Fortsatt ovilja att konkretisera problemen med ÅA-rektor men ”gammalmodigt befallande stil” fungerade inte

Ord som chock och bestörtning beskriver stämningen vid Åbo Akademi dagen efter beskedet om att akademins styrelse har sagt upp rektor Moira von Wright med omedelbar verkan.
Kimmo Grönlund, professor i statskunskap och ordförande för professorsförbundets lokalavdelning säger att nyheten om uppsägningen är mycket tråkig.
— Det är oerhört tråkigt för hela Åbo Akademi att det gick såhär.
Då du intervjuades i ÅU den 28 september kritiserade du rektorns ledningsstil men sade att det absolut inte råder någon kris vid Åbo Akademi. En dryg månad senare är rektor uppsagd. Vad hände?
— Jag sitter inte i styrelsen eller i något fakultetsråd och hade uppriktigt uppfattningen i slutet av september. Efter det kom dock information mig till kännedom som förändrade bilden. Det finns tydligen mera bakom styrelsen beslut än vad som är känt i offentligheten, säger Kimmo Grönlund.

Han vill inte desto mer öppna vilken information han har om bakgrunden till det snabbt eskalerande händelseförloppet.
— Jag är inte direkt part i målet på något sätt, säger Grönlund.
Professorsförbundets lokalavdelning möts till ett extra insatt styrelsemöte idag.
— Folk har behov av att prata av sig.
Lagen ger rektor mycket makt
Kimmo Grönlund lyfter fram den nya universitetslagstiftning som trädde i kraft för 12 år sedan som en bidragande orsak till det skedda vid Åbo Akademi. Universitetslagen koncentrerar mycket makt till rektor.
— Om man som en externt rekryterad rektor kommer in i en ny organisation och tolkar lagen bokstavligt kan det gå som det har gått vid ÅA.
Grönlund påpekar att en ledare alltid är beroende av internt förtroende och acceptans inom den egna organisationen.
— Man kan inte styra ensam, även om man tror att man med stöd av universitetslagen endast använder sina maktbefogenheter, säger Grönlund.
Vad är ”bristande kommunikation”?
Kritiken mot Moira von Wrights ledarskap vid Åbo Akademi har i offentligheten inte fått mer konkreta former än ord som ”förtroendekris” och ”brist på öppenhet och kommunikation” – begrepp som kan tolkas på många olika sätt.
Då den interna kritiken mot von Wright fick offentlighet via ÅU:s rapportering den 25 september var det uppenbart att många akademianställda inte ville uttala sig. Endast med löfte om anonymitet talade personal – särskilt inom administrationen och universitetsservice – om en rädslans kultur som spridit sig under Moira von Wrights styre.
Ole Karlsson, huvudförtroendeman för Personalföreningen vid Åbo Akademi, vill och kan du nu öppna upp vad rädslan bottnat i?
— Jag kan säga att jag kontaktats av medlemmar som varit fundersamma och osäkra. Till personalföreningen har det kommit information om att ledarstilen från rektor har varit mer gammalmodigt befallande än kommunikativ. Då man som anställd drar sig för att vara kritisk och den riktiga dialogen dör ut blir det fel typ av kommunikation, säger Karlsson.
Ole Karlsson säger att personalen är fullt medveten om att Moira von Wright anställdes som extern rektor med uppdraget att förändra och organisera om.
–Det började riktigt bra men sedan började det gå för fort. Förändringarna förankrades inte i en organisation som har många röster, säger Karlsson.
Trodde inte längre på förändringar
Moira von Wright installerades som rektor i augusti år 2019 och hade ett femårigt mandat. Men redan i februari 2020 såg sig universitetskollegiet – universitetssamfundets röst – tvunget att föra kommunikationsproblem med rektor till tals. Därefter har universitetskollegiet vid ett flertal tillfällen varit aktivt i att försöka lösa problemen.
–Då universitetskollegiet igen i torsdags diskuterade med rektor och hörde hennes syn på saken spred sig dock en stämning av att man inte längre tror på att förändringar verkligen kommer att ske, säger Karlsson.
Vilken typ av rektor behöver Åbo Akademi efter Moira von Wright?
— En som river ner de hierarkier som von Wright byggde upp. Personalföreningen vid Åbo Akademi värnar om en platt organisation som leds genom dialog. Vi behöver en rektor som syns ute vid enheterna. Moira von Wright hade otur med pandemin, men den är absolut inte den anda orsaken till att hon har varit så osynlig och därmed blivit obekant för personalen.
Uppdatering kl 13.05: Skrivfelet ”tur” ändrades till ”otur” i meningen: Moira von Wright hade otur med pandemin.
”Gammalmodigt befallande stil” (”Management by Perkele”) grundar sig på rädsla
och skräck för konsekvenser och har egentligen strikt taget aldrig fungerat tillfreds-
ställande i ett demokratiskt västerländskt samhälle. Annat är det t.ex. i Nordkorea..
Detta som ett konstaterande i allmänhet och är absolut inget ställningstagande till
det aktuella fallet vid Åbo Akademi.