Från Europa till Kimitoön för att lära sig vårda naturen – här finns erfarenhet och kunskap

Fyrtio unga lägerdeltagare från nio olika länder, bland från Nederländerna, Grekland, Slovakien och Frankrike, besökte förra veckan Kimitoön. Den gemensamma nämnaren var ett intresse för naturen och en iver att göra något konkret för den.
Lägret pågick i fyra dagar och temat var restaurering av naturen. Flera av deltagarna är med i naturorganisationer och många av dem har tidigare mötts online.
Lägret startade med en kort introduktionsträff i parken i Dalsbruk, då ÅU:s reporter träffade några av deltagarna. Efter det här klev de ombord på M/S Idun som tog dem till Norstö norr om Högsåra och efter det vidare till Örö.
Utrustade för ett kallt Finland
Ryggsäckarna var välfyllda med kläder – gänget hade fått instruktioner om att det är kallt i Finland. Denna dag visar termometern inte mer än plus två, även om de senaste dagarnas snö då inte ännu fallit.
Ungdomarnas första spontana intryck av Finland är att här finns väldigt mycket utrymme.
Lägret är en del av projektet Restoration Academy – ett samarbete mellan fem europeiska organisationer. Projektet är riktat till unga och dess mål är att främja restaurering av naturen på olika håll av Europa.
På Örö, som är en del av Skärgårdshavets nationalpark finns flera sällsynta växter och insekter i de värdefulla solexponerade miljöerna.

Enligt ett pressmeddelande från arrangören Luontoliitto arrangeras det första av tre läger i Finland eftersom man här har mera erfarenhet av restaurering av naturen än övriga deltagarländer.
– Vårt mål är att genom miljöpedagogiska metoder förbättra kunskapen om restaurering av naturen och dess betydelse i kampen mot naturförluster och klimatkris, säger projektkoordinator Hanna Pöllänen från Luontoliitto i pressmeddelandet.
Kimitoön modell för restaurering av natur
På och runt Kimitoön finns flera ställen där man gjort restaureringar av naturen redan under fyrtio år. Lägerdeltagarna får bekanta sig med flera av dem, till exempel ängar i Dalsbruks bebyggda miljö och Kulla naturskyddsområde.
– Inom det här projektet gör vi en modell. Genom den kan andra ungdoms- och miljöorganisationer lära sig hur restaureringsläger eller -talkon kan ordnas var som helst i Europa. Under lägren prövar vi och gör upp modellen tillsammans med ungdomarna, säger Ville Laitinen, klimat- och Östersjöansvarig på Luontoliitto.

Hands on-metod
Lägret ska konkret lära deltagarna hur restaureringen går till, genom en ”hands on-metod”. Det är just det här som gör deltagarna speciellt ivriga.
– Att få se hur det här funkar i praktiken och att få göra det tillsammans, lyfter deltagaren Eeva Ylikoski som viktigt.
– Förstås är man också nyfiken på skärgården, säger Judith Schubert från Tyskland.
Milan Matthes-Kale från Nederländerna ser sin chans att konkret påverka och ser fram emot den känslan. Frankie Turk från samma land är ivrig över att få medverka i en metodmodell som senare ska användas av andra.
Arrangören Luontoliitto är en riksomfattande miljövårdsorganisation för barn och unga. Lägret finansieras av EU genom Erasmus+. Forststyrelsen medverkar i egenskap av markägare.
Här kan du läsa om fler projekt där naturen restaurerats:
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.