Forum Marinum i Åbo laddar för jubileumsutställning


Nytt museiföremål. Forskare Tuomas Värjö och Forum Marinums vd Tapio Maijala bredvid sjömålsroboten som nyligen donerats till sjöfartscentret av tillverkaren Saab. I bakgrunden skymtar en rysktillverkad sjömålsrobot som användes av marinen på 1960-talet. Foto: J-O Edberg
Forum Marinums permanenta marinutställning har nyligen kompletterats med en över fyra meter lång sjömålsrobot av modell RBS15.
Roboten som har en skjuträckvidd på drygt 70 kilometer är tillverkad av Saab som donerat den till sjöfartscentret Forum Marinum. Den är tillverkad i mitten på 1980-talet och representerade då den tidens mest avancerade vapenteknologi.
– Sjömålsroboten blir en del i av Marinens 100-årsjubileumsutställning, säger Forum Marinums vd Tapio Maijala.
Det är i år 100 år sedan finska marinen bildades. Jubileet till ära ordnas en specialutställning i Forum Marinums byggnad där entrén och museibutiken finns.

Ståtlig projektil. Sjömålsroboten hänger i Forum Marinums kronomagasin. Foto: J-O Edberg
– Utställningen visar fartyg, föremål och vapenslag som använts inom marinen ända sedan starten fram till våra dagar, säger Maijala, som själv har en bakgrund inom Marinen.
Maijala som är kommodor till militärgraden var tidigare kommendör för Skärgårdshavets Marinkommando.
Marinkommandot hade sin bas vid flottbasen i Pansio i Åbo. I dag leds landets hela kustflotta från flottbasen i Pansio.
Efter perioden som kommendör för Skärgårdshavets Marinkommando jobbade Maijala några år som militärattaché och förbindelseofficer vid Natos högkvarter i Bryssel innan han 2015 efterträdde Jaakko Tikka på posten som vd för Forum Marinum.

Över fyra meter lång. Roboten som är tillverkad på 1980-talet är över fyra meter lång och har en skjuträckvidd på drygt 70 kilometer. Foto J-O Edberg
För tillfället är planeringen av marinens 100-årjubileumsutställning i full gång vi sjöfartscentret som slog upp sina portar 1999.
Den svenska sjömålsroboten som finns i Kronomagasinet, där Forum Marinum har sin marinutställning, är bara en del av den kommande jubileumsutställningen.
Bland annat kanonbåten Karjala som ligger förtöjd i ån utanför Forum Marinum ingår i utställningen.
Också nya vapenslag kommer att presenteras i utställningen.
– En modernare version av sjömålsroboten RBS15 finns i dag ombord på Marinens nuvarande robotfartyg, säger Maijala.

Robotfartyg. Fartygen på bilden är miniatyrer av marinens nuvarande robotfartyg. De är bestyckade med en modernare version av den sjömålsrobot som nyligen donerades till sjöfartscentret. Foto J-O Edberg
Men de ersätts med nya sjömålsrobotar då Marinen tar i bruk sina nya Korvetter som levereras i början på 2020-talet.
Korvetterna är fyra till antalet och drygt 100 meter långa, det vill säga längre än Suomen Joutsen.
De byggs vid varvet i Raumo och ersätter Marinens fyra robotfartyg i Raumaklassen och minfartygen Uusimaa, Hämenmaa och Pohjanmaa.
Uusimaa och Hämenmaa är fortfarande i bruk. Pohjanmaa däremot har sålts och fungerar som forskningsfartyg.
Utöver sjömålsrobotar utrustas Korvetterna också med torpeder.
– Besluten om torpederna är redan fattade. Men frågan om vilka sjömålsrobotar korvetterna får är ännu öppen. Förhandlingar pågår med Saab, säger Maijala.
Information om robotarna kommer att presenteras på utställningen.
– De kallas allmålsrobotar eftersom de kan användas både av marinen och flygvapnet, säger Maijala.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.