Förflytta dig till innehållet

Från 100 nödsamtal till 10 – läs om hur man lyckades skapa lugnare mopedträffar i Åbotrakten!

Arkiv/Sydvästra Finlands polisinrättning
En polisbil och många unga med mopeder på en väg.
Polisens egen bild från en mopedträff i Masku på hösten för ett år sedan.

Efter flera års ihärdigt arbete har polisen oftast vetskap om mopedträffar eller så kallade ”mopomiittin” på förhand. De är också oftast arrangerade med tillstånd. Det ambitiösa arbetet för trygga och lagliga mopedträffar fortsätter ändå.

På polisinrättningen i Sydvästra Finlands område har det i år arrangerats 26 lagligt förverkligade allmänna sammankomster som har med bilar eller mopeder att göra.

Tre av fyra träffar anmäls

Polisens uppdragsregister avslöjar ändå att alla evenemang inte meddelas till polisen. Under det gångna året har polisen fått vetskap om 34 olika fordonsträffar. Med andra ord arrangeras dessa också på eget bevåg.

– Man meddelar ändå polisen, enligt lagen om sammankomster, i största delen av fallen, det vill säga i tre av fyra evenemang, säger kommissarie Harri Aaltonen.

Tack vare att allt fler evenemang anmäls på förhand gör man, i enlighet med räddningslagen, i de flesta fall upp en räddningsplan och plan för första hjälpen.

– I huvudsak arrangeras träffarna kontrollerat och planerat, lagligt och på ett allt tryggare sätt, säger Aaltonen.

Treårigt samarbete

I bakgrunden finns ett redan treårigt samarbete mellan polisen, övriga myndigheter och arrangörer av mopedträffar i Åboregionen.

Med myndigheternas hjälp har de unga velat utveckla sina evenemang så att de är trygga och orsakar så lite olägenheter för omgivningen som möjligt. De har fått hjälp med bland annat pappersarbetet och utbildning i första hjälpen.

Trygga mopedister blir trygga bilförare

Aaltonen framhåller den fostrande synvinkeln.

– Vi vill tillsammans styra de underåriga till de beteendemodeller som samhället vill ha. Om vi bara ingriper i mopedträffarna med sanktioner så når vi nödvändigtvis inte dessa mål.

Polisen och de övriga aktörerna strävar efter att de mopedister som lär sig att fungera lagligt i en ung ålder också bidrar till tryggare bilträffar när de blir äldre.

Mer strul på oanmälda träffar

Förutom att man övervakar tillstånden för moped- och bilträffarna så ser man också på hur evenemangen arrangeras ur trafiksäkerhets- och den allmänna ordningens synvinkel.

Utgångspunkten är att polisen är närvarande på träffarna och ingriper i de förseelser som förekommer.

– Oftast behöver vi inte dela ut sanktioner på träffarna. Och även då vi delat ut böter så har det berott på beteende som arrangören inte ser som önskvärt, säger Jorma Johansson som är chef för trafikpolissektorns befäl.

Mest störande moment och ingripanden har förekommit på de träffar som arrangerats utan att man har meddelat polisen.

Vidare till Salo

Samarbetet för att uppnå lagenliga och trygga träffar fortsätter i Sydvästra Finland.

– Nu när vi har en bra verksamhetsmodell i Åboregionen fortsätter vi med arbetet i Salo, Björneborg och Raumo. På dessa orter försöker vi ordna utbildning under våren, säger Aaltonen.

Enligt honom har man redan uppnått resultat med det långvariga arbetet.

– Till exempel medborgarnas samtal till nödcentralen har minskat betydligt. Ännu för fem år sedan var det vanligt att det kom upp till 100 samtal under en mopedträff. Förra sommaren kom det oftast under tio samtal.

– Naturligtvis har också evenemangs- och trafiksäkerheten förbättrats då det finns någon som styr hur mopedisterna ska röra sig, röra sig i trafiken och vara på platsen, säger Aaltonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter