Förflytta dig till innehållet

Förtroendet för beslutsfattarna ökar – förtroendenivån hänger ihop med partisympatier

Nästan hälften av finländarna eller 44 procent litar på beslutsfattarna i det egna landskapet. 39 procent litar på EU-beslutsfattarna. 59 procent litar på beslutsfattarna i den egna hemkommunen, medan 51 procent litar på dem som fattar rikstäckande beslut. Det visar en undersökning som gjorts av Stiftelsen för kommunal utveckling (Kaks).

Mest har förtroendet för rikspolitikerna ökat. Förtroendet för beslutsfattarna i EU har ökat näst mest. Förtroendet för den egna hemkommunens beslutsfattare har förändrats minst, även om man också där kan se en ökning.

Förtroendet för politikerna korrelerar med partisympatier. Socialdemokraternas, De Grönas och Vänsterförbundets anhängare har ett starkt förtroende för beslutsfattarna på riksnivå. Detta förklaras enligt undersökningen av att partierna sitter i regeringen. Däremot har Centerns anhängare inte lika högt förtroende för beslutsfattarna.

Sannfinländarnas anhängare litar i speciellt låg utsträckning på beslutsfattare i Finland och i EU. Inom denna grupp är även förtroendet för hemkommunens och landskapets beslutsfattares tveksamt.

De som stöder Samlingspartiet litar på beslutsfattarna mer än genomsnittet oavsett nivå. Speciellt högt värdesätter Samlingspartiets anhängare beslutsfattarna i sina hemkommuner.

Centerns anhängare har åtminstone delvis tappat förtroendet för beslutsfattarna på EU-nivå.

Enligt undersökningen förhåller sig unga personer i åldern 18 till 30 år mer förstående till beslutsfattarna än de äldre åldersklasserna. Skillnaden är störst när det gäller attityden till beslutsfattare på EU-nivå.

53 procent av de unga litar på EU-parlamentarikerna medan bara drygt en tredjedel av de äldre litar på dem.

I landsbygdkommuner litar man i högre grad än medeltalet på beslutsfattarna i den egna hemkommunen, men mindre än snittet på EU-parlamentarikerna. Förtroendet för rikspolitiker och EU-parlamentariker är högre än medeltalet i huvudstadsregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter