Fotbollen förenar Aziz från Irak och Ayoub från Somalia – så här hjälper ÅIFK nyanlända att integrera sig

Onsdag kväll i Samppalinna bollhall. På planen: somalier, irakier, syrier, ukrainare och afghaner. Tema: fotboll, handboll och friidrott. Syfte: att hjälpa barn och unga med invandrarbakgrund samt nyanlända att integrera sig och hitta en hobby.
Det är Finlands Svenska Idrott som tillsammans med Åbo IFK och Finlands Humanistiska Yrkeshögskola (Humak) håller i trådarna för projektet WELLcome som nu kör igång på allvar.
Premiären kunde inte ha gått bättre, säger projektledare Tarja Krum från FSI.
– Det har gått jättebra. Alla har varit ivriga att delta och de flesta sprang direkt ut på planen. Här är också många föräldrar som är nyfikna på vad för slags verksamhet Åifk erbjuder. Fotbollen verkar väcka det största intresset, men här kan man också pröva på handboll och friidrott.

När handbollstränaren Aku Kuusisto blåser i pipan och startar fotbollsmatchen är det full fart direkt. Spelarna ger sitt allt i närkamperna, Aziz från Irak dribblar sig förbi Ayoub från Somalia och prövar på ett långskott som viner förbi höger målstolpe.
Målvakten Abelfazl från Afghanistan kickar iväg bollen och matchen fortsätter.

För Kuusisto är det ett nöje att vara delaktig i projektet. Det viktigaste är inte att rekrytera nya spelare, det viktigaste är att hjälpa ungdomarna att integrera sig, hitta nya vänner och kanske hitta en ny hobby, säger Kuusisto.
– Det kan vara livsviktigt för dem att hitta en meningsfull sysselsättning. Idrotten förenar och språket är gemensamt, med ett leende kommer man långt.
– Jag tränar herrarnas handbollslag där allt görs med blodigt allvar och resultatet är det viktigaste. Här är det en annan stämning och jag blir själv på gott humör av att vara här.

ÅIFK är en slags pilotförening i projektet. Föreningen har sedan tidigare erfarenhet av att jobba med flyktingar och asylsökande, därför var det naturligt att samarbeta med dem, säger FSI:s Tarja Krum.
– ÅIFK har en nyckelroll. Där finns en enorm erfarenhet och de lärdomar vi tar med oss härifrån kan vi dela med oss till andra föreningar när vi går vidare med projektet.

Somalierna Ahmed, Elias, Hanad och Muhammed har varit i Åbo endast några månader och bor nu i Röda Korset flyktingförläggning i Pansio. De kände inte varandra sedan tidigare, men har nu blivit vänner.
De tycker att kvällen har varit lyckad.
– Det har varit kul att vara här och spela fotboll och om ÅIFK vill ha oss med i laget så är vi gärna med.
Idrott är det bästa sättet att integrera människor.
Janina Sjöstrand projektledare Humak
Nästa steg i projektet är att utbilda de föreningsaktiva i ÅIFK, tränare, lagledare och styrelsemedlemmar.
Humaks projektledare Janina Sjöstrand hoppas att varje lag snart ska ha en eller två mentorer som tar emot de nyanlända och hjälper dem att känna sig välkomna.
– Det är oerhört viktigt att få dem att känna samhörighet med laget och att de känner att de är en del av gemenskapen. Idrott är det bästa sättet att integrera människor. Man får vänner, man lär sig språket och varandras kulturer samtidigt som man får en hälsosam livsstil. Det ger så otroligt mycket.
Omkring 60 personer deltog i integrationskvällen. Av dem var cirka hälften ungdomar som kommit ensamma till Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.