Fortfarande finns hopp om ett nytt Almahem i Kimito – fler politiker ser dock loppet som kört

En politisk vilja finns fortsättningsvis om att ett nytt Almahemmet skulle byggas i kommunal regi i Kimito – 10 fullmäktigeledamöter av 27 har skrivit under en motion om det här, inlämnad den 20 september. Enligt motionen ska nybygget ingå i budgeten för år 2022.
Eva-Stina Hellbom (SDP), motionens första undertecknare, bekräftar att man fortsatt eftersträvar det här, då några veckor återstår tills fullmäktige väntas slå fast budgeten.
– Vi kommer att göra ett förslag om det här till investeringsbudgeten, det är den enda vägen att gå, säger Hellbom.
Förslaget ville man framföra redan under det senaste styrelsemötet, men fick då svaret att inga förslag tas emot då styrelsen går igenom budgeten första gången. Därför siktar man nu på måndagens styrelsemöte, med fullmäktigemötet i november eller december som en andra chans.
– Fem miljoner euro kommer förslaget att vara. Vi har räknat att den summan räcker, säger Hellbom.
Det finns en temporär lag som inför vårdreformen begränsar kommunernas möjlighet att bygga nya stora (över fem miljoner euro) vårdprojekt om utrymmen redan finns till förfogande.
För att ansöka om dispens från Social- och hälsovårdsministeriet krävs en planerad investering och en kostnadsberäkning, vilket inte finns för ett nytt Almahem.
Hellbom anser att det absolut är kommunens sak att nu lösa frågan om äldrevård, trots att välfärdsområdet tar över vården från år 2023.
Förutom SDP undertecknades motionen av Centern, Vänsterförbundet och De Gröna.
Rivningen av gamla Almahemmet startar enligt kommunens tekniska chef Ralf Nyholm den här veckan. Man börjar på insidan och avancerar sedan till det mer synliga rivningsarbetet på utsidan.

Nästan omöjligt kort tid att agera
En ÅU-enkät bland fullmäktigeledamöterna på Kimitoön visar att flera anser att loppet är kört gällande kommunens chans att investera i ett nytt Almahemmet.
– Detta borde ha åtgärdats genast under förra fullmäktigeperioden. Det finns säkert instanser som är villiga att bygga med ett välfärdsområde som god och långtida hyresgäst, säger Kristian Simola (SFP).
– Kommunen har nu en nästan omöjligt kort tid att börja lösa detta problem, säger Satu Söderström (Sannf).
Men till exempel Ingmar Forne (SDP) tycker att det inte finns några garantier för att någon annan än kommunen skulle lösa öns äldrevårdsfråga.
– Om det inte finns vårdmöjligheter på ön, så kommer nog våra äldre att flyttas någon annanstans där det finns vårdmöjligheter, svarar Forne.
Johan Sundqvist (SDP) tycker det är naivt att tänka att välfärdsområdet skulle gå inför ett nybygge i Kimito. Han menar att välfärdsområdet nästan garanterat skulle hyra in sig i ett av kommunen nybyggt Almahemmet.
Koncentrera till Hannahemmet
Bland politikerna finns också förespråkare för att koncentrera äldrevården till Hannahemmet i Genböle – ett alternativ som diskuterats i fler repriser. Främst Vänsterförbundet talar för detta alternativ.
– Äldrevårdsfrågan i hela kommunen bör lösas genom att Hannahemmet utvidgas och hela anstaltsvården koncentreras dit, kompletterat med serviceboende i Kimito och Dalsbruk, säger Tomy Wass (VF).

Kim Wendelin (SFP) tycker det är viktigt att planera och presentera för den eventuella hyrestagaren att Kimitoön är villig att satsa stort i Genböle där Hannahemmet finns och kommunen äger stora markområden. Han önskar att ett seniorkluster kunde byggas där.
Även Maria Manelius (FS) tycker att satsningarna nu ska styras till Hannahemmet.
– Vi bör nu satsa pengar på att renovera det nödvändigaste i Hannahemmet, för att ha ett kommunalt äldreboende i bra skick att överlåta vid reformen, säger Manelius som inte vill se stora lån för ett nytt Almahemmet.
Daniel Wilson (SFP) är på samma spår, gällande en investering i Almahemmet.
– Kommunen är med och löser äldrevårdsfrågan men kan inte investera för mycket i fastigheter vars användning vi inte kommer att ha något att säga till om, anser han.
– Kommunen kan inte bygga väggar, om vi inte vet ifall välfärdsområdet hyr huset och till vilket pris, säger Janne Salonen (obunden), som anser att det tagit för lång tid att lösa frågan om Almahemmet.
Han tycker det är märkvärdigt att SDP, Centern och De Gröna, vars moderpartier i regeringen beslutat om reformen, nu föreslår att man borde lappa missförhållandena med kommunens pengar.
Kalevi Kallonen (C) konstaterar att byggnaden Almahemmet länge haft brister som man inte reagerat på.
– I Kimito saknas en ordentlig enhet för effektiverad äldrevård. Det här är ingen överraskning, man har vetat i mer än tio år att det här behöver lösas, säger Kallonen.
Han hoppas att ett liknande öde, där försummade reparationer förstör hela byggnaden, kan undvikas för Hannahemmets del.
Fler politiker poängterar att det nu inte är läge att vara passiv i äldrevårdsfrågan, bland annat De Grönas Marianne Jokinen.
– Kommunen bör i rask takt hitta en samarbetspart för byggande av en ny modern och användarvänlig äldreboendeenhet, säger Helena Fabritius (SFP).
20 svarade på ÅU:s enkät
ÅU:s enkät till Kimitoöns 27 fullmäktigeledamöter besvarades av 20.
- Svenska folkpartiet: 10 av 13 svarade
- Socialdemokraterna: 3 av 5 svarade
- Vänsterförbundet: 2 av 2 svarade
- Fri Samverkan: 1 av 2 svarade
- Centern: 1 av 2 svarade
- De Gröna och Sannfinländarnas representanter svarade, samt obundna Janne Salonen.
De som inte svarade är Wilhelm Liljeqvist (SFP), Marjaana Hoikkala (C), Ann-Marie Kulla (SDP), Niklas Salminen (SFP), Partik Sjöblom (SFP), Bo Vilander (SDP) och Kim Viljanen (FS).
Frågan denna artikel baserar sig på lyder så här: Äldrevårdsfrågan i Kimito – hur ska kommunen lösa den? Ska kommunen lösa den?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.