Från Åbo till Polen – jättesatsning i Åbo hamn kan leda till nya rutter till Europa
Det märks att Åbo hamns vd Erik Söderholm är ivrig att på allvar komma igång med jätteprojektet Ferry Terminal Turku. Engagerat och detaljerat berättar han om projektet som han arbetat med på heltid sedan han tillträdde som vd i december 2019 och som nu håller på att konkretiseras.

Terminalbygget tog ett stort steg framåt i juni då Åbo stadsfullmäktige godkände projektplanen och budgeten på 172 miljoner euro och i höst ordnas en arkitekttävling för att få fram en vision för den nya terminalen.
Med kännedom om hur det gått med Åbo stads byggen av Logomobron och Kakolafunikularen kan man fråga sig om budgeten verkligen kommer att hålla.
– Den måste göra det, annars går hela projektet om intet. Vi kan inte höja priserna bara för att vi räknade fel. Som aktiebolag kan vi inte heller be om tilläggsanslag som man gör inom det kommunala. Men vi har gjort noggranna uträkningar över kostnaderna, och det finns till och med en liten marginal i budgeten, säger Söderholm.

Han har stora förväntningar på framtiden då rederierna börjar använda den nya terminalen. Efter år 2025 är det hamnbolaget som äger terminalen och som bestämmer vilka rederier som har tillgång till den.
Tallink Silja och Viking Line behöver terminalen endast två timmar på morgonen och två timmar på kvällen. Övriga tider står byggnaden tom och hamnbolaget kan hyra ut den till vilket rederi som helst.
– Här finns en stor tillväxtpotential. Jag ser framför mig en ny linje till exempel till Tallinn, Riga, Gdansk eller Gdynia och vi söker som bäst rederier som skulle vara intresserade av trafiken. I stället för den nuvarande rutten från Helsingfors genom Baltikum skulle en färjeförbindelse från Åbo direkt till Polen och därifrån vidare till Mellaneuropa vara ett bra alternativ för både passagerare och frakt,
– Jag är helt säker på att det finns en marknad för det.

Också som helhet tror Söderholm att såväl frakt- som passagerartrafiken kommer att utvecklas i en gynnsam riktning. Coronarestriktionerna avvecklas och resandet tar fart igen. I mars börjar Viking Glory trafikera mellan Åbo och Stockholm och ett nytt fartyg lockar alltid nya passagerare.
Så gick det då Viking Grace år 2013 inledde trafiken och antalet passagerare i Åbo hamn ökade med 5,5 procent. Enligt en rapport från sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitet kommer samma sak att hända då Viking Glory börjar köra. Det första året beräknas tillväxten vara mellan fem och tio procent, för att sedan plana ut efter ett par år.
Det finns också andra faktorer som kan sätta fart på resandet, tror Söderholm.
– Klimatfrågan kommer säkert att få betydelse. Flygandet minskar och folk väljer i stället färjan för att ta sig till Sverige för att sedan fortsätta med tåg eller bil.
Konkurrensen mellan rederierna hårdnar, förutspår forskare
Också specialforskare Tapio Karvonen vid Åbo universitet som varit med om att sammanställa den tidigare nämnda rapporten räknar med att utvecklingen kommer att gå i den riktningen.
– Människorna blir mer miljömedvetna samtidigt som det finns ett tryck på flygbolagen att höja priserna efter coronakrisen och eventuella miljöskatter.
– Det kommer knappast att säljas så mycket billiga veckoslutsresor som tidigare och för många kan en nöjeskryssning bli ett alternativ till dem. Efter coronan kan det också kännas säkrare att resa i närområdena än att åka längre bort.
Men det är svårt att veta hur folk tänker, säger Karvonen. En del kanske tycker det är miljövänligare att göra en kort flygresa, än att ta färjan och sedan fortsätta med bil.

Trafiken mellan Helsingfors och Stockholm stod stilla under flera månader då coronan härjade som värst i fjol och Åbo blev den viktigaste frakthamnen för rederierna. Nu kör Tallink Silja med både Silja Symphony och Silja Serenade, medan Viking Line har endast Gabriella i trafik.
Karvonen tror att Helsingfors-Stockholmlinjen fortsättningsvis kommer att vara en attraktiv rutt för passagerare, men för frakten kommer den knappast att vara lika intressant som tidigare.
– Det brukar gå så att när man en gång har gjort nya arrangemang och gjort sig besväret att flytta en stor del av frakttrafiken till Åbo så återgår man knappast till det som var tidigare. Den allmänna utvecklingen inom handeln och industrin ser dessutom överraskande bra ut och jag tror att det finns rum för både Viking Line och Silja Line att växa på Åbolinjen vad gäller frakten, men mycket beror förstås på hur de prissätter transporterna.
Finnlines välkomnar också fotpassagerare
Ytterligare en faktor som kommer att inverka på Åbo hamns framtid är Finnlines drag att satsa mera på passagerartrafiken från Nådendal. De två nya ropaxfartygen som börjar trafikera till Kapellskär har plats för 1 100 passagerare vilket betyder att kapaciteten ökar med hela 121 procent. De nya fartygen kan också ta drygt 40 procent mera frakt än det nuvarande tonnaget på rutten.
– Konkurrensen om både frakt och passagerare hårdnar. Finnlines kan locka i synnerhet sådana passagerare som uppskattar lugn och ro och som inte är intresserade av festande och nattklubbar.
Tre nya fartyg börjar alltså köra från sydvästra Finland till Sverige den närmaste framtiden. Karvonen tror att det finns rum för alla.
– Rederierna gör inte så stora investeringar utan att ha undersökt marknaden och kommit fram till att det finns en efterfrågan. Jag tror att färjetrafiken mellan Finland och Sverige från både Nådendal och Åbo kommer att gynnas av alla de förändringar som nu är på gång, säger Karvonen.
Ferry Terminal Turku
- Totalkostnaden för den nya terminalen inklusive en ombyggnad frakthamnen och en ombyggnad av kajerna är 172 miljoner euro.
- Hamnen finansierar terminalbygget med 47 miljoner ur den egna kassan. Resten lånar man av Åbo stad. Återbetalningstiden beräknas vara 15 år. Hamnen har också ansökt om EU-finansiering för projektet.
- Hamnbolaget sköter driften av terminalen och tar betalt av de rederier som använder den.
- Tarifferna baserar sig på en fast hamnavgift, antalet passagerare och mängden frakt.
- Viking Line har sålt sin terminal till Åbo stad för 17 miljoner euro och fortsätter som hyresgäst tills den 31.12 2025. Tallink Silja realiserar sin terminal först då den nya byggnaden är färdig.
- Terminalen får en yta på cirka på 12 000 kvadratmeter och har plats för 6 000 passagerare. Det är mer än vad Tallink Siljas och Viking Lines nuvarande terminaler tillsammans har plats för.
- Byggandet kan inledas under år 2023 och den nya terminalen ska vara klar att tas i bruk år 2025.
- Åbo hamn är ett aktiebolag som till 100 procent ägs av Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.