Fortsatta distansstudier oroar ÅA-studerande — mångas mentala hälsa lider av isolationen


Åbo Akademis prorektor Mikael Lindfelt säger att beslutet om höstens distansstudier var ett första rambeslut. Nu ska frågor så som studerandenas mentala välmående lösas. Foto: privat
Åbo Akademis beslut om att fortsätta med distansundervisning också i början av hösten har väckt oro bland studerande.
På sociala medier är det många som har pratat om hur psykiskt tung våren varit, då universitetet gått in för distansundervisning. Att undervisningen inte nödvändigtvis återvänder till det normala i höst är oroande för många.
– Man har sett hösten som ett ljus i slutet av tunneln, säger Annina Forsblom, som studerar vid ÅA. Man har tänkt att bara man kämpar igenom våren kommer livet återgå till ett lite mera normalt tillstånd.
Forsblom sitter med i universitetets arbetsgrupp för projektet Studieframgång och välbefinnande. Hon har noterat diskussionen om mental hälsa både på sociala medier och bland studiekamrater.
Hon säger att mångas mentala hälsa lidit på grund av att undervisningen går på distans. Då vardagsrutiner och de sociala kontakterna försvunnit har studier blivit flera gånger mera utmanande.
Isolation, osäkerhet och otrygghet försvårar studier
Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande Matias Martelin bekräftar att mentala hälsan tycks ha lidit bland studerandena under våren.
Studentkåren har samlat in en enkät där studerandena delgett hur de upplevt vårens studier. I enkätens resultat syns det tydligt att många upplever det mentalt påfrestande att vara isolerad från studievardagen.
– En stor negativ faktor har varit att man sitter fast hemma.
Forsblom säger att hon tror att det är många aspekter som gör distansstudier mentalt påfrestande för många.
Exempelvis kan det finnas distraktioner i hemmet, eller så kanske hemmet inte känns tryggt.
– Så finns det studerande som inte har datorer, så också en socioekonomisk faktor påverkar den mentala hälsan.
Beslutet om distansstudier ett rambeslut
Åbo Akademis prorektor Mikael Lindfelt vill lugna oroade studerande. Han säger att rektorsbeslutet om att fortsätta med distansstudier på hösten bara var ett första rambeslut om verksamheten, som behövdes fattas på basen av tillgänglig information om coronaläget.
Nu när bollen satts i rullning kan man gå vidare till att fundera på praktiska frågor, exempelvis hur man organiserar stora kurser eller hur riskgrupper tryggt kan ta sig till campus. Lindfelt säger att frågan om hur man ska trygga studerandenas mentala hälsa är en av de många följdfrågorna som ska besvaras.
– Vissa studerar bättre nu, medan andra fungerar bättre i sociala sammanhang. Men vi behöver mera fakta om det här.
Lindfelt säger att universitetet snart skickar ut en mera omfattande enkät till både studerande och personal.
Tanken med enkäter är att samla in information om hur vårens verksamhet fungerat, så att ledningen kan fatta praktiska beslut om verksamheten utgående från informationen.
Lösningar efterlyses
Forsblom är oroad för att mental ohälsa är en fråga som faller i skymundan. Hon säger att det nu är viktigt att öka på studentvårdsresurser så att kötider till exempelvis psykologer inte blir längre än vad de redan är.
– Det är ju ett jättestort problem. Mental ohälsa blir värre då man inte får hjälp.
Martelin hoppas på att samhället i stort öppnar upp lite mera inför hösten, eftersom det kunde ge studerande som mår dåligt av isolationen mera möjligheter till att röra sig annanstans än hemma.
– En sak som inte botar problemet, men som kanske hjälper är att erbjuda möjligheter att studera också utanför hemmet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.