Fortfarande få kvinnor i högsta ledningen – börsbolagen sämst


Foto: Pixabay
Kvinnornas andel av företagens högsta ledning har stigit, men det finns fortfarande väldigt få kvinnor bland de verkställande direktörerna och styrelseordförandena.
Detta framgår i en utredning som social- och hälsovårdsministeriet beställt av Statistikcentralen.
Bäst i statsägda bolag
Kvinnornas andel av de verkställande direktörerna för börsnoterade bolag var 8 procent, för statsägda bolag 16 procent och för onoterade bolag 13 procent.
Andelen kvinnliga styrelseordförande var likaså störst bland de statsägda bolagen (20 procent) och minst bland börsbolagen (5 procent). I de onoterade bolagen var cirka 10 procent av styrelseordförandena kvinnor.
Fler kvinnor i bolagsstyrelser
Kvinnornas andel av styrelseposterna har vuxit i alla bolagstyper sedan 2007. År 2018 var 29 procent av börsbolagens styrelsemedlemmar kvinnor, medan motsvarande andel var 19 procent i de onoterade bolagen och 41 procent i de statsägda bolagen.
Av börsbolagens styrelsemedlemmar var kvinnornas andel störst i bolagen med högst marknadsvärde, där kvinnor höll en dryg tredjedel av styrelseplatserna. Kvinnornas andel var minst i börsbolagen med minst marknadsvärde, 24 procent.
I alla bolagstyper hade de manliga styrelsemedlemmarna oftare barn än de kvinnliga medlemmarna.
Kvinnor har högre utbildning
Av kvinnorna i börsbolagens styrelser hade 90 procent avlagt minst högre högskoleexamen. Motsvarande andel bland männen var 77 procent.
Av alla styrelsemedlemmar i statsägda bolag hade 90 procent avlagt minst högre högskoleexamen. Kvinnorna hade oftare licentiat- eller doktorsexamen än männen.
Social- och hälsovårdsministeriet skriver i ett pressmeddelande att det krävs aktiva åtgärder för att öka jämställdheten i företagsledningen. Sedan 2004 har det till exempel funnit numeriska mål för andelen kvinnor och män i de statsägda bolagens styrelser, och ministeriet menar att detta målinriktade arbete har gett resultat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.