilt i rusningstider kan uppstå köbildning.
Väntplatserna rymmer ungefär sex långtradare av maximal längd, men eftersom alla fordon över 20 ton (förutom bussarna) ska via väntplatsen, kan det snabbt bli stockningar. Den övriga trafiken i samma riktning stannas endast medan väntplatsen töms, men om alla tunga fordon inte ryms på väntplatsen kan det uppstå problem.
– Vi kommer vid behov att justera trafikljusens intervaller om det visar sig att det blir orimliga problem.
På S:t Karinssidan av bron kommer hastighetsbegränsningen vid väntplatsen att sänkas till 30 km/h, medan begränsningarna på Pargassidan hålls vid 50 km/h. På bron är det fortfarande 30 km/h som gäller.
– Väntplatsernas vinterunderhåll sköts enligt effektiverad modell så att de ska hållas brukbara, påpekar Reini.
Räkna med fem minuter extra, gärna tio
Sommartid då trafikmängderna ökar gör man med andra ord säkert gott i att räkna med åtminstone 5–10 minuter extra i körtid mellan S:t Karins och Pargas om man ska passa en landsvägsfärja eller förbindelsebåt längre ut i skärgården.
Samtliga talare påpekade att det nya arrangemanget förutsätter hänsyn till medtrafikanter och tålamod av alla i trafiken.
Hastighetsbegränsningen på 30 km/h följs hyfsat väl på bron, eftersom 85 procent av trafiken mot S:t Karins håller sig under 35 km/h medan det i motsatt riktning är 85 procent som håller sig under 38 km/h. Här bör dock noteras att hastighetsmätningen i riktning mot S:t Karins ofta visar på överhastighet innan man ens passerat trafikmärket för 30 km/h – vilket sannolikt förvränger resultatet.
Det som man från NTM-centralens och polisens håll ville framhålla var minimiavståndet på 60 meter mellan den tunga trafikens fordon.

För utryckningsfordonens del är det främst den smalare vägsträckan vid väntplatsen på S:t Karinssidan som kan bli aningen utmanande om trafiken står i riktning mot Pargas och det kommer mötande trafik.
Hur gör man vid anslutningarna för Vuolahdentie och Kirjala strandväg som ligger mellan trafikljusen? Är det bara att trycka in sig då det blir en lucka?
– Ja, så blir det väl. Man får lov att följa den vanliga väjningsplikten helt enkelt, säger Reini.
Polisen ger bakläxa till företagen
Polisen kommer enligt sina resurser att övervaka de nya arrangemangen, men överkonstapel Jarkko Leino med den tunga trafiken som sitt specialområde medger att det kommer att vara utmanande.
– Därför efterlyser jag nu i första hand ett större gemensamt ansvar också från speditionsföretagens sida. Vi ser regelbundet övertunga fordon som utnyttjar flexmöjlighetens procentenheter maximalt. Dessutom blir det nog aningen bakvänt om vi konstaterar övervikt hos ett fordon på Pargassidan och efter påföljdsavgift ger fordonet tillstånd att köra över bron för tungt lastat.
Han lyfter fram möjligheten att tvinga chauffören vända om och minska på lasten i sådana fall.
– I värsta fall kan vi tvingas till det, menar han.
Bra om man nu efter att man vetat om övervikterna länge skulle börja åtgärda dem.