Fortsatt kaotiskt vid Pärnäs färjefäste – bussarna är speciellt illa ute

Kritiken mot trafikarrangemangen vid Pärnäs färjefäste fortsätter.
I juli inrättades fyra väntfiler, en för förturstrafik och tre för annan trafik. Tanken var att förkorta kön, så att fordon med förtursskyltar lättare skulle kunna ta sig fram till sin fil.

Men systemet väckte mera förvirring än vad det gjorde nytta och NTM-centralen återgick till den gamla modellen med endast en körfil för vanlig trafik och en för förturstrafik.
Men i synnerhet busschaufförerna är missnöjda med det nya arrangemanget. När färjekön är tillräckligt lång gör spärrlinjerna att bussarna inte kommer till förtursfilen utan att bryta mot lagen och med tanke på de pressade tidtabeller som bussarna har blir det problematiskt.

Vid NTM-centralen säger Tapani Jaakkola som är projektchef för skärgårdstrafiken att det inte finns mycket man kan göra åt situationen. Spärrlinjerna finns där för att öka trafiksäkerheten.
– Jag förstår att det kan vara frustrerande, men före den nya och större färjan börjar trafikera år 2023 gör vi inga radikala förändringar i trafikarrangemangen. Även om man har förtursrätt så har man inte rätt att bryta mot lagen.
Det är inte bara spärrlinjerna som irriterar busschaufförerna. Enligt Jaakkola ska bussarna svänga in på Pärnäs parkeringsplats och via den köra till förbindelsebåtsbryggan för att släppa av passagerare och lossa eventuell last.

Men sommartid är parkeringen så full att det är omöjligt för en buss att hitta svängrum på parkeringsplatsen. I stället måste passagerarna stiga av rakt framför bilarna som väntar på att köra ombord på färjan.


Jaakkola är medveten om problemet och att parkeringen är överfull, men inte heller på den här punkten finns det mycket han kan göra.
– Jag vet att där är trångt och att där inte finns mycket utrymme. Men det beror på att så många bilar är felparkerade, vi kan inte göra något åt att folk inte kan parkera rätt.
En liten lättnad kan vara i sikte först då byggarbetena med det nya färjefästet är slut senare i höst, säger Jaakkola. Då frigörs lite mera parkeringsyta då arbetsmaskinerna och -barackerna flyttar bort.
När sommarsäsongen är över ska det också målas tydligare förbudsmärken på parkeringsplatsen på platser där man inte får lämna bilen.
Så går det alltid då experter, som inte har ett hum om, skrivbordsplanerar.
Hur är det möjligt att en myndighet och myndighetsperson kan ställa till en dylik röra? Han förefaller ha en mycket främmande verklighetsuppfattning än varenda en som kör ett fordon i detta färjfäste. Borde man anmälan dylikt förfarande och beslutsfattande någonstans?
Jaakkola ventar på hösten o vinter så blir d nog lungnare?När sommarsäsongen är över så ska d målas osv ?O färjan kommer -23 o filarna e lagad redan???De ha funka i 50 år att ”bryta mot lagen” o ta vänstra filen men inga nu mera ??Jämnför med midsommartorsdagen när kön e ti halvvägs Lill-mälö byn o gult sträck hela vägen ti färjfeste?Inga blev bussen o stå o vänt där en timme ??Heller!Nimi merkillä;har nog kört någo jag o .
Man kunde ju ha gjort ett studiebesök till t.ex. Stockholms skärgård för att se hur man ordnat det på ett intelligent sätt. Vaxholms landsvägfärja är ett bra exempel. En rejäl plan där bilarna är parkerade på samma sätt som de är parkerade på färjan. Mycket klart och tydligt.
Det behövs utrymme och det hade man kunnat skapa genom att tvångsinlösa marken runtomkring och tänka om helheten när man en gång bygger. Alternativt hade man kunnat bygga ut en pir i havet som i Prostvik, men bredare. I vilket fall som helst så borde trafikarrangemangen ha gjorts så att det går att följa trafikreglerna.
Nu blir det en råddig soppa som kommer att orsaka mycket huvudbry – länge.