Förflytta dig till innehållet

Från Kinastudier och triangelmackor till egen business – syateljé i Åbo centrum har nya ägare

Jean Lindén
Turun ompelimo
I ateljéns inre. Från vänster Veera Waaramaa, Mira Penttilä (stående) och Kaisa Kantola.

– Det är lite kalt här, vi ska nämligen renovera lokalen, säger Kaisa Kantola vid syateljén Turun Ompelimo på Slottsgatan 33 i Åbo.

Kantola och kollegan Mira Penttilä tar nu över Turun Ompelimo efter Saija Kivisalo som grundade företaget 2010. Kivisalo ville göra annat och tyckte att det var ett bra läge att lämna över verksamheten till bekanta, förklarar Penttilä.

Sallader och östasiatiska studier

Penttilä har jobbat här i snart två år, som underleverantör med eget firmanamn, och säger att hon tidvis redan skött ruljangsen. Hon kände grundaren Kivisalo sedan gammalt, eftersom de varit grannar. Det var den vägen som Penttilä kom till ateljén.

– Saija hade länge frågat om jag vill jobba för henne, förklarar Penttilä. För ett par år sedan, då vi ringdes och snackade om ditt och datt, frågade jag i förbifarten om hon ännu hade jobb åt mig, och det hade hon. Före det jobbade jag vid Jalostajas fabrik där jag packade triangelbröd och sallader.

Det är nämligen inte lätt att få jobb i branschen om man inte blir företagare, konstaterar sömmerskorna Penttilä och Kantola, som alltså nu tar över.

– Det finns en arbetsplatsbrist, och min egen historia ger kanske en för rosig bild av hur lätt det är att hitta jobb, säger Kaisa Kantola. Det här var min första praktikplats då jag bytte bransch för ett par år sedan. Sedan sommarjobbade jag här, och började hjälpa till när det var brått.

Tidigare sysslade hon med Kinastudier vid universitet, och hade en plats i ett doktorandprogram.

– Men sist och slutligen vill jag arbeta med händerna, säger Kantola som fått sin nya examen vid Åbo yrkesinstitut.

trioJean Lindén
Från vänster Mira Penttilä, Kaisa Kantola och Veera Waaramaa vid Turun Ompelimo. Klänningen i förgrunden är nysydd.

Många dragkedjor

Den som varit längst i huset är Veera Waaramaa, som inte blir delägare men som fortsätter att arbeta för ateljén. Hon började jobba för Turun Ompelimo för fyra år sedan men har växlat med jobb vid Åbo stad.
Under de senaste 15 åren har hon hunnit utbilda sig till både sömmerska, kläddesigner och konstmagister inom textil.

– Det är ändå de vanliga sömnadsjobben som ger mat på bordet. Och i det här jobbet är värderingarna på plats, med etiskt och ekologiskt tänk, säger hon.

Vad är det då som sysselsätter ateljén nu mitt i vintern?

– Vi har reparerat massor med dragkedjor till vinterjackor, säger Waaramaa och Penttilä. Dessutom har vi förstås haft säsong för festkläder, då vi bland annat förkortat många byxben och ärmar.

Att åtgärda framförallt herrkostymer, men också byxbuntar i vanliga jeans, är i och för sig vanliga uppdrag året om. Liksom att reparera jeans som spruckit i grenen, eller att sy i knappar och byta blixtlås.

Andra uppdrag kan vara mer speciella. Waaramaa berättar om en kund som önskade få ny fyllning i en gammal nallebjörn. Penttilä har nyligen sytt en huva till en båtvinsch.

Turun Ompelimo syr också kläder på beställning, och har även några större företagskunder.

Lönar sig att reparera

Kaisa Kantola säger att en del undrar om det faktiskt lönar sig att reparera dragkedjan i en gammal vinterjacka.

– Svaret är normalt ja, i synnerhet som en vinterjacka ofta är en lite större investering.

Penttilä säger samtidigt att en kund nyligen ville ha ett nytt blixtlås i en billig jacka från H&M.

– Hen ville göra bytet helt enkelt för att hen gillade jackan, trots att reparationen kostar rätt mycket i förhållande till jackans pris.

– Och man kan ju tänka så, flikar Kantola in, att om man köper en billig jacka har man kvar pengar till reparationen. Det är också bra för miljön.

Någon guldgruva är yrket inte, säger de.

– I snitt kan man väl räkna med att få kring tio euro per timme i handen, säger Penttilä. Att sy nya kläder från grunden ger lite mer, men det är reparationsuppdragen som ger brödfödan. Men det är nog rätt dyrt att vara företagare i Finland, säger Penttilä, på tal om de utgifter man har.

Turun Ompelimo stängs för renovering den 1 januari. Siktet är att inviga den uppfräschade lokalen den 20 januari.

ateljéJean Lindén
Syateljén, som lyser mitt i bild, är stängd under första halvan av januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter