Förflytta dig till innehållet

Från Kimito till Karibien

Målet nått! Fyra glada sjömän i Karibien, efter att ha klarat Atlanten på 16 dygn. Fr.v. Ulf Holmlund, Oskar Lindberg, Lars Fuchs och Linus Fuchs.


Efter att ha seglat i nästan ett halvår kom Kimitobon Lars Fuchs hem lagom till jul.
– Seglatsen var så trevlig att tankarna nu kretsar kring vad nästa seglats kan bli. Jag har seglat hela livet och sedan pojkåren haft en dröm att segla över Atlanten. Först nu, som nybliven pensionär, fick jag tid att göra det, säger han.
Fuchs ingick i fyramannabesättningen på gode vännen Ulf Holmlunds båt s/y Osprey som deltog i tävlingen ARC+. De startade från Dalsbruk den 22 juni, seglade till Kanarieöarna och därifrån via Kap Verde till Karibien.
– På första tävlingsetappen (900 sjömil mellan Las Palmas och Kap Verde) blev vi femte bäst och på den andra etappen, från Kap Verde till Rodney Bay på S:t Lucia, blev vi fjärde bäst. Ändå var vår båt den fjärde minsta av 70 deltagare, säger Fuchs.
Ingen annan finländsk båt var med i den här tävlingen, som arrangerades av amerikanska proffs-segelorganisationer.
– Allt var bra ordnat, till exempel fick vi väderprognos via satellit varje dygn. Men man är ändå ensam då man seglar över Atlanten. De 16 dygn som det tog var också mentalt tyngst, säger Fuchs.
Tre dagar var det stiltje – mitt på Atlanten – men i en tävling som den här blir det strafftid om motorn används.
– Efter drygt två dygn fick vi nog och startade motorn ändå. Men med bara 300 liter bränsle ombord och 5.000 km att klara så gällde det att vara sparsam, säger Fuchs.
Hårdaste vindarna hade Osprey på Östersjön. På Atlanten var det bara nattliga cirka halvtimmes åskbyar med regn som medförde hårdare vindar. Vågorna var jättehöga, men långa. Inga missöden inträffade förutom att en schackel gick sönder så ett försegel måste tas ner.
– Det hamnade i vattnet men vi orkade dra upp det och följande dag – med mindre vågor – fick vi det fixat. Värre gick det för en annan båt i närheten. Vi fick av gränsbevakningen order att leta efter en man som fallit överbord då han hade tagit ner ett segel som sedan fastnat i propellern. Hans fru kunde inte starta motorn, ingen helikopter kunde skickas ut. Tyvärr hittade vi aldrig mannen, som hade försummat att ha livlinan fastkopplad mellan sig och båten.
Till sjöss är alla hungriga, sägs det. Lasse Fuchs, som stod för mathållningen, tänkte bunkra ordentligt med konserver på Kap Verde – hellre än att betala dyrt i Las Palmas – men det fanns inte en enda konserv att köpa i Kap Verde.
– Ett så konservfattigt land har jag inte sett förut. Det fick bli pasta, bönor och kikärter i stället. Och så fick vi fisk (mest tonfisk och makrill) varje dag, efter att en maltes hade lärt min son Linus Fuchs att tillverka ett litet drag. Vi hade köpt ett jättestort drag men med det fick vi inte ett enda napp mellan Las Palmas och Kap Verde, berättar Fuchs.
Delfiner och flygfiskar gjorde Osprey sällskap hela tiden, och någon val skymtade på Atlanten. På Biscaya var det gott om dem.
– Jag satt ensam på däck när jag plötsligt hörde ett grymt ljud. Jag hade en tio meters val på kanske femton meters avstånd, och det hördes mycket tydligt då den blåste ut vatten. Det här var både en seglings- och naturupplevelse. Särskilt vakterna under stjärnklar himmel blev minnesvärda. Man kunde räkna många stjärnfall under en enda vakt.
Lars Fuchs var med den första biten från Dalsbruk, åkte sedan hem en sväng, klev ombord igen i Brest i Frankrike och klev av i Karibien, där han och sonen semestrade några dagar och såg också Martinique.
Ospreys ägare och kapten Ulf Holmlund – som till vardags löser it-problem vid Kimitoöns kommun – var ombord hela tiden, medan det var en del ombyten i besättningen. Oskar Lindberg hörde till de fyra som seglade över Atlanten.
Holmlund har ett års tjänstledighet och tar sig hem någon gång under våren.
Osprey (fiskgjuse på svenska) är en 12,48 m lång Bavaria 40 Ocean som Holmlund köpte i Wales för sex år sedan och seglade hem därifrån. Den resan gav mersmak. Nu – efter avklarad tävling – semestrar han i Karibien, ombord har han bland andra sin fru Britt-Mari Norrbacka.

Kväll på Atlanten. Foto: Lars Fuchs


Det kom lagom stora matfiskar varje dag – här en makrill – på det lilla, hemgjorda draget. Foto: Lars Fuchs


Osprey är en Baviaria 40 Ocean, drygt 12 meter lång.  Foto: Lars Fuchs


Resan blev både en seglings- och en naturupplevelse. Här Atlanten. Foto: Lars Fuchs


Martinique. Foto: Lars Fuchs


Starten skedde en blåsig dag i juni då Osprey (den vita båten) lämnade Dalsbruk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter