Från Nordens yttersta kant till Nordens mittpunkt – "Jag vill jobba för att stärka intresset för Norden bland unga", säger Paula Lehtomäki


Paula Lehtomäki kommer från den yttersta kanten av Norden, Kuhmo. Att hennes arbetsspråk nu är svenska, danska och norska är en utmaning, men en rolig sådan. – Mitt motto är att de enkla sakerna kan lämnas åt andra, de svåra tar jag hand om själv. Foto: Heidi Hakala/SPT
Paula Lehtomäki representerar mycket nytt i sin roll som ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet: hon är den första kvinnan på posten, den första under femtio och den första med finska som modersmål i en miljö där arbetsspråken är svenska, danska och norska.
– De första dagarna här har jag känt mig som Alice i underlandet. Det har varit så mycket nytt, säger Paula Lehtomäki när SPT träffar henne i Köpenhamn, där Nordiska ministerrådet har sitt säte.
Kontoret ligger mitt i centrala Köpenhamn, mittemot Borgen – det danska parlamentet. ”Borgen” är också den tv-serie som Lehtomäki tittat på för att öva upp danskan inför flytten till Danmark. På Nordiska ministerrådets sekretariat är arbetsspråken svenska, danska och norska – ingen engelska.
– Jag har studerat lite danska nu, det känns som ett helt annat språk. Men personligen blir jag inspirerad av det svåra. Mitt motto är att de enkla sakerna kan lämnas åt andra, de svåra tar jag hand om själv. Det är också det jag tycker att en ledare ska finnas till för. Om det blåser hårt så ska jag kunna erbjuda vindskydd.
Den första finskspråkiga generalsekreteraren
Lehtomäki, som kommer från Kuhmo i östra Finland, är inte bara den första kvinnan och den första under femtio år på posten. Hon är också den första finskspråkiga generalsekreteraren. I intervjun pratar hon ändå god svenska och hon säger att hon övat både länge och hårt.
– Jag har läst svenska böcker och lyssnat på svensk musik. Här på jobbet försöker jag lyssna på svenskarna och härma dem, det är jag bra på. Som politiker i Finland bestämde jag mig redan ganska tidigt för att alltid ge intervjuer på svenska om till exempel Svenska Yle ville ha kommentarer på svenska.
Lehtomäki flyttade till Köpenhamn i söndags och tillträdde som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet i måndags. Ministerrådet är det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna, och generalsekreteraren – som utses av de nordiska regeringarna – har som uppgift att leda arbetet. Den senaste finländare som suttit på posten är Pär Stenbäck, som var generalsekreterare 1992–97.
Nu ligger fokus i arbetet på att utarbeta en vision och strategi för hur det nordiska samarbetet ska se ut på 2020-talet.
– Många utvecklingar och trender har påverkat och påverkar fortfarande det nordiska samarbetet, såsom EU-frågan, globaliseringen och digitaliseringen. Jag tycker att det är väldigt bra att de nordiska länderna börjat tänka om också när det gällervärderingar och målsättningar och fundera över på vilket sätt vi ska samarbeta framöver, säger hon.
EU-gemenskapen har i mångt och mycket tagit över på bekostnad av den nordiska. Men när turbulensen i Europa ökar stärks de nordiska banden, säger Lehtomäki.
– Med brexit och oklarheter kring EU:s framtid är Norden ett stabilt sammanhang. Den nordiska familjen är pålitlig och det nordiska sammanhanget blir allt viktigare på politisk nivå.
”Unga tänker europeiskt eller globalt”
Det viktiga är att också få unga människor att i ett globalt samhälle intressera sig för närområdet.
– Många unga tänker ganska europeiskt eller globalt och väljer att studera utanför Norden. Jag vill jobba för att stärka intresset för Norden bland unga. Till exempel för de ungdomar som inte helt och hållet vill åka till en ny kultur kan det vara ett alternativ att studera i ett annat nordiskt land, säger Lehtomäki.
I och med det nya jobbet lämnar Lehtomäki sin tjänst som statsminister Juha Sipiläs (C) statssekreterare. Också där var hon första kvinna på posten. Tidigare har hon varit utrikeshandels- och utvecklingsminister och miljöminister.
– De senaste fyra åren har varit en fin tid och jag har lärt mig mycket. I och med min tjänstemannaroll påverkade politiska stormar inte mitt jobb så mycket, men det politiska läget i Finland har varit, och är fortfarande, väldigt intressant. Sipilä sade flera gånger att han kommer att vidta åtgärder om det inte blir något av med vårdreformen. Med tanke på det kom det som hände inte som någon stor överraskning. Under hela regeringsperioden var det väldigt viktigt för honom att ha en fungerande regering som kunde fatta beslut och genomföra dem, och när det inte längre gick så agerade han.
Fotboll lockade sönerna
Resten av familjen flyttar till Danmark först i höst, då barnen börjar i internationell skola i Danmark. Sönerna var lätta att locka till Danmark med löften om att få se fotbollsmatcher på proffsnivå.
– Vi älskar fotboll, båda mina pojkar har spelat själva och ser fram emot att titta på fotboll här.Danmark är ju ett fotbollsland. Däremot kommer jag att sakna att åka längdskidor, vilket jag älskar.
Men man får väl byta ut skidorna mot cykel, säger hon.
– Det här är en stor förändring för mig personligen. För att det är ett nytt jobb och ett nytt land, men också för att barnen växer upp och jag inte längre är småbarnsmamma. Jag har en småbarnsmammas identitet, vilket betyder att man alltid är upptagen, antingen på jobbet eller hemma med barnen. Men nu kanske jag får lite egentid också, något som jag inte har mycket erfarenhet av. Kanske jag ska gå på dansk bio i helgen?
Heidi Hakala/ SPT
Visste du att det är Nordens vecka? Hela vecka 12, det vill säga den här veckan, firas Nordiska veckan och det märks även i Åbo. Nordens dag firas på gågatan i dag klockan 12-16.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.