Framtidsforskare från Nagu: Avancerad teknologi ska lösa världsproblemen

En humanoid robot som sitter i klassrummet när eleven är sjuk hemma. En dator som kan skicka kramar genom etern. Terapeutrobotar som träffar människor i äldrevården.
De här kan låta som tagit direkt ur en science fiction-roman. Men de är alla idéer som forskare just nu, i denna stund, försöker ta fram och utveckla.
Enligt olika, optimistiska källor kan vi redan om ett eller två decennier se ”mycket stora framsteg” gällande avancerad teknologi.
Nagupojken som blev forskare och professor
Guy Bäckman, Nagubo och professor emeritus i socialpolitik vid Åbo Akademi, har precis publicerat en bok om socialpolitikens vändpunkt i Finland och i världen.
Boken ”Social Policy on the Cusp: Values, Institutions and Change” (ung. “Socialpolitikens vändpunkt: värden, institutioner och förändring”), som han skrivit tillsammans med professor Brij Mohan i USA, handlar om hur socialpolitiska arrangemang kan skötas med hjälp av just avancerad teknologi.
Idén till det här forskningsområdet och den resulterande boken föddes egentligen redan på sjuttiotalet. Då började den åldrande befolkningen skapa ett tryck på välfärdsstaten, såväl globalt som nationellt, att ta hand om sina äldre.
– Samtidigt avtog den ekonomiska tillväxten. Därför gick Finland och andra nordiska och europeiska länder in för att sköta åldringar hemma istället för på institutioner, säger Bäckman.
”Kan finnas skäl att vara misstänksam”
Idag står vi inför världsproblem som ibland kan kännas oöverkomliga: klimatförändringen, extrem barnfattigdom, svält och blodiga inbördeskrig är bland dem.
Teknologiska lösningar ska inte bara hjälpa minska på fattigdomen, de ska också hindra skövling av skog, och underlätta både äldrevården och barndagvården.
– Idag har vi mycket information om världens problem, och den informationen ligger som grund för hur vi ska dra upp nya visioner och strategier för framtiden.
Men, säger Bäckman, för att nå de nödvändiga lösningarna behövs hela tiden mer faktabaserad, vetenskaplig kunskap.
Vad säger du till folk som misstror allt vad heter vetenskap och fakta?
– Ibland kan det finnas skäl att vara misstänksam. Det har hänt mycket att vetenskapliga fakta missbrukats för att utnyttja människor i en sårbar position. För individer gäller sunt förnuft. För regeringar och de som sitter vid makten är det viktigt att de verkligen informerar sina medborgare om alla möjligheter som finns.
Problem föder lösningar
Inte sällan uppstår nya lösningar och strategier som följd av en svag ekonomi, krig och andra kriser.
Just nu har till exempel coronakrisen hjälpt oss utöka den teknologiska kapaciteten. Bland annat har flera vaccin framställts på rekordtid tack vare starka institutionella samarbeten, och det att forskare mer öppet delat kunskap med varandra.
Snabbare och effektivare diagnostiseringsredskap har också tagits fram på en kort tid.
– Genom dessa har vi möjlighet att kuva viruset och på så sätt främja en snabbare övergång till ett aktivt samhällsliv igen.
Makthavarnas skyldighet att informera oss
Som så många andra som forskar kring framtiden förhåller sig Bäckman väldigt positivt till den.
– Jag är hoppfull, jag ser optimistiskt på framtiden. Många av de stora problemen kommer ännu att kvarstå länge, men vi vet hur vi ska ta itu med dem, uppgifterna finns. Det är makthavarnas skyldighet att informera oss om dem.
Kunskap är makt, som det heter. Kanske i det är fallet makt över sig själv och sin tro på framtiden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.