Förvara ett testamente säkert – och så att det hittas!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
”Hur ska man förvara ett testamente?” är en fråga som ofta ställs till mig. Det finns endast ett svar på frågan: förvara det på ett säkert sätt.
Vilket förvaringsalternativ som man än väljer är det envars egen sak och beror på omständigheterna. För att kunna välja rätt alternativ är det bra att veta några fakta om testamenten.
Testamenten registreras inte hos någon myndighet såsom till exempel äktenskapsförord. Det finns alltså inte någon instans som samlar uppgifter om upprättade testamenten så att arvingar i efterskott kunde utreda om ett testamente existerar eller ej.
Om den avlidne pratat om ett testamente men inget testamente hittas i den avlidnes hem, bankfack eller hos någon närstående kan det i praktiken bli en omöjlig uppgift att finna testamentet. Testamentet kan åberopas i 10 år räknat från dödsfallet men efter det är upphör testamentstagarens arvsrätt.
Testamentet skall förvaras säkert men inte på ett så säkert ställe att testamentstagaren inte hittar det.
Testamentet skall uppvisas i original till arvingarna då testatorn avlidit. Därför är det avgörande att testamentet förvaras så att testamentstagaren finner testamentet. För det fall att man är orolig för att någon laglig arvinge som finner testamentet lockas av att förstöra eller undanhålla testamentet ger lagen ett visst skydd.
För att skydda testatorns vilja är förstörande eller undanhållande av en annans testamente ett brott enligt strafflagen. Utöver detta kan domstolen meddela att en person som undanhållit eller förstört ett testamente avverkat sin rätt till arv. Det är alltså i princip tryggt att förvara testamentet hemma.
En risk med att förvara testamentet hemma är t.ex. en eldsvåda eller vattenskada. Om man vill vara säker på att testamentet inte förstörs av dessa eller motsvarande orsaker är ett bankfack mycket bra alternativ.
Ett bankfack öppnas efter personens bortgång i närvaro av en banktjänsteman och innehållet protokollförs. Det finns alltså ingen risk för att den av arvingarna som får uppdraget att öppna bankfacket förstör eller undanhåller testamentet.
Testamentet skall överensstämma med personens sista genuina vilja. Testatorn får ändra sig när som helst och skall därför ha en verklig möjlighet att direkt ändra på testamentet.
Detta skulle bli omöjligt eller åtminstone väsentligen försvåras om det finska systemet krävde registrering av testamenten. Ett testamente kan återkallas antingen genom att upprätta ett nytt testamente eller genom att riva det. Om inget testamente kommer fram trots att den avlidne enligt uppgift upprättat ett testamente är presumptionen att testatorn återkallat testamentet genom att riva det. Ett originalexemplar av testamentet är alltså av största vikt.
Det kan vara en frestande att upprätta flera originalexemplar av testamentet och förvara dem på olika ställen och hos olika personer. Detta är möjligt men inget jag rekommenderar.
Det kan förlöpa en mycket lång tid från uppsättandet av testamentet tills personen avlider. Testatorn kanske ändrar sig under tiden och river testamentet hen har hemma. Hur kommer situationen att tolkas om de övriga originalexemplaren kommer fram då testatorn avlidit? Det kan uppstå många oklara frågor. De undviks genom att upprätta endast ett originalexemplar.
Lotta Laineenkare
Advokat, vicehäradshövding
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.