Från modedesign och kändistät skola i Italien till konsten – nu ställer Mikki Nordman ut sina verk i Åbo

Mikki Nordman ställer ut sina tavlor i Åbo konsthall. Utställningen ”Enter: Pastoral” är öppen fram till början av oktober.
Till utställningen har Nordman använt museers och institutioners öppna bilddatabaser, speciellt klassiska pastorala oljemålningar.
Det hela tog avstamp i pandemin då Nordman bodde i Stockholm.
– Vi blev avskärmade från vår naturliga miljö under pandemin. Då började jag skapa artificiell natur genom att samla på mig landskapsmålningar ur en databas.
Målningarna kombinerade hon sedan med datamaterial om coronaviruset. Det blev en utställning på Finlandsinstitutet i Stockholm.
– I och med att jag alltid använt mig av utomstående material så insåg jag att det föll sig naturligt för mig att jobba med data, säger Nordman.
Har byggt upp en egen databas
Det digitala projektet har fortsatt och på utställningen i Åbo konsthall ställs nya artificiella projektioner, kombinerade med hennes eget material, ut.
Materialet är skräp som hon samlat på sig sedan 2015 och gjort digitala kopior av.
– I dag är materialet så pass stort att jag har en egen databas som jag kan använda. Det blir en ganska intressant dialog mellan databaserna, som handlar om hur vi ser på våra värdehierarkier. Det kan ta 100 000 år för engångsartiklar att smälta i naturen, men vi använder dem bara en gång. Det är intressant hur vi lever med det.
Den första delen av pandemin jobbade Nordman i Stockholm men sedan bar det av en sväng till London där hon är medlem i ett konstnärskollektiv. Kort därefter åkte hon till den franska landsbygden.
– Jag kom fram till att det inte går att vara i London under rådande omständigheter.
I Frankrike fick hon ro att jobba. Överlag har Nordman trivts med att jobba under pandemin som gett henne ro att jobba med konsten.
– Jag har haft det bra. Kreativa människor klarar sig ofta fint mentalt, de är inte lika beroende av stimulans utifrån. Även om jag saknat nära och kära och tyckt att det varit tråkigt ibland så har det här varit en väldigt produktiv tid. Som konstnär har det varit skönt, och en verklig lyx, att få lägga ner så mycket tid på sina projekt.

Chefen var kompis med Andy Warhol
Nordman har en lång bakgrund i den kreativa branschen bakom sig. Hon inledde med studier och jobb som modedesigner i Italien, bland annat gick hon på Istituto Marangoni i Milano och arbetade för modeföretagen Fiorucci och H&M.
– Det var ett annat liv med högt tempo. Mitt liv i Italien lade grunden för allt. Där lärde jag mig om arbetsmoral. Man kan ju ha fördomar om att italienare är lata men det stämmer verkligen inte. Jag har aldrig jobbat så mycket som jag gjorde då.
På modeskolan Istituto Marangoni lärde hon känna flera stora namn och jobbade bland annat med Oliviero Toscani.
– Min chef var kompis med Keith Harrington och Andy Warhol. De hängde alla på Studio 54 en gång i tiderna. Där var jag, en tjej från Vasa. Jag var så ung så jag förstod nog inte hur häftigt allt det där var.
Efter Italien arbetade hon många år som designer i Stockholm.
Därefter blev det ett år på Yrkeshögskolan Novias konstutbildning i Jakobstad. Sedan sökte hon till universitetet Saint Martins i London och studerade där.
Nordman har även studerat konsthistoria. Intresset för konst växte och en utställning som inspirerade henne speciellt mycket är då den danska installationskonstnären Olafur Eliasson ställde ut på Moderna museet i Stockholm.
– Då kände jag att det här vill jag också göra, säger hon.
Några finska konstnärer vars konst inspirerar henne är Eija-Liisa Ahtila och Tove Jansson.
– Och jag såg faktiskt Anu Pentiks utställning på WAM i Åbo nyligen, den var mycket imponerande.
Åbo ligger Nordman nära om hjärtat då hennes bästa vän och gudson bor i staden.
– Jag tillbringar mycket tid här, säger hon.
Efter utställningen i Åbo ställer hon ut ett videokonstverk i London, tillsammans med ett konstnärskollektiv. För framtiden finns det planer, men de är ännu hemliga.
Enter: Pastoral
Utställningen är öppen på Åbo konsthall fram till den 3 oktober.
Två andra utställningar är också öppna under samma tid i konsthallen: Sami Lukkarinen och Roope Mokka, ”Unelma ihmisestä” och Jonne Pitkänen och Eeva-Liisa Puhakka, ”Milky Way”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.