Fortfarande svårt att få taxi nattetid på Kimitoön – taxiföretagare: Vi gör så gott vi kan men måste också sova


Fler taxiföretagare på Kimitoön väljer att ha lediga helger sedan taxireformen trädde i kraft i fjol. ÅU-foto.
Enligt Kimitoöns taxiförenings ordförande Mathias Illman har öns taxiläge inte förändrats så mycket sedan i våras då det konstaterades att det kan vara svårt att få tag på taxi på helgnätter.
I och med fjolårets taxireform slopades taxichaufförernas jourplikt. Innan lagändringen trädde i kraft måste taxiföretagare förbinda sig till att hålla jour dygnet runt för att få taxilicens för ett visst område, men så är det inte längre.
Förändringen innebär att företagarna nu själva får välja när och hur de kör, vilket har resulterat i att färre taxiföretagare jobbar under veckoslut.
– Läget är nog ganska lika som tidigare, men vi sköter vårt jobb så gott vi kan, säger Illman.
”Taxireformen är främst en nackdel för kunderna”
Enligt Mathias Illman finns det både för- och nackdelar med den nuvarande taxilagen.
– Nackdelen är främst slopandet av jouren och det drabbar främst kunderna. I Kimito är vi till exempel tre chaufförer som jobbar på helgerna och om någon väljer att vara ledig så kan det inverka mycket för de övriga som kör och bli ett problem.
Illman har stött på en del respons från kunder som påpekat svårigheter med att få taxi på helger, men också på vardagsnätter nu på sommaren.
– Då kan det röra sig om att företagaren har en förhandsbeställd körning inbokad samma natt eller morgon och därför inte svarar. Det här kan en del kunder ha svårt att förstå, men vi taxichaufförer måste också sova för att orka med våra körningar.
Den största fördelen menar Illman är att inte behöva vara bunden hela tiden.
Svårigheten att få inhoppare kan vara en orsak till att färre företagare jobbar helger
Det är särskilt på mindre orter som Dragsfjärd och Västanfjärd som åtkomsten till taxi är svårast under helger, medan situationen i Dalsbruk och Kimito är lite bättre.
Anita Ginström har kört taxi i Dragsfjärd tillsammans med sin man Torsten Ginström i över 20 år och hör till dem som sedan reformen trädde i kraft har valt att inte köra lika mycket under helgerna det senaste året.
– Vi har mest haft ledigt under veckosluten nu, och det beror nog till viss del på att vi inte längre måste ha jour men också för att vi går i pension nu i höst, säger Anita Ginström.
Ginström bekräftar också att det har blivit besvärligare att nå fram till öns chaufförer under helgerna.
– Det tror jag absolut, men så är det också svårare att få någon som kan hoppa in istället för en om det skulle behövas, säger hon.
Enligt Ginström har förändringarna i taxilagen i första hand inneburit försämringar för kunderna, medan det ur taxiföretagarens synvinkel gjort att man inte varit bunden dygnet runt.

Flera av öns företagare anser att det är stor fördel med att få sova längre på nätterna i och med att jourplikten avskaffades. ÅU-foto
”Största fördelen med slopandet av jouren är att man får sova mer på nätterna”
John Börman som har Luddes taxi i Västanfjärd jobbar som frilansande taxichaufför sedan taxireformens inträde i fjol, vilket har medfört en del förändringar i hans arbetstidtabell.
– Eftersom jag inte kör under Taxidata så får jag inte sköta om FPA-transporter längre, och överlag kör jag mest på stamkunder nu för tiden, förklarar han.
Börman närmar sig så småningom pensionen och ansåg därför att han inte ville ansluta sig till det nya systemet förra året. Han tror att det är svårare att få tag på taxi på Kimitoön sedan lagförändringen och trivs bra som frilansare.
– Det känns riktigt bra. Det här påminner om det tidigare systemet vi hade, innan jourandet kom.
Vad är den största fördelen med att det inte är någon jour längre?
– Att man får sova mer på nätterna.
Läget ser troligen lika ut i höst
Innan taxilagen ändrades hade taxichaufförerna i Kimitoön en gemensam jourlista som såg till att någon jobbade dygnet runt.
I och med den nya taxilagen får enskilda företagare inte komma överens om att dela på marknaden och Kimitoöns taxiförening har tolkat lagen så att det skulle strida mot konkurrenslagstiftningen att fortsätta med gemensam jour.
Mathias Illman anser inte att det blivit några konkurrensproblem sedan jouren försvann, utan de flesta har ändå körningar som förut.
– Eftersom det är upp till var och en när man kör kan övriga taxiföretagare inte heller kräva att någon måste ställa upp under specifika tider, påpekar han.
Illman menar att läget troligen kommer att fortsätta på liknande sätt också under hösten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.