Förflytta dig till innehållet

”FPA sviker alltid” – Åbojurist kontaktas dagligen av drabbade

Åbojuristen Jukka Kumpuvuori kämpar för funktionshindrades rättigheter. ÅU-foto


Enligt juristen Jukka Kumpuvuori har det under våren uppstått allt fler fall runt om i Finland där handikappbidrag har sänkts eller indragits helt.
Han menar att sådana beslut ofta är ogrundade och att ordentliga läkarutlåtanden skulle lösa problemet. Kumpuvuori är nationellt känd för att försvara funktionshindrades rättigheter.
Förra veckans måndag fick Kumpuvuori tio klagomål från klienter som är missnöjda med Folkpensionsanstaltens beslut gällande handikappbidrag för personer under 16 år. Dagligen får han minst ett till två klagomål gällande något av FPA:s handikappbidrag. Det gäller personer i alla åldrar.

Juristen är inte övertygad om att FPA gör grundade beslut

Handikappbidrag graderas i tre nivåer utgående från personens behov av stöd. Det finns grundbelopp, förhöjt belopp och högsta belopp. Enligt Kumpuvuori är det aktuella problemet att FPA sänker bidragen till lägre nivåer eller drar in dem helt och hållet.
Handikappbidrag beviljas till personer med funktionsnedsättning eller långtidssjukdom utifrån individuella behov. Enligt FPA tyder deras statistik på att andelen avslag inte har ökat nämnvärt i år jämfört med samma period 2017.
Juristen anser att även antalet beviljade rehabiliteringssessioner har minskat.
– Detta kan exempelvis innebära att någon som tidigare beviljats 60 rehabiliteringssessioner per år nu bara får gå på 30, förklarar Kumpuvuori.

FPA håller inte med

FPA svarar på kritiken på följande sätt:
– Antalet positiva beslut har stigit och andelen avslag minskat under det senaste året. Efter att lagen ändrades för några år sedan steg antalet avslag tillfälligt. Under de senaste tio åren har antalet avslag inte ändrats nämnvärt.
Problemet kunde undvikas genom läkarutlåtanden som svart på vitt och detaljerat förklarar patientens situation och behov. FPA baserar sina beslut på de dokument som kunden skickar in.
– Läkarutlåtandets kvalitet spelar en nyckelroll i beslutet. Ofta märker man att FPA har låtit bli att läsa utlåtanden från utomstående läkare, berättar Kumpuvuori.
Eftersom FPA avgör ärenden på basis av den ansökan och de bilagor som kunden skickar in, betonar anstalten att det är viktigt att kunden själv också beskriver och motiverar sitt behov.

Alla orkar inte besvära sig

Besvärsprocessen kan vara lång. Då Kumpuvuori får ett klagomål skickar han in en besvärsskrift till FPA. Härifrån går det vidare till de interna läkarna som då har möjlighet att göra en självrättelse och bevilja stödet.
Om stödet inte beviljas överklagas beslutet till besvärsnämnden för social trygghet. Det kan ta upp till nio månader att få ett beslut.
Vid negativt beslut överklagas det till försäkringsdomstolen som är sista instansen. Ibland tar det två år innan domstolens beslut kommer.
Om man vinner fallet betalas alla pengar retroaktivt. Ifall domstolen inte beviljar stödet är det bara att ansöka om ett nytt läkarutlåtande och skicka in en ny besvärsskrift.
– Inte alla har tid eller ork att besvära sig. Dessutom har många en stark tillit till FPA och tvivlar inte på beslutens juridiska grund, säger Kumpuvuori.
Ibland räcker det med ett mejl.
– Flera gånger har jag bara skrivit några meningar till FPA och de har sedan beviljat klientens stöd. De prövar sin lycka, anser juristen.

Kumpuvuori har personlig erfarenhet

Juristen sitter själv i rullstol och har dåliga erfarenheter av FPA gällande sitt eget stöd.
– Jag har rätt till vårdbidrag för pensionsbidrag. För flera år sedan sänkte anstalten nivån från förhöjt belopp till grundbelopp. Jag tog fallet till försäkringsdomstolen och vann, berättar Kumpuvuori.
– Några år senare försökte de sänka nivån igen. Då jag skickade domstolens beslut till dem fortsatte de att betala ut det förhöjda beloppet. Det är tydligt att FPA inte tar reda på fakta innan de undanhåller människor stöd.

Är FPA tillräckligt serviceinriktat?

Tröskeln för att ringa eller gå till FPA är enligt Kumpuvuori hög.
– Då man frågar något om inre handlingar blir de provocerade och ovänliga.
– FPA sviker alltid, konstaterar juristen, och uppmanar folk att ifrågasätta anstaltens beslut.
Tina Söderman som ansvarar för FPA:s västra kundservicedistrikt svarar på kritiken så här:
– Tröskeln att kontakta FPA har gjorts så låg som möjligt, vi erbjuder många olika servicekanaler varav kunden kan använda den som lämpar sig bäst med tanke på ärendet ifråga och tiden.
Enligt Söderman är det bästa alternativet är att sköta sina ärenden på bokad tid.
– Då sätter sig servicerådgivaren i förväg in sig i ärendet, kontrollerar uppgifter och tar kontakt med kunden vid den tidpunkt han eller hon valt.
– Detta lämpar sig väl just vid mera invecklade ärenden som t.ex. handikappbidrag och rehabilitering. En telefontid får man relativt snabbt, oftast inom 2-4 dagar. Kunderna ger oss god respons på denna serviceform.
Lagen om handikappförmåner

  • 2§ Handikappförmånerna består av handikappbidrag för personer under 16 år, handikappbidrag för personer över 16 år, vårdbidrag för pensionstagare samt veterantillägg som en del av vårdbidraget.
  • Handikappbidrag och vårdbidrag beviljas tills vidare eller för viss tid. Handikappbidragen och vårdbidraget har enligt personens behov av stöd graderats i bidrag med grundbelopp, förhöjt belopp och högsta belopp.
  • 3§ Uppgifter enligt denna lag utförs av Folkpensionsanstalten.handikappbidrag

Dela artikeln

En kommentar: “”FPA sviker alltid” – Åbojurist kontaktas dagligen av drabbade

  1. Anonym404 skrev

    FPA gör allt för att INTE behöva betala. De borde inte få ha en egen läkare som favoriseras, det brukar man kalla för jäv som är olagligt. Har en läkare skrivit ett sjukintyg så skall det gälla oberoende vad än FPA tycker. Tyvärr så blir man inte förvånad över hur de behandlar folk oberoende om man är frisk, sjuk, handikappad, studerande… och medvetet håller undan information om vilka blanketter som skall lämnas in osv. Det skulle behövas en storstädning inom FPA och kasta ut allt som är ruttet, det är knappast mycket som blir kvar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter