Förflytta dig till innehållet

Frågvisa ledamöter ställde 21 frågor vid fullmäktigemöte i Åbo – kostnaderna för Salutorget oroar

Skärmdump
Kvinna talar i mikrofon
Chefen för stadsmiljösektorn, Christina Hovi, fick redogöra för hur det står till med aktuella och framtida investeringar i stadens infrastruktur.

Stadsfullmäktige i Åbo samlades på måndagen för det sista mötet för i år. Antalet ärenden på föredragningslistan var inte många, men de var sådana att långa diskussioner var att vänta, såsom frågestunden: ledamöterna hade ställt hela 21 frågor.

Mötets ordförande Mika Maaskola (SDP) påpekade därför att det är noga att ledamöterna håller sig till tidsgränserna.

Eftersom Åbo växer mycket var det inte konstigt att många ville veta mer om investeringar.

Ulla-Maija Vierimaa (Saml) undrade vad läget är med området vid Aningaisbron och det planerade resecentret.

– I vilken fas är planen, vilken är tidtabellen?

Chefen för stadsmiljösektorn, Christina Hovi, redogjorde för att en detaljplan borde vara redo för att godkännas 2023. Centret borde vara klart år 2029.

– Ni kunde sätta lite fart, lydde Vierimaas kommentar till Hovis svar.

Cyklister och fotgängare

De Grönas Saara Ilvessalo ville höra hur det står till med Åbo stads planer för trafiken. Uppfylls målen för cykel- och fotgängartrafik samt privatbilismen?

– Vi är inte på väg att nå målen, som är mycket ambitiösa. Det handlar i slutändan också om individers val. Dem kan vi påverka endast indirekt, svarade Christina Hovi.

Hon sade också att Åbo stad inte släpar efter i en jämförelse med andra städer.

– Trots att det handlar om individer så är det ändå vi som skapar förutsättningarna, påpekade Ilvessalo.

De Grönas Riina Lumme ville för sin del veta hur målen beaktas i praktiken i den nuvarande planeringen av olika områden.

Enligt Hovi är målen tydliga, också i borgmästarprogrammet. När nya områden byggs beaktas de också om de inte kanske specifikt noteras i investeringsbesluten.

Skärmdump
Det rådde en något avslappnad stämning under fullmäktiges sista möte för i år.

Läget med Österbladska tomten

Socialdemokraternas Mari-Elina Koivusalo (SDP) ville veta vad läget är med så kallade Österbladska tomten, i hörnet av Köpmansgatan och Slottsgatan.

– Hur avancerar planläggningen?

Den nuvarande ägaren, TS-koncernen, har velat riva den förfallna trähushelheten i tiotals år.

– Österbladska tomten har inte avancerat enligt hur det var tänkt. Som det ser ut nu kan ett planutkast för platsen behandlas våren 2023, sade Hovi.

Sjunker husen?

Hovi fick också redogöra för läget med Salutorget. Här var det Sannfinländarnas Pirjo Niinivirta som frågade om bland annat kostnader, om det är så att grannhusen sjunker samt hur det ser ut med den planerade värmelagringstekniken under torget.

– Fram till den 7 december har projektet kostat staden 19,6 miljoner, svarade Hovi.

En del av kostnaderna har handlat om att stärka marken för den möjliga spårvägen. För Eriksgatans och Auragatans del upphandlas gatuarbetsjobben i januari. Stadens sammanlagda utgifter har beräknats bli trettio miljoner.

– Värmelagringen kan tas i bruk efter ytan på torget blir klar våren 2022.

Tekniken handlar om att sommartid samla värme som lagras i underjorden och som sedan används för att värma upp torgparkeringshallen och själva torget vintertid.

Då det gällde eventuella sjunkande hus konstaterade Hovi att byggnaderna vid Eriksgatan och ortodoxa kyrkan är opålade och ”sjunker som förr”.

Skärmdump
Det ställdes många frågor men Mika Maaskola kunde avsluta mötet redan klockan 20.

Övriga frågor under kvällen gällde bland annat stadens hälsovård, trafiken vid Åbo flygplats och elevhandledningen i staden skolor.

Några riktigt långa utläggningar blev det ändå inte. Ordförande Mika Maaskola kunde därför avsluta mötet redan efter två timmar och sedan önska alla närvarande en god jul och gott nytt år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter