Från Åbos kloaker till svettiga barer och den baltiska metalscenen – det här är thrash-metalbandet Sgt. Slime

I en lägenhet intill Puolalaparken träffar jag hårdrockarna Viktor Westerlund och Rasmus Marjanen.
Musikintresset avspeglas i dekoren hemma hos Westerlund, väggarna pryds av bandaffischer och på golvet står gitarrer på rad. Det är en otalig samling vinyler, CD-skivor och kassetter som trängs i hyllorna.
Gitarristen Westerlund och sångaren Marjanen utgör ena halvan av det Åbobaserade thrash-metalbandet Sgt. Slime. I vardagsrummet sitter de två kamraterna och samtalar över en kopp kaffe.
– Hårdrocken är alltid bäst live. Det häftiga med att lyssna på mindre kända artister är att man har stor möjlighet att också se dem live, säger Marjanen.

När de alla är samlade på scen är det Martin Petterson som håller i basen och Viktor Österholm som sitter vid trummorna. Westerlund kommer från Österbotten och Petterson från Nyland medan Marjanen och Österholm har sina rötter i Åbo.
Killarna sammanstrålade i ett gemensamt intresse för thrash-metal under studieåren på Åbo Akademi, där de på ett eller annat sätt alla var aktiva i RÅA (Rockföreningen vid Åbo Akademi).
– Det finns många bra band som gör hardcore thrash-metal, speed-metal och dylikt i Finland. Vi kände att det skulle vara roligt att också själva spela sådan musik, säger Westerlund.
Intensivt, tungt och snabbt
Thrash-metal är en snabbare och aggressivare variant av heavy-metal. Genren uppstod i slutet av 1970-talet. Inflytelserika band som Megadeth, Slayer, Metallica och Anthrax gjorde att genren populariserades och fick sitt genombrott under 1980-talet.
– Låttexterna kunde handla om allt från att dricka öl till att göra motstånd mot staten. I och med de politiska temana tog trash-metallen mycket inspiration av hardcore-punken, säger Westerlund.
Sgt. Slime skulle däremot inte klassa sig som ett politiskt band.
– Det är svårt att göra bra politisk musik. Punkarna gör det redan så bra så det känns lättare att bara spela snabbt och ha kul, säger Marjanen.

Med thrash-metal som utgångspunkt började de fyra killarna skriva låtar. Ett år senare, sommaren 2016, blev de Sgt. Slime.
– Det svåraste när man ska starta ett band är att hitta på ett bandnamn. Det sitter ju med en sedan. Vi har exempelvis en gammal bandlogga jag ritat i Paint som fortfarande spökar, säger Westerlund.
– Vi försöker bli av med den. Men fortfarande händer det att vi kommer till en bar för att spela och de har hittat loggan som de tryckt upp på reklamaffischerna. Det är imponerande, inte ens jag vet var jag skulle kunna hitta den loggan, säger Marjanen och skrattar.
I åtta år har de uppträtt tillsammans i lokaler, på barer och klubbar runtom i Finland och Sverige.

– Vi började från noll utan några som helst kontakter inom musikbranschen eller någon lyssnarskara. Det var många ställen vi fick höra av oss till och mejl som skrevs utan svar, innan vi lyckades nappa en spelning, säger Marjanen.
Andra band hjälpte dem få spelningar, men i dagsläget rullar det på. Ibland får de egen inbjudan och en del bokningar sköter deras promotor Atomic Grass.
– Så länge där finns ett PA-system och man får banka hårt på trummorna så strävar vi att tacka ja till vilken spelning som helst.
Förra veckan uppträdde Sgt. Slime på Nirvana i Åbo centrum och på fredag spelar de på Lepakkomies i Helsingfors. Om två veckor bär det av till Baltikum, när de för första gången ska spela i Riga och Kaunas.
Från vision till verklighet
På bordet har Österholm lagt fram några av de mindre projekt och EP-skivor de producerat under årens lopp. En av skivorna ser snäppet fräschare ut än de andra. Skivan pryds av en bild målad av den finlandssvenska konstnären Roni Vilhonen.
Oljemålningen utgör omslaget till Sgt. Slimes första fullängdsalbum Excaligator.

– Vi hade ingen brådska med att släppa ett riktigt studioalbum, utan vi ville göra det när det kändes som att det var värt det. Under åren har vi absolut finslipat vår stil och kände att nu var det dags, säger Westerlund.
Albumet är ett handarbete där varje steg gjorts av bandmedlemmarna själva under året som gått. Majoriteten av låtarna på albumet är nya, men där finns också ett par gamla klassiker som de gett ett ansiktslyft. Visionen för albumet tar avstamp i deras senaste EP Florida Man.
– Vårt tema är just nu mycket baserat på den floridanska dekadensen, säger Westerlund.
– Låtarna handlar om allt från sumpmarker, monster och varelser till öl. Eller mera specifikt om när ölen tar slut och vilka samhälleliga problem det leder till, säger Marjanen.
Humor är en stor ingrediens i alla Sgt. Slimes låtar.
– Mycket av våra låtidéer kommer från nätet. En låt kan bli till av en meme, rolig video, dokumentärfilm, nyhetsartikel eller något lokalt fenomen, säger Westerlund.

På omslaget till Excaligator lyser bandets logga i grönt över en illustration föreställande en man som går till attack mot en alligator med ett svärd genom huvudet.
– Inspirationen kommer från en urgammal grej vid samma namn som florerade. Det var en bild av en simmande alligator med en kniv i huvudet. Där stod det att den som drar kniven ur huvudet blir kungen av Florida, säger Westerlund.
Bandet har redan börjat jobba på nästa skivprojekt. Killarna är hemlighetsfulla och försiktiga med att inte avslöja för mycket, men möjligen kommer de släppa någon låt på det egna modersmålet.
– Men det blir bara en liten grej. Sedan går vi vidare till nästa stora projekt, säger Westerlund.
Sgt. Slime
Vad: Thrash-metalband grundat 2016 i Åbo
Aktuell med: Debutalbumet Excaligator
Medlemmar: Rasmus Marjanen (sång), Viktor Westerlund (gitarr), Martin Pettersson (bas), Viktor Österholm (trummor)
Kommande spelningar:
2.8 på Lepakkomies i Helsingfors
16.8 på Depo i Riga
17.8 på Klubas Lemmy i Kaunas
31.8 på Maanalainen i Tammerfors
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.